Καραμούζης: “Ελέφαντας στο δωμάτιο” τα κόκκινα δάνεια για τις τράπεζες

Τα κόκκινα δάνεια και η προσπάθεια μείωσης τους ειναι το μεγάλο στοίχημα για τις ελληνικές τράπεζες όπως επεσήμανε από το βήμα της γενικής συνέλευσης της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών ο Πρόεδρος της ΕΕΤ, Νικόλαος Καραμούζης.

“Ως τραπεζικός κλάδος δεν μπορούμε να επαναπαυθούμε ούτε στις επιτυχημένες πρωτοβουλίες και τα θετικά αποτελέσματα του 2017, ούτε στην αίσια

έκβαση των πρόσφατων ασκήσεων προσομοίωσης. Αντίθετα, πρέπει να τις χρησιμοποιήσουμε ως μία ασφαλή αφετηρία για να διαχειριστούμε με ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία τις μεγάλες προκλήσεις, που αντιμετωπίζουμε όχι μόνο ως κλάδος, αλλά και ως βασικός πυλώνας της εθνικής οικονομίας.

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα λειτουργεί με υψηλά πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης. Αλλά είναι πλέον καιρός να αναθεωρήσουμε ορισμένες υπερβολικές διατάξεις του σχετικού Ελληνικού Νόμου, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα, εκτός από τα άξια διεθνή τραπεζικά στελέχη, να αξιοποιηθούν έμπειροι και καταξιωμένοι Έλληνες στα Δ.Σ. των τραπεζών,” είπε ο Πρόεδρος της ΕΕΤ.

Όπως τόνισε ο κ. Καραμούζης, αναμφίβολα, το σημαντικό ύψος των NPEs είναι η μεγαλύτερη πρόκληση μπροστά μας. “Ο “Ελέφαντας στο δωμάτιο”, που καθυστερεί την επιστροφή στην κανονικότητα και τη μελλοντική ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση. Απώτερος στόχος μας πρέπει να είναι, με σχέδιο και τόλμη, μέχρι το 2022 το αργότερο, να έχουμε μειώσει σε μονοψήφιο αριθμό τη σχέση NPEs προς το σύνολο των δανείων, ώστε να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Να το πράξουμε, σεβόμενοι ένα πλαίσιο αρχών, α. με δίκαιη μεταχείριση των συνεπών ακόμη και στη διάρκεια της κρίσης πελατών μας, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, β. προσφέροντας βιώσιμες λύσεις και ευκαιρίες αποπληρωμής σε όσους αποδεδειγμένα δεν έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, γ. αντιμετωπίζοντας αμείλικτα το φαινόμενο των στρατηγικών κακοπληρωτών που δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, αλλά επιχειρούν να επιρρίψουν το κόστος, στους φορολογούμενους, τους καταθέτες, τους συνεπείς πελάτες, την κοινωνία”, είπε ο πρόεδρος της ΕΕΤ. “Διαχειριζόμαστε τη δημόσια αποταμίευση και τα κεφάλαια των μετόχων μας, που μας εμπιστεύθηκαν και έχουμε ηθική και νομική υποχρέωση να τους προστατεύσουμε”, τόνισε.

Ο απολογισμός για το τραπεζικό σύστημα

Ο απολογισμός για το τραπεζικό σύστημα και την ΕΕΤ, είναι θετικός για το 2017. Δικαιολογείται έτσι η συγκρατημένη αισιοδοξία, χωρίς να υποτιμούνται οι μεγάλες προκλήσεις και κίνδυνοι μπροστά μας, όπως είπε ο κ. Καραμούζης. Συγκεκριμένα:

1. Η ισχνή έστω επάνοδος στην οργανική κερδοφορία του τραπεζικού συστήματος ήδη από το έτος 2016 συνεχίστηκε και το έτος 2017, μετά από δέκα χρόνια ζημιών, αλλά η κόπωση των καθαρών εσόδων προ προβλέψεων είναι εμφανής και ανησυχητική.

2. Οι καταθέσεις επανακάμπτουν με αργό αλλά σταθερό ρυθμό, αλλά απέχουμε από την πλήρη αποκατάσταση της κανονικότητας, ώστε να περιοριστεί το υφιστάμενο χρηματοδοτικό κενό στο τραπεζικό σύστημα ύψους € 50 δισ., περίπου,

3. η πρόσβαση στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου και οι διατραπεζικές συνθήκες δανεισμού βελτιώνονται, χωρίς όμως να έχει αποκατασταθεί πλήρως η απρόσκοπτη λειτουργία τους,

4. η απεξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό άντλησης ρευστότητας ELA συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς. Το υπόλοιπο προσεγγίζει σήμερα τα € 10 δισ., έναντι € 86 δισ. το καλοκαίρι του 2015.

5. Χάρις στις κοινές προσπάθειες μελών και ΕΕΤ σε συνεργασία με την Kυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς συντελέστηκαν σημαντικές αλλαγές στην τραπεζική νομοθεσία το 2017. Ειδικότερα:

– η υποχρεωτική πλέον διεξαγωγή των πλειστηριασμών με ηλεκτρονικά μέσα,

– ο νέος πτωχευτικός νόμος για τις επιχειρήσεις,

– η καθιέρωση του εξωδικαστικού διακανονισμού οφειλών (που πάντως μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει ιδιαίτερα αποτελέσματα και προτάθηκαν αλλαγές),

– οι πολύ πρόσφατες διορθωτικές παρεμβάσεις στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (Νόμος Κατσέλη),

– η νέα νομοθεσία για απελευθέρωση των πωλήσεων δανείων, με βάση την οποία πραγματοποιούνται πωλήσεις ΝPEs σε τρίτους και οι αναθέσεις διαχείρισης NPEs σε εξειδικευμένους οίκους.

“Δικαιολογείται έτσι η εκτίμηση ότι διαθέτουμε ίσως ένα από το πιο σύγχρονα και πλήρη στην Ευρώπη νομικά και θεσμικά πλαίσια διαχείρισης NPEs, που διευκολύνει επίσης τη δημιουργία αποτελεσματικής δευτερογενούς αγοράς”, είπε ο κ. Καραμούζης.

6. Το ύψος των NPEs, μειώθηκε σημαντικά στα € 92δις στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2018, έναντι ύψους € 107δις τον Σεπτέμβριο του 2016, ενώ οι στόχοι για το 2017 επιτεύχθηκαν. “Προχωράμε επίσης με αποφασιστικά βήματα για την επίτευξη του στόχου μείωσης του ύψους των NPEs στα € 64δις στο τέλος του 2019”.

7. Ευτυχές επιστέγασμα όλων των προσπαθειών των τραπεζών τα τελευταία χρόνια, ήταν και τα φετινά θετικά αποτελέσματα των ασκήσεων προσομοίωσης ακραίων συνθηκών, που επιβεβαιώνουν τη θωράκιση του ισολογισμού τους.

“Δώσαμε μια χρονικά άνιση μάχη, αλλά καταφέραμε να ανταποκριθούμε επιτυχώς, όχι μόνο στα Stress Tests αλλά και στην υλοποίηση των αυστηρότερων και απαιτητικότερων κανόνων του SSM και μάλιστα σε περίοδο εισαγωγής του εξαιρετικά πολύπλοκου και απαιτητικού νέου Διεθνούς Λογιστικού Προτύπου IFRS 9 και των νέων Ευρωπαϊκών οδηγιών για πληρωμές (PSD2) και επενδυτικές δραστηριότητες (MiFΙD II)”, είπε ο κ. Καραμούζης.

Το έργο της ΕΕΤ

Αναφερόμενος στο έργο της ΕΕΤ, ο κ. Καραμούζης ανέφερε τα εξής:

ΕΕΤ αναβαθμίζει και εκσυγχρονίζει τις υποδομές της για να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της νέας εποχής. Στο πλαίσιο αυτό, το 2017 παρακολουθώντας τις εξελίξεις συνέστησε δύο νέες Συντονιστικές Επιτροπές από υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, α) την Επιτροπή Πληρωμών και Λειτουργιών, και β) την Επιτροπή του Ψηφιακού Banking πέραν από τις ήδη λειτουργούσες σημαντικές Συντονιστικές Επιτροπές και Συμβούλια, που καλύπτουν όλες τα γνωστικά αντικείμενα τραπεζικού ενδιαφέροντος, με συμμετοχή δεκάδων τραπεζικών στελεχών.

-Η προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι το θέμα που φαίνεται ότι θα κυριαρχήσει στην επικοινωνία της ΕΕΤ με ένα τεράστιο αριθμό πελατών τους επόμενους μήνες. “Το να βρούμε το σημείο ισορροπίας μεταξύ σωστής ενημέρωσης και επικοινωνίας με τους πελάτες μας και του σεβασμού των προσωπικών δεδομένων τους επίσης θα είναι ένα δύσκολο εγχείρημα”, είπε ο κ. Καραμούζης.

-Η πλήρης απεξάρτηση του τραπεζικού συστήματος από τον ELA είναι εφικτός στόχος τους επόμενους μήνες και ήδη μια τράπεζα, η Εθνική, έχει πλήρως αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

-Η υλοποίηση των προγραμμάτων αναδιάρθρωσης που έχουν συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού εξελίσσεται ικανοποιητικά και “εκτιμώ ότι όλες οι συστημικές τράπεζες θα ικανοποιήσουν σε σημαντικό βαθμό τις δεσμεύσεις τους έως το τέλος του 2018, αποκτώντας σημαντικούς βαθμούς επιχειρησιακής ελευθερίας”.

-Οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά εξακολουθούν να μην εκδηλώνουν ισχυρό ενδιαφέρον για νέες πιστώσεις, ιδιαίτερα τα νοικοκυριά, όπου η απομόχλευση συνεχίζεται έντονα, με αποτέλεσμα η συνολική πιστωτική επέκταση να παραμένει αρνητική.

-“Παρά τη στενότητα ρευστότητας, χρηματοδοτούμε τις υγιείς επιχειρήσεις, τη ναυτιλία, τον τουρισμό, τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, τα μεγάλα έργα υποδομής, τις καινοτόμες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, τις ιδιωτικοποιήσεις, που μπορούν να έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία”, ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΕΤ.

-Όπως πρόσθεσε, οι τράπεζες έχουν επιτελέσει σημαντικό έργο στον εκσυγχρονισμό των συναλλαγών, αλλά ακόμη υστερούν στον πλήρη ψηφιακό μετασχηματισμό, κυρίως λόγω της κρίσης. “Η πλήρης ψηφιακή μας προσαρμογή βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι αναγκαία για την ανταγωνιστική μας επιβίωση. Οι τράπεζες προγραμματίζουν κατ’ εκτίμηση επενδύσεις στην τεχνολογική αναβάθμιση, που μπορεί να ξεπερνούν τα € 700-800εκ. την επόμενη τριετία.

-“Λειτουργούμε πλέον ως ελληνικό τραπεζικό σύστημα με υψηλά πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης. Αλλά είναι πλέον καιρός να αναθεωρήσουμε ορισμένες υπερβολικές διατάξεις του σχετικού Ελληνικού Νόμου, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα, εκτός από τα άξια διεθνή τραπεζικά στελέχη, να αξιοποιηθούν έμπειροι και καταξιωμένοι Έλληνες στα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών, αλλά και της ενίσχυσης αυτών με άλλες ειδικότητες, όπως εξειδικευμένα στελέχη σε θέματα π.χ. διαχείρισης κινδύνων, ελέγχων, ρυθμιστικού πλαισίου, νομικών θεμάτων, που σήμερα λόγω κριτηρίων δεν είναι επιλέξιμοι να γίνουν μέλη των Δ.Σ.”, εκτίμησε ο Πρόεδρος της ΕΕΤ.

Ανάπτυξη σημαντικής εξωστρέφειας της ΕΕΤ

Σημειώνεται ότι το 2017 η ΕΕΤ ανέπτυξε μία σημαντική εξωστρέφεια, οργανώθηκαν ομιλίες και γεύματα, έγιναν συναντήσεις με σημαντικές προσωπικότητες, συμπεριλαμβανομένων α. του Πρωθυπουργού, β. Πολιτικών Αρχηγών, γ. αρμοδίων Υπουργών, δ. των ηγεσιών των εποπτικών αρχών, ε. των βασικών παραγωγικών φορέων, στ. πρέσβεων στην Ελλάδα, ζ. των εκπροσώπων των θεσμών, και η. της ηγεσίας του δικαστικού σώματος. Όπως είπε ο κ. Καραμούζης:

“Στόχος μας είναι η ολόπλευρη ενημέρωση, ο διάλογος και η ανταλλαγή απόψεων και η στήριξη των ευρύτερων συμφερόντων μας. Βελτιώσαμε το επίπεδο ενημέρωσης όλων των έμμεσα και άμεσα εμπλεκομένων διεθνώς αναφορικά με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αναβαθμίζοντας το επίπεδο σχέσεων και πληροφόρησης, που εκτιμώ ότι μόνο θετικά λειτούργησε για τον κλάδο. Συγκεκριμένα, είχαμε την ευκαιρία, να οργανώσουμε συναντήσεις ή γεύματα ανάμεσα σε άλλους, με: την Πρόεδρο του SSM, Daniel Nouy, τη Διευθύνουσα Σύμβουλο του ΔΝΤ, Christine Lagarde, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ESM, Klaus Regling, που δέχθηκε να είναι και ο κεντρικός ομιλητής στην βραδινή μας επετειακή εκδήλωση, τον Πρόεδρο της Bundesbank, Jens Weidmann (Γιένς Βάιντμαν), που είναι καλεσμένος μας και έχει προγραμματιστεί να επισκεφθεί την Ελλάδα στα τέλη Αυγούστου, τον Vitor Constancio, πρώην αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, τον Επίτροπο Pierre Moscovici, τον τέως Διευθύνοντα Σύμβουλο της Deutsche Bank κύριο John Cryan, και τον Πρόεδρο της BNP Paribas, Jean Lemierre.

-Πέραν των παραπάνω συναντήσεων και εκδηλώσεων, οργανώνουμε, σε συνεργασία με τα μέλη μας το επόμενο χρονικό διάστημα ειδικά θεματικά συνέδρια, που θα καλύπτουν σύγχρονους τομείς της εθνικής οικονομίας. Ξεκινά πρώτη η Εθνική το φθινόπωρο με μεγάλη εκδήλωση με θέμα τις επιπτώσεις της νέας χρηματοπιστωτικής τεχνολογίας. Στόχος μας, οι απόψεις του τραπεζικού κλάδου για κρίσιμα ζητήματα της οικονομίας, να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή απήχηση και επικοινωνία, συμβάλλοντας στον κοινωνικό διάλογο με ουσιαστικές και πρακτικές απόψεις και θέσεις. Είναι ενθαρρυντικό και επιβεβαίωση της αξιοπιστίας μας, ότι πολλοί επιχειρηματικοί φορείς μοιράζονται και συνεργάζονται με την ΕΕΤ στις εκδηλώσεις της όπως π.χ. ο ΣΕΒ και ο ΣΕΤΕ.

-Η επικοινωνία μας με τα αρμόδια για τον τραπεζικό κλάδο Υπουργεία (Ανάπτυξης και Οικονομίας, Οικονομικών και Δικαιοσύνης) συνεχίζεται ομαλά και η συνεργασία με τις κοινές ομάδες εργασίας που δημιουργήσαμε αποδίδει καρπούς.

-Θα εξακολουθήσουμε να συμμετέχουμε στην αποτελεσματική διαχείριση των πάσης φύσεως αναπτυξιακών προγραμμάτων και χρηματοδοτήσεων από επίσημους ευρωπαϊκούς φορείς, παρέχοντας την ενεργό στήριξή μας στις δημόσιες υπηρεσίες για την άμεση διοχέτευση των διαθέσιμων πόρων στην ελληνική οικονομία.

-Η συνεργασία μας με την European Banking Federation αποδεικνύεται εξαιρετικά χρήσιμη. Αποτελεί σημαντική πηγή πληροφόρησης, ενημέρωσης και άσκησης επιρροής στην Ευρώπη για την επίτευξη των στόχων μας. Παράλληλα, προσφέρει σημαντικό βήμα να διατυπώνουμε τις απόψεις μας και εκτός Ελλάδος, μέσω συμμετοχής εκπροσώπων των τραπεζών και της ΕΕΤ σε όλα τα συμβούλια και τις Επιτροπές της Federation.

-Πρέπει να είμαστε πρωτοπόροι στην ακόμη μεγαλύτερη διάδοση των ηλεκτρονικών πληρωμών και, ως εκ τούτου, συνεργαζόμαστε στενά με το Υπουργείο Οικονομικών, ώστε, να συνδράμουμε στην καταπολέμηση του φαινομένου φοροδιαφυγής, ώστε να τεθούν οι βάσεις για εκλογίκευση των φορολογικών βαρών, που παγιδεύουν την αναπτυξιακή πορεία της χώρας σε στασιμότητα. Αλλά πρέπει να τονίσουμε ότι η ποσότητα, η ποιότητα, η συχνότητα και η αλληλοεπικάλυψη παροχής στοιχείων και πληροφοριών που ζητούνται και οι τραπεζικές ενέργειες υλοποίησης που απαιτούνται λόγω των αιτημάτων φορέων του δημοσίου, που ασχολούνται με τα ζητήματα της φοροδιαφυγής και του οικονομικού εγκλήματος, επιβαρύνουν σημαντικά το κόστος λειτουργίας μας. Απαιτείται εκλογίκευση, καλύτερος συντονισμός και προτεραιοποίηση των στόχων εκ μέρους των Αρχών για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της διαδικασίας.

-Προχωράμε, επίσης, μετά από χρόνια, στην ηλεκτρονική επανέκδοση του Δελτίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ώστε να γίνει ξανά σημείο αναφοράς για έκφραση απόψεων, προβληματισμό, ουσιαστικό διάλογο και έγκαιρη ενημέρωση.

“Ο κανόνας είναι ότι μετά από μία μεγάλη κρίση και δοκιμασία, τα κράτη, οι πολίτες τους και οι οικονομίες, μπορούν να προχωρήσουν σε μία δυναμική επανεκκίνηση. Ο τραπεζικός κλάδος υπέστη σοβαρή ζημία από την κρίση, οι προοπτικές του υπονομεύθηκαν και οι δυνατότητές του περιορίσθηκαν. Αλλά, παρέμεινε ζωντανός και σήμερα, ισχυρότερος, εμπειρότερος, με θωρακισμένο ισολογισμό και αποτελεσματικές υποδομές. Βρίσκεται σε φάση σχεδιασμού και υλοποίησης της επιστροφής του στην κανονικότητα και την εκπλήρωση της βασικής αποστολής του που είναι η ολόπλευρη στήριξη της πελατείας και της οικονομίας. Παρά τις δυσκολίες και τις αβεβαιότητες, προσφέρουμε στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, στηρίζουμε την πελατεία, επενδύουμε στη νέα τεχνολογία, βελτιώνουμε την εταιρική διακυβέρνηση και τις σχέσεις με την πελατεία, προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα και προετοιμαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις μπροστά μας. Αλλά υπάρχει και μια ενοχλητική πραγματικότητα. Ο ρόλος μας και η συμβολή μας δεν έχει αποτιμηθεί θετικά από τους πολίτες και την κοινωνία, που παραμένουν καχύποπτοι για τις προθέσεις μας. Οφείλουμε να αναβαθμίσουμε την επικοινωνιακή και ενημερωτική στρατηγική μας, το διάλογο με τους φορείς, τους πελάτες, τους εργαζομένους, τους μετόχους και την κοινωνία. Με την κοινωνία απέναντι οι δυνατότητές μας παγιδεύονται σε στασιμότητα και χαμηλή τροχιά ανάπτυξης και προοπτικής”, κατέληξε ο κ. Καραμούζης.

Keywords
τραπεζες, δανεια, deutsche bank, bnp paribas, εετ, καιρος, καλοκαιρι, νέα, συμμετοχή, αναδιαρθρωση, ελλαδα, ΔΝΤ, esm, ΕΚΤ, john, bnp, σεβ, σετε, european, βασεις, ηλεκτρονική, εθνικη τραπεζα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αξια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, ξανα, κοινωνια, αποτελεσματα, ηλεκτρονική, το θεμα, βημα, εθνικη, ηθικη, θεμα, οικονομια, πλαισιο, σεβ, το βημα, υπουργειο οικονομικων, υψος, bnp paribas, bnp, αισιοδοξια, απηχηση, βρισκεται, γινει, διαστημα, δυνατοτητα, δωσει, εετ, ευκαιρια, ειπε, υπαρχει, εκβαση, εκτιμηση, εκφραση, εμμεσα, ενημερωση, εργα, εξελιξη, εξωστρεφεια, επικοινωνια, επενδυσεις, επιτυχια, ετος, ευρωπη, τεχνολογια, ζημια, υπηρεσιες, ζητουνται, κοπωση, λειτουργια, μηνες, ναυτιλια, νομικη, ουσιαστικο, πηγη, ποιοτητα, πωλησεις, σετε, συγκεκριμενα, συμμετοχή, συχνοτητα, σχεδιο, τεως, τολμη, υγιεις, υλοποιηση, φθινοπωρο, χρονικα, ψηφιακη, ψηφιακο, αγορες, βηματα, deutsche bank, ενωση, esm, john, ιδιαιτερα, ηλεκτρονικα, υπουργειο, μπροστα, ομαδες, τραπεζα, θεματα, θεσεις, θετικα, european
Τυχαία Θέματα