Κέρδισε η Ryanair την προσφυγή της ενάντια στην κρατική διάσωση της Lufthansa

Κέρδισε η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία Ryanair την υπόθεση κατά της κρατικής διάσωσης της Lufthansa το 2020, η οποία κρίθηκε απαραίτητη εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς το δεύτερο κορυφαίο δικαστήριο της Ευρώπης ανέφερε σφάλματα στην απόφαση των ρυθμιστικών Αρχών ανταγωνισμού της ΕΕ να εγκρίνουν την κρατική ενίσχυση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

είχε εκκαθαρίσει την ανακεφαλαιοποίηση της Lufthansa ύψους 6 δισ. ευρώ με την επιφύλαξη απαγόρευσης μερισμάτων, επαναγορών μετοχών και ορισμένων εξαγορών έως ότου επιστραφεί η κρατική στήριξη.

Η Lufthansa και πολλές αεροπορικές εταιρείες της Ε.Ε. έλαβαν κρατική ενίσχυση μετά την παρατεταμένη ταξιδιωτική ύφεση λόγω της πανδημίας, οι οποίες εγκρίθηκαν όλες από την εκτελεστική εξουσία της Ε.Ε. υπό αυστηρούς όρους. Στη συνέχεια, η Ryanair και η γερμανική εταιρεία Condor αμφισβήτησαν την απόφαση της Ε.Ε. για τη Lufthansa.

«Το Γενικό Δικαστήριο ακυρώνει την απόφαση της Επιτροπής να εγκρίνει την ανακεφαλαιοποίηση της Lufthansa από τη Γερμανία, ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19» ανέφερε συγκεκριμένα το δικαστήριο που εδρεύει στο Λουξεμβούργο. Σύμφωνα με τους δικαστές, «η Επιτροπή διέπραξε αρκετά λάθη, ιδίως θεωρώντας ότι η Lufthansa δεν ήταν σε θέση να λάβει χρηματοδότηση στις αγορές για το σύνολο των αναγκών της». Επίσης, υποστήριξαν ότι η Αρχή ανταγωνισμού της Ε.Ε. απέτυχε να απαιτήσει τη σύσταση ενός μηχανισμού που θα παρότρυνε τη Lufthansa να εξαγοράσει το μερίδιο της Γερμανίας το συντομότερο δυνατό και έκανε λάθος αρνούμενη ότι η Lufthansa κατείχε σημαντική ισχύ στην αγορά σε ορισμένα αεροδρόμια.

Τέλος, το δικαστήριο είπε ότι η Επιτροπή υπέπεσε επίσης σε λάθος ως προς «την αποδοχή διαφόρων δεσμεύσεων που δεν διασφαλίζουν τη διατήρηση του αποτελεσματικού ανταγωνισμού στην αγορά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Επιτροπή μπορεί να προσφύγει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το κορυφαίο στην Ευρώπη, για νομικά ζητήματα.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα