Κίνα: Ιστορικό ρεκόρ θερμοκρασίας – Στους 52,2 βαθμούς Κελσίου σκαρφάλωσε ο υδράργυρος

Ιστορικό ρεκόρ ακραίας ζέσης κατέγραψε η Κίνα, καθώς στην πόλη Σανμπάο το θερμόμετρο έδειξε 52,2 βαθμούς Κελσίου. Η τελευταία υψηλότερη θερμοκρασία που είχε καταγραφεί στην Κίνα ήταν το 2015 στην περιοχή Αϊντίνγκ, όπου ο υδράργυρος έφτασε τους 50,3 βαθμούς Κελσίου.

Παρατεταμένες περίοδοι υψηλών θερμοκρασιών στην Κίνα έχουν προκαλέσει πιέσεις στα δίκτυα ηλεκτροδότησης και στις καλλιέργειες, εντείνοντας παράλληλα τις ανησυχίες για πιθανή επανάληψη της ξηρασίας του περασμένου έτους, που ήταν η πιο σοβαρή

των τελευταίων 60 ετών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κίνα αντιμετωπίζει μεγάλες διακυμάνσεις στις θερμοκρασίες με την αλλαγή των εποχών, ωστόσο αυτές γίνονται μεγαλύτερες. Το νέο ιστορικό ρεκόρ σημειώνεται μόλις έξι μήνες μετά την καταγραφή πολικών θερμοκρασιών που έφτασαν τους -53 βαθμούς Κελσίου. Συγκεκριμένα, στις 22 Ιανουαρίου ο υδράργυρος έσπασε το ρεκόρ χαμηλότερης θερμοκρασίας, καθώς στην πόλη Μοχέ η θερμοκρασία έπεσε στους -53 βαθμούς Κελσίου, καταρρίπτοντας το προηγούμενο χαμηλό όλων των εποχών στην Κίνα που ήταν οι -52,3 βαθμοί Κελσίου το 1969.

Από τον Απρίλιο, χώρες στην Ασία έχουν πληγεί από αρκετά κύματα ζέστης, κάτι το οποίο προκαλεί ανησυχίες σχετικά με την ικανότητά τους να προσαρμοστούν στο ταχέως μεταβαλλόμενο κλίμα. Σύμφωνα με ειδικούς για το κλίμα, απομακρύνεται η επίτευξη του στόχου για τη διατήρηση μακροπρόθεσμα της ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη εντός του ορίου του 1,5 βαθμού Κελσίου.

Αυτή την εβδομάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα επιδιώκουν να αναζωπυρώσουν τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, καθώς ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Κέρι θα έχει συνομιλίες με τον Κινέζο ομόλογό του Ζι Ζενχουά στο Πεκίνο.

Keywords
Αναζητήσεις
kina-istoriko-rekor-thermokrasias--stous-522-vathmous-kelsiou-skarfalose-o-ydrargyros.htm
Τυχαία Θέματα