Κιμ και Μουν Τζε-ιν περιμένουν τον Τραμπ να πατήσουν το κουμπί της ειρήνης στην Κορέα

O ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν εξέφρασε τη “σταθερή του βούληση” για μια πιθανή σύνοδο κορυφής με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ κατά την αιφνιδιαστική συνάντηση που είχε το Σάββατο με τον νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζε-ιν, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας, KCNA.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε το Σάββατο ότι εξακολουθεί να εξετάζει μια σύνοδο κορυφής στις 12 Ιουνίου με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν

στη Σιγκαπούρη, σημειώνοντας ότι οι συνομιλίες προχωρούν πολύ καλά.

“Πηγαίνουμε πολύ καλά αναφορικά με τη σύνοδο με τη Βόρεια Κορέα”, δήλωσε ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του Σαββάτου, ο Κιμ και ο Μουν συμφώνησαν να διεξαχθούν συνομιλίες σε υψηλό επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών την 1η Ιουνίου, ανέφερε το KCNA.

Από την πλευρά του, ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Μουν Τζε-ιν δήλωσε ότι ελπίζει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα κρατήσει την προγραμματισμένη συνάντηση με τον Κιμ τον Ιούνιο, ανέφερε σήμερα το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Αμερικανοί αξιωματούχοι απαιτούν τον αφοπλισμό της Β. Κορέας προτού γίνουν υποχωρήσεις στις οικονομικές κυρώσεις, ενώ η Πιονγιάνγκ προτιμά σταδιακές διαπραγματεύσεις και υποχωρήσεις από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο Νοτιοκορεάτη αξιωματούχο, τα δύο κράτη της κορεατικής χερσονήσου συζητούν μια πιθανή δέσμευση μη επίθεσης από τις ΗΠΑ προς τη Βόρεια Κορέα και την έναρξη συνομιλιών για την σύναψη μιας ειρηνευτικής συνθήκης, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες της Πιονγιάνγκ, όσον αφορά την ασφάλεια, πριν από τη διεξαγωγή της συνόδου ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας.

«Για την επιτυχία της συνόδου κορυφής, εξετάζουμε σε επίπεδο εργασίας διάφορους τρόπους για τη διάλυση των ανησυχιών της Βόρειας Κορέας όσον αφορά την ασφάλεια. Σε αυτό περιλαμβάνεται ο τερματισμός των εχθρικών σχέσεων, μια αμοιβαία δέσμευση μη επίθεσης, η έναρξη συνομιλιών για μια ειρηνευτική συνθήκη που θα αντικαταστήσει την σημερινή ανακωχή», δήλωσε ο αξιωματούχος, που συμπλήρωσε ότι τα δύο κορεατικά κράτη έχουν επίσης συνομιλίες για τριμερή κήρυξη του τέλους του Πολέμου της Κορέας του 1950-53, αλλά ακόμη δεν έχει υπάρξει συμφωνία για μια τριμερή σύνοδο κορυφής.

Keywords
Τυχαία Θέματα