Κάνατε το τέστ και βγήκε αρνητικό. Είστε καλά και δεν μεταδίδετε τη νόσο, σωστά;

Γράφει η Δρ. Τζούλια Μισιτζή

ΚΑΝΑΤΕ ΤΕΣΤ ΚΑΙ ΒΓΗΚΕ ΑΡΝΗΤΙΚΟ. EΙΣΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΕ ΤΗ ΝΟΣΟ ΣΩΣΤΑ;

Λάθος. Ακόμη και τα καλύτερα τεστ βγάζουν ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα. Τα μοριακά τεστ, τα τεστ που διαθέτουμε σήμερα για τη διάγνωση του κορωνοϊού μπορούν να

βγούν αρνητικά σε άτομα χωρίς εμφανή συμπτώματα που έχουν, ωστόσο, μολυνθεί από τον ιό και ενδεχομένως να αναπτύξουν τη νόσο ύστερα από κάποιες ημέρες.

Ο μοριακός έλεγχος έχει μέγιστη ευαισθησία 80%. ΔΕΝ μας καλύπτει το αρνητικό τεστ. Οφείλουμε να συνεχίσουμε τον αυτοπεριορισμό και τις προφυλάξεις, επειδή μπορεί να είμαστε πολύ απλά στο 20% που δεν βρήκε το τεστ.

Αν τώρα, έχουμε συμπτώματα και ιστορικό έκθεσης, ένα αρνητικό τεστ δεν λέει πολλά, η κλινική εικόνα αλλά και μια τυπική εικόνα π.χ. στην αξονική τομογραφία μετράει σίγουρα περισσότερο. Παρά το αρνητικό τεστ θα εξακολουθούμε να έχουμε περισσότερες πιθανότητες προσβολής, σε σχέση με έναν θετικό στο τεστ ασυμπτωματικό ερημίτη που προφυλάσσεται συστηματικά κρατώντας αποστάσεις και φορώντας μάσκα παντού.

Είπαμε, το τεστ συμπληρώνει την εικόνα, δεν την καθορίζει. Επομένως μην στηρίζεστε μόνο σε αυτό ούτε εσείς που το κάνατε, ούτε οι φίλοι σας με τους οποίους θα ειδωθείτε.

Γιατί δεν φτιάχνουμε καλύτερο μοριακό τεστ είναι η επόμενη ερώτηση;

Συνήθως η ευαισθησία του 80% οφείλεται σε ελαττωματική λήψη του υλικού ή στην χρήση παραλλαγών στη μέθοδο. Έτσι μπορεί να βγεί ψευδώς αρνητικό. Όμως υπάρχει και η περίπτωση να είναι αληθώς αρνητικό το τεστ που εκτελέσθηκε σε λάθος χρόνο. Ποιός είναι ο λάθος χρόνος? Αν εκτεθείς σήμερα, σαφώς και δεν πας να κάνεις τεστ αύριο ή μεθαύριο, άνευ συμπτωμάτων. Πας την 4η-7η ημέρα.

Αν πχ ταξιδέψεις σήμερα και έρθεις σε επαφή με πολύ κόσμο και εκτεθείς, σαφώς και δεν πας να κάνεις τεστ αύριο ή μεθαύριο, άνευ συμπτωμάτων.

ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΤΕ ΜΕ ΦΙΛΟ ΠΡΙΝ 3 ΜΕΡΕΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΒΡΕΘΗΚΕ ΘΕΤΙΚΟΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ. Δεν έχω σύμπτωμα, έκανα σήμερα τη μοριακή εξέταση και βρέθηκα αρνητικός. Μπορώ να ησυχάσω;

Όχι. Σε άτομα χωρίς συμπτώματα και ιδιαίτερα τις πρώτες ημέρες μετά από επαφή με κρούσμα, η μοριακή εξέταση μπορεί να είναι αρνητική, ενδέχεται όμως τα άτομα αυτά να νοσήσουν αργότερα.

Ας γνωρίζουμε ποτε πρέπει να κάνουμε το τεστ και πως να το μεταφράζουμε. Είναι ένα βοηθητικό κομμάτι του puzzle.

Πηγη:healthyvoice.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα