Κέρδη στη Wall Street την Παρασκευή ενόψει συμφωνίας για την αύξηση του ορίου χρέους

Κέρδη στη Wall Street την Παρασκευή, καθώς Λευκός Οίκος και Κογκρέσο φαίνεται να βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για την αύξηση του ορίου χρέους τα επόμενα δύο χρόνια. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Kevin McCarthy, ακόμη δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία, ωστόσο όπως αναφέρει το CNBC οι δύο πλευρές, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί, είναι πολύ κοντά.

Η υπουργός

Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν δήλωσε την Παρασκευή ότι η προβλεπόμενη προθεσμία για το ανώτατο όριο του χρέους παρατείνεται έως τις 5 Ιουνίου, τέσσερις ημέρες αργότερα από ό,τι είχε προηγουμένως εκτιμηθεί. Ωστόσο, σε επιστολή της προς το Κογκρέσο προειδοποίησε ότι η αδράνεια για την αύξηση του ορίου δανεισμού θα «προκαλούσε σοβαρές δυσκολίες».

Ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1% – 328 μονλάδες κλείνοντας στις 33.093 μονάδες, ο S&P 500  1,31% στις 4.205 μονάδες και o Nasdaq 2,19% στις 12.975 μονάδες.

—Το 10ετές ομόλογο των ΗΠΑ  υποχώρησε κατά δύο μονάδες βάσης στο 3,80% ενώ το 2ετές ενισχύθηκε κατά δύο μονάδες βάσης στο 4,56%.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ανάκαμψη παρουσίασε η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Μάιο. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν διαμορφώθηκε στις 59,2 μονάδες, επίδοση που τον απομάκρυνε από το χαμηλό έξι μηνών, στις 57,7 μονάδες, που κατέγραψε νωρίτερα τον Μάιο. Ο δείκτης βρέθηκε πάντως αρκετά κάτω από τις 62 μονάδες του Απριλίου.

Ο δείκτης για τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες διαμορφώθηκε στις 64,9 μονάδες από 64,5 στην αρχική μέτρηση για τον Μάιο, επίδοση χαμηλότερη από τις 68,2 μονάδες τον Απρίλιο, ενώ ο δείκτης για τις προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό το επόμενο 6μηνο ενισχύθηκε στις 55,4 μονάδες από 53,4 μονάδες.

Τα στοιχεία για τον προτιμώμενο δείκτη της Fed για τον πληθωρισμό επιβεβαίωσαν όσους αξιωματούχους της κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας έχουν προειδοποιήσει για επίμονες ανοδικές πιέσεις παρά τις επιθετικές αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων για περισσότερο από ένα χρόνο προκειμένου να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης αυξήθηκε κατά 0,4% τον Απρίλιο μετά από μικρή άνοδο 0,1% τον Μάρτιο, περιπλέκοντας την απόφαση της Fed σχετικά με το αν θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Ιουνίου. Επιπλέον, η ετήσια άνοδος του δείκτη διαμορφώθηκε στο 4,4% από 4,2% τον Μάρτιο, όπως έδειξαν τα κυβερνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Σε δομικό επίπεδο, χωρίς δηλαδή την ενέργεια και τα τρόφιμα που εμφανίζουν μεγάλες μεταβολές, ο δείκτης ενισχύθηκε επίσης 0,4% τον Απρίλιο μετά από άνοδο 0,3% τον Μάρτιο. Ο ετήσιος δείκτης ενισχύθηκε στο 4,7% από 4,6% τον Μάρτιο.

Η τριετής εισροή μετρητών σε αμερικανικές μετοχές τερματίζεται, προειδοποιεί η Bank of America

Η τριετής εισροή μετρητών σε αμερικανικές μετοχές τερματίζεται, προειδοποιεί η Bank of America, επικαλούμενη στοιχεία της EPFR Global που παρουσίασε ο στρατηγικός αναλυτής Μάικλ Χάρτνετ και τα οποία δείχνουν ότι οι επενδυτές βγάζουν χρήματα από μετοχές και τα τοποθετούν σε money market funds και ομόλογα. Οι μετοχές παρουσίασαν εκροές 3,9 δισ. δολαρίων αυτή την εβδομάδα -τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα ρευστοποιήσεων, που σημαίνει ότι οι ροές είναι πλέον ισορροπημένες για το 2023.

Περίπου 756 δισ. δολάρια έχουν εισέλθει σε funds μετρητών μέχρι στιγμής φέτος -η μεγαλύτερη εισροή από το 2020. Και καθώς τα αποτελέσματα των αυξήσεων επιτοκίων της Fed περνούν στις αγορές και οι χρηματοοικονομικές συνθήκες γίνονται αυστηρότερες, «αναμένουμε να επανεμφανιστεί άλλη μια περίοδος αποστροφής κινδύνου (risk-off) στα τέλη Ιουνίου», σημειώνει ο Χάρτνετ.

Keywords
Αναζητήσεις
kerdi-sti-wall-street-tin-paraskevi-enopsei-symfonias-gia-tin-afxisi-tou-oriou-chreous.htm
Τυχαία Θέματα