Κίνημα Αλλαγής: Κρίσιμες ώρες με αφορμή το Σκοπιανό – Το ΠΑΣΟΚ “λούζεται” τις…συνιστώσες

Κοντά στο οριστικό διαζύγιο με το Ποτάμι – και όχι μόνο – φαίνεται πως βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής, που ως γνωστόν, έχει βασικό του πυρήνα το ΠΑΣΟΚ. Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ζητάει από την Πρόεδρο Φ. Γεννηματά να τελειώνει μια και καλή τη συνεργασία με τον Σταύρο Θεοδωράκη, μετά μάλιστα από την εντελώς διαφορετική άποψη που εκφράστηκε στη Βουλή για το Σκοπιανό.

Από

το βήμα της Βουλής η Φώφη Γεννηματά εξέφρασε τις αντιρρήσεις της για τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ σχετικά με το όνομα της ΠΓΔΜ, λέγοντας ότι μπορεί να έχουν γίνει θετικά βήματα, όμως τα αρνητικά σημεία είναι σημαντικά.

Σε εντελώς αντίθετο κλίμα, ο Σταύρος Θεοδωράκης, που τη διαδέχτηκε στο βήμα, είπε πως θα ψηφίσει τη συμφωνία όταν έρθει στη Βουλή και επανέλαβε τη γνωστή του θέση ότι η Μακεδονία είναι μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή που δεν ανήκει όλη στην Ελλάδα.

Πηγές από το Ποτάμι σχολιάζοντας διαρροές για τη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής, έλεγαν:

«Στο Πολιτικό Συμβούλιο, τα πέντε από τα έξι μέλη του υποστήριξαν την ίδια άποψη για τη συμφωνία με τους βόρειους γείτονές μας. Η πρόεδρος, μόνη της, είχε διαφορετική άποψη. Και σήμερα, καλούνται οι πέντε να ακολουθήσουν τη γραμμή του ενός! Όταν αποφασίσαμε, όμως, τη συγκρότηση ενός νέου Κινήματος, δεν είχαμε κατά νου ότι θα επανασυστήσουμε ένα παρωχημένο μονοκρατορικό μοντέλο».

Ως προς την πρόταση μομφής, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι αντιθέσεις μας με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι τόσο ξεκάθαρες, που επιβάλλουν να μην έχουν από εμάς ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή τους.

ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΚΑΙ Ο ΚΑΜΙΝΗΣ…

Λίγη ώρα αργότερα δήλωση έκανε και ο Γιώργος Καμίνης, καθιστώντας και αυτός δημόσια τη διαφωνία του με την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής. «Η συμφωνία για το Μακεδονικό είναι καλή, όχι γιατί δεν έχει ατέλειες, αλλά γιατί και οι δύο πλευρές μετακινήθηκαν σημαντικά. Έτσι γίνονται οι συμβιβασμοί, έτσι προχωρούν ειρηνικά οι λαοί» επισήμανε ο δήμαρχος Αθηναίων.
Και αναφέρθηκε στη στρατηγική που πρέπει να έχει ο νέος φορές της Κεντροαριστεράς:

Πρώτον, δεν θα γίνουμε λοιπόν μέρος της εθνικά επιζήμιας στρατηγικής της κυβέρνησης να μας διχάζει για το Μακεδονικό, προκειμένου να καταπιούμε το Μεσοπρόθεσμο. Ούτε όμως και πρέπει να πλειοδοτήσουμε στην εθνικιστική υστερία της Νέας Δημοκρατίας.

Δεύτερον, η Κεντροαριστερά θα ανασυνταχθεί, όχι όμως όπως σχεδιάζει ο κ. Τσίπρας. Θα παραμείνει εθνικά υπεύθυνη, θεσμικά προσηλωμένη, με καθαρή σκέψη και προτεραιότητες.

«Ναι στη συζήτηση, ναι στη βιώσιμη και αμοιβαία επωφελή για τις δύο χώρες, λύση στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ» κατέληξε στη δήλωσή του ο Γιώργος Καμίνης.

Η ΔΗΜΑΡ

«Η συμφωνία κινείται σε θετική κατεύθυνση» επισημαίνεται στην απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΔΗΜΑΡ. «Αποτελεί ένα συμβιβασμό και ως τέτοιος δεν μπορεί να ικανοποιεί απόλυτα καμία πλευρά. Συνεπώς οι πανηγυρισμοί από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ δεν ανταποκρίνονται στην ανάγκη μιας υπεύθυνης στάσης» αναφέρεται στο κείμενο και ξεκαθαρίζεται ότι θα καταψηφίσουν την κυβέρνηση στην πρόταση μομφής.

Σε ό,τι αφορά στις εσωκομματικές εξελίξεις, η προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι είναι προφανής: «Σε αυτές τις δύσκολες ώρες για την χώρα με ανοιχτά εθνικά ζητήματα και την οικονομική κρίση στην κορύφωσή της χρειάζεται μια ισχυρή και ενωμένη Κεντροαριστερά. Το εγχείρημα του Κινήματος Αλλαγής με τη συγκρότηση ενός νέου φορέα από κόμματα και κινήσεις θα προχωρήσει με ενωτική διάθεση, πλουραλισμό και εξωστρεφή δράση στην κοινωνία».

ΘΥΕΛΛΑ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Σημειώνεται ότι το βράδι της Τετάρτης, όταν η Φώφη Γεννηματά έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας στο ζήτημα της ΠΓΔΜ, ο Σταύρος Θεοδωράκης αλλά και ο Γιώργος Παπανδρέου αντέδρασαν.

«Να μην παριστάνουμε τους δεξιούς», ήταν μια χαρακτηριστική αποστροφή του επικεφαλής του Ποταμιού. «Πώς μπορείς να ζητάς από τον Σταύρο Θεοδωράκη να εκφράσει τη δική σου άποψη;» είπε ο κ. Παπανδρέου. «Υπάρχει εκλεγμένος αρχηγός, δεν θα ανεχθώ οποιαδήποτε διαφοροποίηση», απάντησε η κυρία Γεννηματά…

Keywords
Τυχαία Θέματα