Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός του 2014 – Πρωτογενές πλεόνασμα 812 εκ. φέτος – Σταϊκούρας: “Σαφή σημάδια βελτίωσης”

Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό, ο αναπληρωτής υπουργός Χ. Σταϊκούρας δήλωσε πως υπάρχουν φέτος σαφή σημάδια βελτίωσης της οικονομίας. Η ύφεση θα διαμορφωθεί στο 4% του ΑΕΠ έναντι πρόβλεψης 4,5%

στον προϋπολογισμό του 2013.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι ανακόπτεται ο ρυθμός αύξησης της ανεργίας, ενώ ο πληθωρισμός είναι στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 45 ετών. Παράλληλα αποκλιμακώνεται το spread των ελληνικών ομολόγων και βελτιώνεται το οικονομικό κλίμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος φτάνει τα 812 εκ. ευρώ, ενώ για το 2014 παρουσιάζει αύξηση και φτάνει τα 2,95 δις. Για το 2014 η ανάπτυξη εκτιμάται στο 0,6% και η ανεργία στο 24,5%.

Σύμφωνα με τον κ. Σταικούρα, αύξηση εσόδων 2,1 δις ευρώ προβλέπει ο προυπολογισμός για το 2014, εκ των οποίων το 1,6 δις ευρώ θα προέλθει απο την αύξηση των άμεσων φόρων. Την ίδια ώρα οι δαπάνες θα είναι μειωμένες κατά 3,1 δις ευρώ, με την μεγαλύτερη προσαρμογή να προέρχεται απο τις πρωτογενείς δαπάνες (2,9 δις ευρώ) και απο το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, στο προσχέδιο του οποίου προβλέπονταν στα 7 δις ευρώ και πλέον εκτιμώνται στα 6,8 δις ευρώ.

Επίσης να σημειωθεί ότι στο σκέλος των εσόδων αναμένεται να υπάρξει υστέρηση 1,1 δις ευρώ το 2013 σε σχέση με το τι προβλεπόταν στο μεσοπρόθεσμο.

Ο πληθωρισμός συνεχίζει την καθοδική πορεία, παραμένοντας ο χαμηλότερος στην Ε.Ε., ενώ βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 45 ετών. Επίσης, το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται, με τον σχετικό δείκτη να προσεγγίζει μάλιστα τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά επίπεδα, και το κόστος δανεισμού μειώνεται, πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, μέχρι σήμερα, από την έναρξη λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή από τον Ιούλιο του 2011, υλοποιήθηκαν 12 έργα αποκρατικοποιήσεων, με συνολικά εκτιμώμενα έσοδα ύψους 3,8 δισ. ευρώ.

Μεγάλο μέρος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου έχει αποπληρωθεί, ανέφερε επίσης ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, σημειώνοντας πως στο δεκάμηνο του 2013, προσθέτοντας και τον Δεκέμβριο του 2012, οι χρηματοδοτήσεις των φορέων έφθασαν τα 6 δισ. ευρώ και οι πληρωμές τα 5,2 δισ. ευρώ. Μέχρι το τέλος του έτους οι χρηματοδοτήσεις εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 6,6 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά στο έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, ως ποσοστό του ΑΕΠ, και εξαιρώντας την εφάπαξ επίπτωση της στήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι θα περιορισθεί στις 2,2 εκατοστιαίες μονάδες, από 6,1 εκατοστιαίες μονάδες το 2012.

Σε όρους πρωτογενούς αποτελέσματος εκτιμάται ότι θα υπάρξει πλεόνασμα ύψους 3,9 δισ. ευρώ ή 2,1% του ΑΕΠ, έναντι ελλείμματος 2,2 δισ. ευρώ ή 1,1% του ΑΕΠ το 2012.

Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ εκτίμησε επίσης πως περιορίζεται ο ρυθμός αύξησης του δημόσιου χρέους, παρά την προσωρινή αύξησή του. Αυτή η φαινομενική αύξηση χρέους είναι προϊόν της υποχρέωσης απεικόνισης της εκταμίευσης των κεφαλαίων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προς το Ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να επιτευχθεί η χρηματοδότηση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, διευκρίνισε.

Το σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2014 δεν φέρει την έγκριση της τρόικας , καθώς δεν περιλαμβάνονται σε αυτό τα μέτρα που σύμφωνα με την άποψη των δανειστών θα οδηγήσουν την Ελλάδα σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,55 του ΑΕΠ το 2014.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας θα παρουσιάσει αύριο Παρασκευή στο έκτακτο Eurogroup τις βασικές προβλέψεις του Προϋπολογισμού 2014, εκθέτοντας παραλλήλως τις ελληνικές θέσεις για μια σειρά από παρεμβάσεις τις οποίες δεν αποδέχεται η τρόικα.

Original article: Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός του 2014 – Πρωτογενές πλεόνασμα 812 εκ. φέτος – Σταϊκούρας: “Σαφή σημάδια βελτίωσης”.

Keywords
Τυχαία Θέματα