Κατασκευές, Ενέργεια, Τράπεζες σε ρότα κερδών και deals -“Εκτός νυμφώνος” η πραγματική οικονομία – Τι θα κάνει ο “Αγάς” με τους εισπράκτορες;

Χρηματιστηριακά, έτος τραπεζών, κατασκευών και ενεργειακών Ομίλων το 2023.

Στην ενέργεια, τα πράγματα έχουν μπει στο δρόμο τους. Το mega deal της ΤΕΝΕΡΓΑ είναι προ των πυλών, ο Mytilineos ετοιμάζεται στις 26 Ιανουαρίου να εκπλήξει την αγορά με τα καθαρά κέρδη του το 2022 (480-500 εκατ. ευρώ λένε τα ρεπορτάζ), η Motor Oil παραμένει  top

επιλογή επενδυτών και αναλυτών.

Στις κατασκευές, η ΙΝΤΡΑΚΑΤ ολοκληρώνει με μεγάλη επιτυχία την ΑΜΚ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ο Ελλάκτωρ δείχνουν στην αγορά τα “δόντια” τους προοιωνίζοντας “εξέλιξη” και παραπίσω η ΑΒΑΞ με τα έργα του μετρό σε πλήρη εξέλιξη.

Στις τράπεζες, που ξεφορτώθηκαν τα κόκκινα και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, δεδομένης για εφέτος και της επενδυτικής βαθμίδας που θα αποκτήσει η Ελλάδα, τα πράγματα δείχνουν να κινούνται πάρα πολύ καλά. Ακόμα και για το “μαύρο πρόβατο” την Attica Bank, πάει να βρεθεί – για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια- βιώσιμη λύση

Κάτι όμως φαίνεται πως από την εξίσωση έχει …ξεχαστεί: Η πραγματική οικονομία που σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό, είτε αφορά σε φυσικά πρόσωπα, είτε σε επιχειρήσεις, δεν έχει καμία πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. Είναι…στην απέξω. Καλά τα κέρδη, άριστη η προετοιμασία για διανομή μερισμάτων, αλλά ….

Μια φορά κι έναν καιρό λοιπόν, ο αγάς, μεγαλοτσιφλικάς στον κάμπο, με στρατιώτες -φρουρούς και δεκάδες φοροεισπράκτορες, ζούσαν μια ήρεμη και “γεμάτη” ζωή στον πύργο του και γύρω από αυτόν.  

Τον ίδιο καιρό, στον κάμπο, οι κολίγοι με τις οικογένειες τους, δούλευαν νυχθημερόν για τα προς το ζην. 

Οι σοδειές ήταν καλές, οι κολίγοι πλήρωναν τους φόρους που είχαν υποχρέωση να πληρώσουν στον αγά και …έπιναν και κανένα κρασί με τους φοροεισπράκτορες που έφθαναν μια φορά τον χρόνο στον καφενέ με τα άλογα. 

Ακολούθησαν όμως χρονιές δύσκολες. Οι σοδειές μειώθηκαν, αλλά οι φόροι που ήθελε να εισπράττει ο αγάς …ακατέβατοι. 

Την πρώτη δύσκολη χρονιά, οι κολίγοι είπαν στους εισπράκτορες πως δεν μπορούν να πληρώσουν όλο το ποσόν των φόρων. Θα δυστυχούσαν οι οικογένειες τους. Οι εισπράκτορες, πήραν ότι πήραν και ενημέρωσαν τον αγά ότι στον κάμπο υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια. Ο αγάς, ήρεμος,  τους απάντησε: “Αφήστε τους να γκρινιάζουν, μην ανησυχείτε, του χρόνου όλα θα πάνε καλύτερα”.

Έρχεται η επόμενη χρονιά και από ότι διαπίστωσαν οι εισπράκτορες, τα πράγματα πήγαν πολύ χειρότερα. Οι κολίγοι, στην επιμονή των εισπρακτόρων να πάρουν τους φόρους, τους κυνήγησαν και τους έδιωξαν από τα χωράφια. “Δεν έχουμε όχι μόνο να πληρώσουμε φόρους αλλά δεν φτάνουν ούτε για να ζήσουμε”, τους είπαν, με άγριες διαθέσεις.   

Έντρομοι οι εισπράκτορες, πάνε στον αγά και του διηγούνται τα όσα έζησαν στον κάμπο. “Θα ξεσηκωθούν αγά μου, πρέπει να πάμε με στρατό, αλλιώς, σε λίγο θα φθάσουν μέχρι εδώ, στον πύργο σου”. Ο αγάς, ήρεμος, τους απάντησε: “Μην ανησυχείτε, τίποτα κακό δεν θα συμβεί. Μπόρα είναι, θα περάσει”.

Η τρίτη χρονιά, αποδείχθηκε ακόμα πιο κακή για τη σοδειά. Οι εισπράκτορες, που είχαν τις πληροφορίες τους, έφυγαν από τον πύργο για τα χωριά του κάμπου, παίρνοντας μαζί τους στρατιώτες.

Φθάνοντας στα χωριά, ενώ περίμεναν επίθεση από τους κολίγους και τα γυναικόπαιδα, τους είδαν όλους γελαστούς και ορισμένους μάλιστα να γελάνε σε βαθμό που κυλιόντουσαν στα πατώματα των καφενέδων. Έκπληκτοι για το σκηνικό, επέστρεψαν στον πύργο για να ενημερώσουν τον αγά.

Εκείνος, μόλις τους άκουσε, συνοφρυωμένος και ανήσυχος τους απάντησε: “Αυτό που μου λέτε είναι πολύ σοβαρό. Τώρα φθάνει ο κίνδυνος. Ο στρατός να πάρει θέση γύρω από τον πύργο και εσείς να εξαφανιστείτε από μπροστά μου. Η ζωή όπως την ξέραμε, σήμερα πήρε τέλος”.

ΥΓ: Αφιερωμένο, σε όλους όσοι επιμένουν να εισπράττουν φόρους, τόκους, δόσεις δανείων στο αρχικά συμφωνηθέν ποσόν με βάση τις καλές “σοδειές”,  σε εποχές που οι “σοδειές” των κολίγων – οφειλετών έχουν εντυπωσιακά μειωθεί. Νόμιμο μεν, γιατί έτσι ψηφίστηκε και έτσι θεσμοθετήθηκε από το κράτος. Αλλά ανεφάρμοστο δε, γιατί πολύ απλά, οι εκατοντάδες χιλιάδες “κολίγοι” του κάμπου, δεν μπορούν αντικειμενικά να είναι συνεπείς. 

B&B

Keywords
Τυχαία Θέματα