Καλό νέο για τις “Πρέσπες”: Τροπολογίες, αναγνωρίζουν ιθαγένεια, όχι εθνότητα

Τροπολογίες βουλευτών που πρόσκεινται στον κυβερνητικό συνασπισμό του Ζ.Ζάεφ διευκρινίζουν πως με τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα αναγνωρίζεται μόνο η ιθαγένεια. Από τις τροπολογίες οι τέσσερις σημαντικότερες αφορούν το Άρθρο 2 παράγραφος 2 της πρότασης Συνταγματικού Νόμου που ορίζει ότι «Από την ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ η τροπολογία ΧΧΧΙΙΙ, η υπηκοότητα θα είναι μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ,

οι συγκεκριμένες προτάσεις ουσιαστικά διευκρινίζουν ότι οι Πρέσπες δεν αναγνωρίζουν εθνότητα, αλλά μόνο ιθαγένεια, δηλαδή τον νομικό δεσμό του πολίτη με το κράτος.

Παρότι οι τροπολογίες έχουν κατατεθεί από βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού και δεν αποτελούν πρόταση του ίδιου του Ζόραν Ζάεφ, αυτές εκτιμάται πως τελικά θα υπερψηφιστούν από τη Βουλή της γείτονος.

Σημειώνεται πως όλο το προηγούμενο διάστημα οι σχετικές δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ είχαν προκαλέσει τον προβληματισμό βουλευτών και κομμάτων [το Ποτάμι] στην Ελλάδα που άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπερψηφίσουν τη συμφωνία. Μένει να φανεί εάν αυτές οι τροποποιήσεις θα είναι αρκετές ώστε να ξεπεραστούν οι προβληματισμοί στη χώρα μας και συνεπακόλουθα εάν θα κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών.

Επίσης οι επίμαχες δηλώσεις είχαν προκαλέσει τόσο ενδοκυβερνητικούς τριγμούς [ο Π. Καμμένος έφτασε στο σημείο να ζητήσει σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για να μπλοκαριστεί η συμφωνία] όσο και σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα ότι «αντάλλαξε τη μη περικοπή των συντάξεων με τη λύση στο ονοματολογικό».

Οι επτά τροπολογίες:

-Ο βουλευτής του κυβερνώντος SDSM Μουχαμέντ Ζεκίρι προτείνει στο τέλος της παραγράφου 2 του Άρθρου 2 να προστεθεί η φράση «το οποίο δεν καθορίζει ούτε προδικάζει την εθνότητα στην οποία ανήκουν οι πολίτες». Έτσι, το Άρθρο 2 παράγραφος 2 του Συνταγματικού Νόμου θα αναφέρει: «Από την ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ η τροπολογία ΧΧΧΙΙΙ, η υπηκοότητα θα είναι μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, το οποίο δεν καθορίζει ούτε προδικάζει την εθνότητα στην οποία ανήκουν οι πολίτες».

-Οι βουλευτές της «Συμμαχίας για τους Αλβανούς» Ζιγιαντίν Σέλα και Σουρία Ρασίντι προτείνουν οι λέξεις “μακεδονική/πολίτης” να αντικατασταθούν από την λέξη “πολίτης”, δηλαδή η παράγραφος 2 του Άρθρου 2 του Συνταγματικού Νόμου να ορίζει ότι «Από την ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ η τροπολογία ΧΧΧΙΙΙ, η υπηκοότητα θα είναι πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». Στην επιχειρηματολογία επί της πρότασής τους οι δύο βουλευτές της «Συμμαχίας για τους Αλβανούς» σημειώνουν ότι έτσι εξασφαλίζεται η ισότητα όλων των πολιτών κατά την έκφραση της υπηκοότητάς τους.

-Οι βουλευτές του κινήματος BESA Φαζίλ Ζεντέλι και Τεούτα Μπιλάλι ζητούν η παράγραφος 2 του Άρθρου 2 του Συνταγματικού Νόμου να αναδιατυπωθεί ως εξής:«Από την ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ η τροπολογία ΧΧΧΙΙΙ, οι πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας θα έχουν την υπηκοότητα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

-Στο ίδιο πνεύμα, οι βουλευτές της ομάδας των «οχτώ» Ελιζαμπέτα Κάντσεσκα-Μίλεφσκα, Νόλα Ισμαήλοφσκα-Σταρόβα, Βλάντανκα Αβίροβιτς, Εμίλια Αλεξαντρόβα και Ζέκιρ Ραμτσίλοβιτς προτείνουν να προστεθεί στο τέλος της παραγράφου 2 του Άρθρου 2 του Συνταγματικού Νόμου η φράση «το οποίο δεν προκαθορίζει την εθνότητα στην οποία ανήκουν οι πολίτες». Έτσι, το Άρθρο 2 παράγραφος 2 θα αναφέρει: «Από την ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ η τροπολογία ΧΧΧΙΙΙ, η υπηκοότητα θα είναι μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, το οποίο δεν προκαθορίζει την εθνότητα στην οποία ανήκουν οι πολίτες».

Οι υπόλοιπες τροπολογίες αφορούν σε αιτήματα για την ενίσχυση της αλβανικής ταυτότητας καθώς και για τη θέση σε ισχύ των τροπολογιών.

Η συζήτηση στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων μπορεί να διαρκέσει μέχρι 12 ημέρες, ενώ θα ακολουθήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, η οποία σύμφωνα με τα ΜΜΕ θα ξεκινήσει στις 9 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθεί με τις τελικές ψηφοφορίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα