Καραβίας: Σε ποια κόμματα και ΜΜΕ έδωσε η Eurobank 85 εκατ. ευρώ

15:37 5/7/2016 - Πηγή: BankWars

Δάνεια ύψους 85 εκατ. ευρώ έχει χροηγήσει η Eurobank σε κόμματα και ΜΜΕ, όπως αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Φωκίων Καραβίας, στην εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ.

Εξ αυτών μη εξυπηρετούμενα είναι τα 16,5 εκ.ενώ οι ακάλυπτοι

κίνδυνοι ειναι 18,1 εκ. ευρώ.

Ο κ. Καραβίας ξεκαθάρισε ότι στους εσωτερικούς ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στη Eurobank, δεν έχει διαπιστωθεί καμία πλημμέλεια στη διαδικασία χορήγησης δανείων σε ΜΜΕ και πολιτικά κόμματα, ενώ σημείωσε ότι η Eurobank ήταν συντηρητική στις χορηγήσεις, καθώς η έκθεση της τράπεζας είναι στο 2,5% του συνολικού δανεισμού της ΝΔ και στο 3% σε σχέση με το συνολικό δανεισμό των κομμάτων.

Ο διευθύνων σύμβουλος ης Eurobank αποκάλυψε ότι η τράπεζα δεν εχει δώσει τραπεζική εγγύηση στην εταιρεία ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ, σημειώνοντας ότι η ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ δεν εξυπηρετεί δάνειο 13 εκ. ευρώ και γι αυτό η τράπεζα δεν έχει δώσει τραπεζική ενημερότητα.

Όσον αφορά τον όμιλο Κοντομηνά και για δάνειο 3,3 εκ. ευρώ διευκρίνησε ότι τα στοιχεία αφορούν τον όμιλο και όχι το κανάλι Αλφα το οποίο δεν έχει μη εξυπηρετούμενα δάνεια, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

Ανεφερε επίσης για τα δάνεια σε «Πρώτο Θέμα»και «Ελεύθερο Τύπο» ότι έχουν δοθεί προσωπικές εγγυήσεις που καλύπτουν το σύνολο της δανειακής σχέσης. Σε ότι αφορά τα κόμματα, ο κ. Καραβίας επιβεβαίωσε την αποκάλυψη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρου Λαππα, για δάνειο προς το ΠΑΣΟΚ (μη εξυπηρετούμενο) το 2010, ύψους 5,2 εκ. ευρώ.

Για το δάνειο προς το ΠΑΣΟΚ το 2011, ύψους 5,2 εκατ. ευρώ, ο κ. Καραβίας τόνισε ότι ο κ. Καραβίας παραδέχθηκε ότι «όντως στο ΠΑΣΟΚ για τη δανειοδότηση είχαμε λάβει υποσχετική επιστολή.

Έκανα την ίδια ερώτηση στις νομικές υπηρεσίας και μου είπαν ότι η υποσχετική επιστολή είναι νομικά ισχυρή και σύμφωνη με τις διαδικασίες τις τράπεζας.
Υπάρχει παρανόηση για το αν πρέπει να υπάρχουν εξασφαλίσεις πίσω από όλα τα δάνεια.

Εξετάζουμε σειρά από κριτήρια όπως τις χρηματορροές. Δίνουμε και ανοικτά δάνεια αν είναι ισχυρός ο ισολογισμός», είπε ο Φ. Καραβίας και πρόσθεσε ότι «το συγκεκριμένο δάνειο δόθηκε το 2008 και αποπληρώθηκε το 2009. Ξανά νέο δάνειο το 2009 και εξοφλήθηκε το 2010. Ξανά το 2010 και έχει καταγγελθεί.
Το ΠΑΣΟΚ είχε τότε 20 εκατ. έσοδα. Το ποσό αυτό του δανείου είναι μικρό σε σχέση με το συνολικό δανεισμό. Με όλα αυτά τα στοιχεία η επιτροπή αποφάσισε να το δώσει το δάνεια», τόνισε ο κ. Καραβίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα