ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ: Αισιόδοξο μήνυμα από σεισμολόγο – Τρίτη νύχτα αγωνίας – Κλειστά τα σχολεία – Πολλά “προβληματικά” κτίρια

Για τρίτη βραδιά θα διανυκτερεύουν μακριά από τα σπίτια τους με την αγωνία για κάποιον δυνατό μετασεισμό να είναι έντονη και τους σεισμολόγους να μην μπορούν να αποκλείσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Περισσότεροι από 1.000 κάτοικοι που τα σπίτια τους υπέστησαν σοβαρές ζημιές και κρίθηκαν ακατάλληλα από τους ελεγκτές θα περάσουν τη νύχτα στο πλοίο.Ήδη κατέπλευσε στην Κεφαλονιά το «Ελευθέριος Βενιζέλος» της ΑΝΕΚ με δυναμικότητα 1.300 επιβατών.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Συννεφιά, λίγη βροχή, θερμοκρασίες από 8-13 βαθμούς, υψηλή

υγρασία. Δυτικοί ασθενείς άνεμοι.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟ ΕΥΘ.ΛΕΚΚΑ

«Λύσαμε τον γρίφο του σεισμού της Κεφαλονιάς» τονίζει, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕΜΠΕ, ο καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος βρίσκεται στο νησί και παρακολουθεί από κοντά τη σεισμική ακολουθία, μετά τον ισχυρό σεισμό της περασμένης Κυριακής.

«Ξέρουμε ακριβώς πού είναι το σεισμικό ρήγμα, ξέρουμε πώς είναι η σεισμική διαδικασία και θεωρώ ότι από εδώ και πέρα όλα θα πάνε καλά» σημείωσε ο κ.Λέκκας και πρόσθεσε ότι «με σεισμό της τάξης των 6 βαθμών δεν υπάρχει ενδεχόμενο μετάθεση της σεισμικής δραστηριότητας και ενεργοποίησης άλλων ρηγμάτων». Ο καθηγητής Γεωλογίας σημειώνει μάλιστα ότι «θα ήταν καλό να υπήρχε ένας σεισμός έως 5,4 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά έτσι ώστε να αποσβεστεί σιγά σιγά η σεισμική διέγερση».

Κλειστά τα σχολεία μέχρι την Παρασκευή

Τα σχολεία στην Κεφαλονιά θα παραμείνουν κλειστά και τις επόμενες τρεις ημέρες μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Από τον πρωτοβάθμιο έλεγχο των κτιρίων, τρία σχολεία στην περιοχή του Ληξουρίου κρίθηκαν ακατάλληλα. Οι εργατικές κατοικίες στο Ληξούρι είναι σχεδόν κατεστραμμένες, η παραλία έχει «ανοίξει», μικρή καθίζηση έχει υποστεί η πλατεία και μέχρι και στο κοιμητήριο της περιοχής οι περισσότεροι τάφοι έχουν καταστραφεί.
Χθες εκκενώθηκε και το χωριό Αθέρας υπό τον φόβο κατολισθήσεων.


Ακατάλληλα έξι στα δέκα σπίτια στο Ληξούρι – Άντεξαν τα κτίρια του νησιού

Εκατοντάδες σπίτια στην περιοχή του Ληξουρίου έχουν υποστεί ζημιές, αναφέρουν πληροφορίες και ενώ συνεχίζονται οι έλεγχοι από συνεργεία μηχανικών. Σύμφωνα με τα kefalonitikanea.gr, από τα 150 σπίτια που ελέγχθησαν στο Ληξούρι σε ποσοστό 60% κρίθηκαν μη κατοικήσιμα. Στο Αργοστόλι, από την άλλη, ένα στα τέσσερα σπίτια που ελέγχθησαν κρίθηκαν ότι έχουν σοβαρό πρόβλημα.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Στις 16:49, ακόμη, σημειώθηκε νέος ισχυρός μετασεισμός 4,2 Ρίχτερ. Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο το εστιακό του βάθος της σεισμικής δόνησης είχε μόλις 2 χιλιόμετρα, ενώ το επίκεντρο του σεισμού υπολογίζεται 8 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Ληξουρίου και 10 χιλιόμετρα βόρεια του Αργοστολίου.

Να σημειωθεί ότι μόνο σήμερα Τρίτη στην Κεφαλονιά έχουν σημειωθεί -σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωμεσογειακού Ινστιτούτου- 15 μετασεισμοί, ο ισχυρότερος εκ των οποίων ήταν 4,6 Ρίχτερ.

Β.ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ: ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΠΡΟΣΟΧΗ!

Ένας ισχυρός μετασεισμός μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνος για ένα σπίτι που έχει υποστεί ζημιές, προειδοποίησε μέσω του Mega ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Βασίλης Παπαζάχος τονίζοντας την ανάγκη το κράτος να μεριμνήσει προκειμένου να προστατευθούν οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς.

«Δε θα συνιστούσα στον κόσμο να μπει μέσα στα σπίτια προτού ελεγχθούν από τους μηχανικούς… οι σεισμοί γίνονται κατά ακολουθίες, δεν είναι λίγες ημέρες και τελειώσαμε. Αυτό θα διαρκέσει», υπογράμμισε ο κ. Παπαζάχος αναφέροντας επίσης ότι ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ φαίνεται για την ώρα να είναι ο κύριος σεισμός, αλλά «δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι, δε θέλουμε να κάνουμε βραχείας διάρκειας πρόβλεψη».

ΠΑΓΩΜΑ ΔΑΝΕΙΩΝ ΣΕ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗ

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ανακοίνωσε ότι οι τράπεζες μέλη της θα συνδράμουν ενεργά τις τοπικές κοινωνίες στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη μετά τους πρόσφατους σεισμούς.

Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες αποφάσισαν να παρασχεθεί δίμηνη (από την 27η Ιανουαρίου) αναστολή καταβολής των δόσεων κεφαλαίου και τόκων των πάσης φύσεως δανείων για το σύνολο των πιστούχων (δανειοληπτών και εγγυητών), οι οποίοι:

• είναι ήδη πελάτες των τοπικών καταστημάτων τους, ή
• κατοικούν μόνιμα, ή έχουν την έδρα τους, εκεί.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες στα τοπικά καταστήματα από τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014.

ΤΑ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Παράταση διάρκειας τριών μηνών στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, καθώς και αντίστοιχης διάρκειας παράταση στην καταβολή βεβαιωμένων οφειλών, δίνεται από το Υπουργείο Οικονομικών στα φυσικά και νομικά πρόσωπα της Κεφαλονιάς.

Η παράταση στις υποχρεώσεις των φορολογουμένων δίνεται με εντολή του Πρωθυπουργού σε εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Ακόμη, από το υπουργείο Εργασίας θα δοθεί οικονομική ενίσχυση 100.000 ευρώ στους Δήμους Κεφαλλονιάς και Ιθάκης για τους άμεσα πληγέντες, ενώ αποστέλλονται 200 κλινοσκεπάσματα στην πληγείσα περιφέρεια, για ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Τέλος, αναστέλλεται για τρεις μήνες η υποχρέωση πάσης φύσεως καταβολών στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης στην Κεφαλλονιά και την Ιθάκη.

Για τη διευκόλυνση των κατοίκων λειτουργεί τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης: 2671027311.

Original article: ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ: Αισιόδοξο μήνυμα από σεισμολόγο – Τρίτη νύχτα αγωνίας – Κλειστά τα σχολεία – Πολλά “προβληματικά” κτίρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα