Κάθε μέρα καθυστέρησης στην αξιολόγηση πλήττει οικονομία και τράπεζες – Μείωση καταθέσεων, αύξηση επισφαλειών

Την ώρα που βαθαίνει το χάσμα ανάμεσα στην Ελλάδα, τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ, κάθε μέρα που περνάει μετράει εις βάρος της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος.

Οι φόβοι για πιθανό «ατύχημα» για την ελληνική οικονομία βρίσκονται στα ύψη, καθώς έχει επανέλθει στο τραπέζι το σενάριο του Grexit.

H απόδοση του 2ετούς ομολόγου έχει εκτοξευθεί πάνω από το 10% και όλοι φοβούνται μια επανάληψη του θρίλερ που ζήσαμε το 2015.

Υπό

αυτό το πρίσμα, η ανησυχία στις τράπεζες είναι έντονη, καθώς οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μείωση των καταθέσεων κατά 1,5 δισ. ευρώ στα 120 δισ. μεταξύ 2 Ιανουαρίου με 6 Φεβρουαρίου του 2017.

Επίσης καταγράφεται επιδείνωση και στα προβληματικά δάνεια, καθώς φαίνεται πως έχει ανακοπεί η τάση βελτίωσης που είχε καταγραφεί το προηγούμενο διάστημα.

Ανησυχητική είναι και η άνοδος των νέων καθυστερήσεων, κατά 500 με 600 εκατ. ευρώ από την αρχή του 2017, μετά από μια χρονιά σταθεροποίησης ή και μείωσης.

Πρόκειται για καθυστερήσεις σε επιχειρηματικά δάνεια που οφείλονται στην αβεβαιότητα αλλά και την προσδοκία ρύθμισης μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού, ο οποίος παραμένει σε εκκρεμότητα. «Καμπανάκι» χτυπά και το φαινόμενο νέων καθυστερήσεων στα στεγαστικά δάνεια, επισημαίνουν οι τραπεζίτες, που αποτιμούν την εξέλιξη αυτή στην επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών.

Οι αντοχές των ελληνικών τραπεζών εξαντλούνται, με αποτέλεσμα να μην χορηγούν δάνεια ούτε στους συνεπείς πελάτες, γεγονός που δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά.

Στις συναντήσεις που είχαν οι τραπεζίτες με τον διοκητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου, αποτυπώθηκε αυτή η ανησυχία.

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών υπογράμμισε την ανάγκη να κλείσει άμεσα η β΄αξιολόγηση, η καθυστέρηση της οποίας επιδεινώνει το οικονομικό κλίμα, οδηγεί σε φυγή καταθέσεων καθώς επανέρχονται οι φόβοι για «κούρεμα» και καθυστερεί το θεσμικό πλαίσιο για την αναδιάρθρωση των NPLs.

Keywords
Τυχαία Θέματα