Κερέ – ΕΚΤ: Απαραίτητη η σαφήνεια στο χρέος για είσοδο της Ελλάδας στο QE – Τι είπε για τις τράπεζες

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, δήλωσε στο συνέδριο του Economist, ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Ο Κερέ

επανέλαβε την πάγια θέση της ΕΚΤ ότι πρέπει να υπάρξει σαφήνεια προκειμένουτ να μπει η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Όσον αφορά τις ελληνικές τράπεζες, τόνισε ότι έχουν βελτιωθεί. Ο ίδιος επανέλαβε την πάγια θέση ότι θα πρέπει να αναληφθεί αποφασιστική και άμεση δράση για τη μείωση των προβληματικών δανείων στις ελληνικές τράπεζες. Παράλληλα κάλεσε τους μετόχους να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί ώστε να ανακάμψουν οι τράπεζες.

Σύμφωνα με τον Κερέ, η Ελλάδα είναι μια θλιβερή εξαίρεση, δυστυχώς, καθώς ο τραπεζικός δανεισμός προς τον εγχώριο ιδιωτικό μη χρηματοπιστωτικό τομέα μειώνεται σε κάθε τρίμηνο από τα τέλη του 2008, ενώ σωρευτικά η μείωση είναι κατά 28% μέχρι το τέλος του περασμένου έτους.

Και παρόλο που το επίπεδο των δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα σταθεροποιήθηκε πρόσφατα, τα επιτόκια των δανείων προς τις επιχειρήσεις αποκλείνουν περίπου 250 μονάδες βάσης πάνω από το σημερινό μέσο όρο της ζώνης του ευρώ.

Αναφορικά με το ελληνικό χρέος, το μέλος της ΕΚΤ εκτίμησε ότι οι συζητήσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και ένα νέο πρόγραμμα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται να οριστικοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Μάλιστα, ο ίδιος ανέφερε ότι απαιτείται σαφήνεια για τα μέτρα που θα ελαφρύνουν το ελληνικό χρέος, προκειμένου να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων (QE) της ΕΚΤ.

Όπως εξήγησε θα πρέπει να υπάρξει εγκαίρως σαφήνεια σχετικά με τα μέτρα του χρέους και τη βιωσιμότητα του χρέους, γεγονός που είναι πολύ σημαντικό – όχι μόνο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στα δημόσια οικονομικά, αλλά και για έτσι θα βοηθηθεί η ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και τον χρηματοπιστωτικό τομέα ειδικότερα.

Μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ο Κερέ δεν παρέλειψε να συστήσει στην ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει να δείχνει ισχυρή δέσμευση στους στόχους που έχουν τεθεί στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής.

Keywords
Τυχαία Θέματα