Κίνδυνος capital controls στην Τουρκία – Άρον – άρον αύξηση επιτοκίων – 1 δολάριο 5 λίρες σήμερα – Ανησυχία επιχειρηματιών

Με αύξηση των επιτοκίων κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, στο 16,5% από 13,5% απάντησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, σε έκτακτη συνεδρίαση της στην εντυπωσιακή νέα πτώση της λίρας που έφθασε σε ισοτιμία 1 δολάριο, 4,95 λίρες. Προηγήθηκε η απόφαση από το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης να μετατρέψει όλο του το συνάλλαγμα σε τουρκικές λίρες, ώστε να δείξει την εμπιστοσύνη της στο νόμισμα.Μετά την είδηση της αύξησης των επιτοκίων, το
τουρκικό νόμισμα στις ασιατικές αγορές έκανε ράλι και κινήθηκε προς τις 4,67 λίρες ανά δολάριο.Η “διόρθωση” σε σχέση με το μεγάλο ποσοστό της αύξησης των επιτοκίων κρίνεται από τους ειδικούς πολύ μικρή.ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ CAPITAL CONTROLS

Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία εκφράζουν έντονη ανησυχία για την κατάσταση, φοβούμενοι ακόμα και την επιβολή capital controls στη χώρα.

H ελβετική εφημερίδα Neue Zurcher Zeitung αναφέρει ότι η διαδικασία χρεωκοπίας της χώρας έχει ήδη ξεκινήσει και ο Ερντογάν δεν θα αργήσει να επιβάλει capital controls και ταυτόχρονα να επιδιώξει ανάπτυξη με χαμηλά επιτόκια, κάτι που σημαίνει πως η πορεία της Τουρκίας προς την χρεωκοπία είναι κάτι παραπάνω από βέβαιη. “Πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ευρώπη είναι πολύ εκτεθειμένα απέναντι στην Τουρκία και θα πρέπει να προστατεύσουν τις επενδύσεις τους”.

Η πτώση της λίρας κατά 21% φέτος είναι η δεύτερη χειρότερη στις αναδυόμενες αγορές μετά το πέσο. Ακόμα και Ιάπωνες επενδυτές, που ανέβαζαν τα στοιχήματα υπέρ του νομίσματος, τώρα παίρνουν τις ζημίες τους.

Η Τουρκία κινείται προς τα όρια μιας πλήρους νομισματικής κρίσης, έγραφε νωρίτερα το Bloomberg. Η διαφαινόμενη άρνηση της κεντρικής τράπεζας να παρέμβει, αφήνει ανοικτό διάδρομο στους traders να στοιχηματίσουν κατά του νομίσματος.

Οι αρχές «πρέπει να δράσουν τώρα», υποστήρξε ο Cristian Maggio, επικεφαλής στρατηγικής για τις αναδυόμενες αγορές στην TD Securities. «Δεν υπάρχει όριο στο πού μπορεί να φτάσει αυτό, γιατί μετατρέπεται σε νομισματική κρίση. Εντέλει οι Τούρκοι θα αρχίσουν να πωλούν επίσης και τότε θα έχουμε πλήρη απώλεια εμπιστοσύνης», πρόσθεσε.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

“Θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία με στόχο τη σταθερότητα των τιμών”, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, συμπληρώνοντας ότι η σφιχτή στάση στη νομισματική πολιτική θα διατηρηθεί έως ότου υπάρξει αξιοσημείωτη βελτίωση στο μέτωπο του πληθωρισμού, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 11% τον Απρίλιο.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ

«Αυταπατώνται όσοι πιστεύουν ότι θα αλλάξουν το αποτέλεσμα των εκλογών παίζοντας με το δολάριο και δίνοντας αποτελέσματα που θα βλάψουν την τσέπη του λαού», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγ, δίνοντας πολιτική χροιά στην υπόθεση. Ο Τούρκος αντιπρόεδρος ανέφερε ότι «ο λαός είδε και το παιχνίδι, είδε και τους παίχτες» και πρόσθεσε ότι «η Τουρκία, με τη βοήθεια του Αλλάχ, είναι μια ισχυρή οικονομία».

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για το ότι δεν κάνει τίποτα για το εθνικό νόμισμα της χώρας και η κυβέρνηση το μόνο που κάνει είναι να αντιδρά μόνο λεκτικά και με οργή.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Τούρκικη λίρα σε νέο χαμηλό – Κίνδυνοι για την οικονομία

Βυθίζεται μετά τη νέα διολίσθηση η τουρκική λίρα, που υποχώρησε ως το ιστορικό χαμηλό των 4,8450 λιρών έναντι του δολαρίου.

Από την αρχή του έτους, η τουρκική λίρα έχει χάσει έως και το 21% της αξίας της, όπως αναφέρει το Reuters.

Ο Ερντογάν, που αυτοαποκαλείται «εχθρός των επιτοκίων» θέλει τα κόστη δανεισμού να χαμηλώσουν προκειμένου να δοθεί ώθηση στην πιστωτική ανάπτυξη και τις κατασκευές, ενώ την περασμένη εβδομάδα δήλωσε πως αν εκλεγεί στις 24 Ιουνίου, θα επιδιώξει να αυξήσει τον έλεγχό του επί της νομισματικής πολιτικής της χώρας.

Οι οίκοι αξιολόγησης έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τη νομισματική πολιτική, με τον αναλυτή της S&P Global, Frank Gill, να δηλώνει στο Reuters πως τα οικονομικά της κυβέρνησης θα μπορούσαν να επιδεινωθούν ταχύτατα αν οι αρχές δεν καταφέρουν να αποσοβήσουν τις πιέσεις που δέχονται η λίρα και το κρατικό κόστος δανεισμού.

Παράλληλα, η Fitch προειδοποίησε ότι το πιστωτικό προφίλ της Τουρκίας κινδυνεύει, εάν περιοριστεί η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας μετά τις πρόωρες εκλογές του Ιουνίου, που αναμένεται να ενισχύσουν τις εξουσίες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι επενδυτές θέλουν να δουν αποφασιστικές αυξήσεις επιτοκίων προκειμένου να χαλιναγωγηθεί ο διψήφιος πληθωρισμός και τα σχόλια του προέδρου ενισχύσουν της ανησυχίες αναφορικά με τη δυνατότητα που έχει η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας να το πράξει.

Σημειώνεται πως η απόδοση του 10ετούς τουρκικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 14,95%.

Keywords
Τυχαία Θέματα