ΚΕΝΥΑ: Θρίλερ με δεκάδες νεκρούς, τραυματίες, ομήρους στο Mall

Σύμφωνα με στοιχεία που μετέδωσε το Associated Press, επικαλούμενο ενημέρωση από τον Ερυθρό Σταυρό, οι νεκροί από τη χθεσινή επίθεση ανέρχονταν σε 43 και οι τραυματίες σε 200. Όπως μεταδίδει το CNN, ο αριθμός των ομήρων που κρατούνται ακόμη από τους ένοπλους ισλαμιστές ανέρχεται σε 30, ωστόσο οι αρχές επισήμως διατηρούν επιφυλάξεις και δεν ανακοινώνουν ακριβή αριθμό.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε επίσης στο Twitter

ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος, ο αριθμός των τραυματιών έχει ξεπεράσει τους 300, μεταξύ των οποίων είναι και παιδιά.

Μεταξύ των θυμάτων από την ένοπλη επίθεση είναι δύο Γάλλοι και δύο Καναδοί, όπως ανακοίνωσαν επίσημα οι αρχές των δύο χωρών, και μάλιστα ένα από τα θύματα είναι γυναίκα διπλωμάτης.
Στη Νέα Υόρκη, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε την επίθεση αυτή και εξέφρασε «την αλληλεγγύη του στο λαό και την κυβέρνηση της Κένυας σε αυτές τις δύσκολες ώρες». Τα 15 μέλη του ΣΑ επανέλαβαν ότι καταδικάζουν την τρομοκρατία, σε όλες τις μορφές της και δηλώνουν ότι είναι αποφασισμένα να την πολεμήσουν.

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Μπαν Γκι-Μουν χαρακτήρισε την επίθεση αυτή «προμελετημένη ενέργεια που στόχευε τους ανυπεράσπιστους πολίτες» και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και στον πρόεδρο της Κένυας Ουχούρου Κενιάτα, με τον οποίο είχε τηλεφωνική επικοινωνία.

ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η σομαλική οργάνωση Σεμπάμπ, που πρόσκειται στην Αλ Κάιντα, ανέλαβε με μήνυμά της την ευθύνη για την επίθεση ισλαμιστών ενόπλων εναντίον εμπορικού κέντρου στο Ναϊρόμπι της Κένυας, όπου 39 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

«Οι μουτζαχεντίν διείσδυσαν το μεσημέρι στο Westgate. Σκότωσαν πάνω από 100 Κενυάτες άπιστους και η μάχη συνεχίζεται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Οι ποταποί δράστες αυτής της θρασύδειλης πράξης έλπιζαν να εκφοβίσουν, να διχάσουν και να προκαλέσουν απελπισία στους Κενυάτες», ανέφερε ο Πρόεδρος της Κένυας κ. Ουχούρου Κενυάτα, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα προς τους πολίτες.«Έχουμε ξεπεράσει τρομοκρατικές επιθέσεις στο παρελθόν. Θα τους νικήσουμε ξανά», πρόσθεσε.Ο κ. Κενυάτα είπε ότι έχασε στενούς συγγενείς του στην επίθεση στο εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας.

Οι ένοπλοι, ορισμένοι εκ των οποίων μιλούσαν αραβικά ή σομαλικά σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, εισέβαλαν το μεσημέρι στο εμπορικό κέντρο Westgate Mall, την ώρα που πολλές οικογένειες έκαναν τις αγορές τους και θαμώνες κάθονταν σε καφέ.

Πάντα γεμάτο τα σαββατοκύριακα, το πολυκατάστημα είχε αναφερθεί συχνά ως πιθανός στόχος οργανώσεων που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.

Οι δράστες άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα και πέταξαν χειροβομβίδες εναντίον του πολυεθνικού πλήθους των πελατών και των εργαζομένων στο εμπορικό κέντρο.

Η επίθεση είναι η πλέον αιματηρή στο Ναϊρόμπι, μετά από εκείνη της Αλ Κάιντα τον Αύγουστο του 1998 εναντίον της πρεσβείας των ΗΠΑ, όταν πάνω από 200 άνθρωποι είχαν βρει το θάνατο.

Keywords
Τυχαία Θέματα