“Κλάψτα Χαράλαμπε” για την αγορά – Το λιανεμπόριο θα μετρήσει λουκέτα – Επιπτώσεις σε Τράπεζες, Εταιρείες διαχείρησης δανείων – Αύξηση ανεργίας

Το νέο καθολικό lockdown στην Αττική από αύριο και τα πιθανότατα νέα μέτρα περιορισμών στη Θεσσαλονίκη, “παγώνουν” την αγορά. Τρία δισεκατομμύρια τουλάχιστον στοιχίζει η απόφαση για την προστασία της Υγείας μας, το ΑΕΠ που θα χαθεί είναι σχεδόν διπλάσιο και στο λιανεμπόριο, τουλάχιστον το 20% (συνολικά στη χώρα) των

επιχειρήσεων δεν θα μπορέσει να επανέλθει, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ανεργία. Αν τον Απρίλιο δεν ανοίξει ΟΛΗ η αγορά, το έτος αντί για την όποια αναμενόμενη ανάπτυξη, μπορεί να κλείσει και με ύφεση…

Το πρόβλημα ακουμπά “βαριά” και στις Τράπεζες οι οποίες θα πιεστούν:

Από νέα γενιά κόκκινων δανείωνΑπό το γεγονός ότι με αυτές τις συνθήκες είναι αδύνατον να προχωρήσουν πλειστηριασμοί ακόμα και των …σεσημασμένων μεγαλομπαταχτσήδων, καθώς τα δικαστήρια δεν θα λειτουργούν. Εννοείται ότι θα πάει πίσω και η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού. Όσον αφορά τις εταιρείες διαχείρισης δανείων, ήρθε η ώρα να …πληρώσουν και αυτές, καθώς τα τιτλοποιημένα δάνεια που αγόρασαν στο 10% και στο 15% της ονομαστικής αξίας από τις τράπεζες και επέμεναν να τα ζητάνε στο 100% από τους δανειολήπτες, δεν πρόκειται στην πράξη να επιτύχουν τον στόχο τους. Άρα, στις νέες τιτλοποιήσεις που ετοιμάζουν οι τράπεζες, οι προσφορές θα είναι χαμηλότερες των αναμενομένων. Το Χρηματιστήριο δεν θα μπορέσει να σηκώσει κεφάλι, αν και η πτώση, όπως εκτιμάται, ΄δεν θα πιάσει αυτήν του Μαρτίου.

«Εδώ που φτάσαμε, απαιτείται πλέον γενναία στήριξη των επιχειρήσεων» σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών.«Έχουμε επανειλημμένως τονίσει ότι το τρίτο lockdown θα οδηγήσει σε λουκέτο μία στις δύο εμπορικές επιχειρήσεις και για να το αποφύγουμε, πρέπει προσεκτικά και στοχευμένα, να εφαρμόσουμε αμέσως ένα γιγαντιαίο πλάνο στήριξης, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις. Οι οικονομικές προτάσεις που έως σήμερα έχουμε καταθέσει, δεν είναι πλέον ικανές να αντιμετωπίσουν τον εφιάλτη που βιώνουν οι επιχειρήσεις. Είναι μονόδρομος να εφαρμόσουμε ταυτόχρονα με τα μέτρα προστασίας του ύψιστου αγαθού της υγείας, πρόσθετα μέτρα στήριξης που θα εξασφαλίσουν την οικονομική επιβίωση των συμπολιτών μας. Σε κάθε άλλη περίπτωση, όταν με το καλό ξεπεράσουμε την πανδημία, θα μας ακολουθεί για πολλά χρόνια ακόμα μια βαθιά οικονομική κρίση».

Χρ. Σταϊκούρας: Στα 3 δισ. ευρώ το κόστος του ολικού lockdown

Το πώς θα λειτουργεί η αγορά στην Αττική θα το μάθουμε επισήμως στις 12 το μεσημέρι.

Από τα ξημερώματα της Πέμπτης 11/2 και έως τις 6 το πρωί της Κυριακής 28/2, σύμφωνα με την εισήγηση των λοιμωξιολόγων, θα παραμείνουν ανοικτά:

-σούπερ και μίνι μάρκετ
-φούρνοι
-μανάβικα
-κρεοπωλεία-ιχθυοπωλεία
-συνεργεία αυτοκινήτων
-φαρμακεία
-βενζινάδικα
-περίπτερα
-λαϊκές αγορές
-καταστήματα επισκευής κινητών
-Τα Pet shop

Λειτουργούν κανονικά  take away και delivery.

Στις σημερινές διευκρινιστικές ανακοινώσεις των αρμόδιων υπουργών, μένει να δούμε αν θα γίνει δεκτή η εισήγηση του υπουργού .Γεωργιάδη να μείνουν για δύο ημέρες (13 κ’14/2) τα ανθοπωλεία που πραγματοποιούν μεγάλους τζίρους στη γιορτή του Αγίου Βελεντίνου.

Πληροφορίες αναφέρουν πως κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο υπουργείο Ανάπτυξης, στο “τραπέζι” έπεσε ως πρόταση το ωράριο λειτουργίας για τα σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, ιχθυοπωλεία, κρεοπωλεία και γενικά τα καταστήματα τροφίμων να είναι περιορισμένο από τις 7 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα και να υπάρξει μείωση των τετραγωνικών ανά πελάτη εντός του καταστήματος για να περιοριστούν οι ουρές έξω από τα καταστήματα.

Bankwars.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα