Κινέζικο εμβόλιο πριν τα Χριστούγεννα; 130 δολάρια το κόστος

Το υποψήφιο κινεζικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού ενδέχεται να κυκλοφορήσει στην αγορά μέχρι τον Δεκέμβριο και το κόστος του αναμένεται να διαμορφωθεί στα 130 δολ. για δύο δόσεις, όπως γράφει η Daily Mail.

Η κρατική φαρμακευτική εταιρεία Sinopharm ισχυρίζεται ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να είναι έτοιμο μέχρι τα Χριστούγεννα,

μόλις ολοκληρωθούν οι κλινικές δοκιμές του τελικού σταδίου.

Σημειώνεται πως Κινέζοι αξιωματούχοι είχαν εκφράσει τους φόβους ότι το εμβόλιο μπορεί να μην είναι έτοιμο ούτε το επόμενο έτος, λόγω έλλειψης νέων κρουσμάτων στην Κίνα, γεγονός που δυσκολεύει τις δοκιμές.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, έχουν δημιουργηθεί εναλλακτικές τοποθεσίες κλινικών δοκιμών στο εξωτερικό, και το τρίτο και τελευταίο στάδιο των δοκιμών έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί σε 15.000 εθελοντές στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Εν τω μεταξύ, οι κατασκευαστές υποστηρίζουν ότι θα μπορούν να παράγουν 220 εκατ. δόσεις του εμβολίου ετησίως, όπως δήλωσε ένας επικεφαλής της Sinopharm. Όμως οι αρχικές κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι μπορεί να χρειάζονται δύο ή ακόμα και τρεις δόσεις για να είναι αποτελεσματικό το εμβόλιο.

Μόνο ο πληθυσμός της Κίνας ανέρχεται στα 1,4 δισ., γεγονός που σημαίνει ότι Βρετανοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι θα χρειαστεί να ανταγωνιστούν για να αποκτήσουν πρόσβαση στο εμβόλιο, εάν τελικά αυτό αποδειχθεί λειτουργικό.

Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι το πειραματικό εμβόλιο προκάλεσε αντισώματα σε εθελοντές από το πρώτο και το δεύτερο στάδιο των πειραμάτων και θεωρείται ασφαλές.

Ωστόσο, παρόλο που τα δεδομένα είναι πολλά υποσχόμενα, δεν έχει αποδειχθεί ακόμη ότι το εμβόλιο εξασφαλίζει προστασία από το να μη μολυνθεί ένα άτομο με κορονοϊό.

Η Κίνα βρίσκεται σε ανταγωνισμό με αμερικανικές, βρετανικές και γερμανικές φαρμακευτικές εταιρείες για να είναι η πρώτη που θα βγάλει ένα αποδεδειγμένο και ασφαλές εμβόλιο κατά του κορονοϊού, το οποίο θα βοηθήσει στον τερματισμό της πανδημίας.

Τέλος, το δημοσίευμα αναφέρει πως συνολικά αυτό το διάστημα αναπτύσσονται οκτώ πιθανά εμβόλια στην Κίνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα