ΚΙΝΑ: Ανάπτυξη 7,9% στο τελευταίο τριμηνο του 2012

Η κινεζική οικονομία εμφάνισε ρυθμό ανάπτυξης στο δ΄ τρίμηνο ύψους 7,9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγουμένου έτους, ανακάμπτοντας μετά από επτά συνεχόμενο τρίμηνα επιβράδυνσης.

Ωστόσο, οι αβέβαιες προοπτικές παγκοσμίως σημαίνουν ότι το Πεκίνο ίσως χρειαστεί να διατηρήσει τις μικροαλλαγές στην πολιτική του, για τη στήριξη της ανάπτυξης.

Η άνοδος του δ΄ τριμήνου από το 7,4% του γ΄ τριμήνου –το χαμηλότερο από την περίοδο που η κρίση ήταν στο αποκορύφωμά της- διαμορφώνει το συνολικό ποσοστό ανάπτυξης για το 2012 στο 7,8%, που είναι το χαμηλότερο από το

1999.

Τα στοιχεία ήταν ελαφρώς υψηλότερα από τις προσδοκίες της αγοράς σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, που ανέμενε ανάπτυξη στο δ΄ τρίμηνο κατά 7,8% και στο σύνολο του έτους στο 7,7%.

«Το momentum στο τέλος του έτους είναι σχετικά ισχυρό, αλλά δεν πρόκειται πραγματικά για μια εντυπωσιακή ανάκαμψη», δηλώνει οικονομολόγος της BNP Paribas στο Πεκίνο, ο Ken Peng.

Για το α΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους η οικονομία θα συνεχιστεί να είναι σχετικά εύρωστη, αλλά η τάση ανάπτυξης θα επιβραδυνθεί.

Ακόμη, σε ξεχωριστή ανακοίνωση αναφέρεται ότι η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 10,3% το Δεκέμβριο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, έναντι προσδοκιών για αύξηση κατά 10,1%.

Οι πωλήσεις λιανικής το Δεκέμβριο αυξήθηκαν 15,2% έναντι του προηγουμένου έτους έναντι εκτιμήσεων για αύξηση 14,9% με βάση δημοσκόπηση του Reuters.

Πηγή:www.capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα