Καλά νέα στον ορίζοντα – Προς το παρόν…άγριο κουπί για τους Έλληνες

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΣΑΔΟΜΑΖΟΧΙΣΜΟΣ, σε μια εποχή που τα νοικοκυριά είναι ουσιαστικά πτωχευμένα, η ανεργία πλησιάζει το 30% και οι επιχειρήσεις πασχίζουν να βρουν …ένα ευρώ για να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους, να μιλάει κανείς για «καλά νέα». Και όμως, αυτά, υπάρχουν για την ελληνική οικονομία. Με μόνη τη διαφορά, ότι υπάρχουν στον ορίζοντα.Αξίζει να τα δούμε. Γιατί, για να είμαστε ειλικρινείς, μέχρις ότου μετουσιωθούν σε πράξη για την καθημερινότητά μας, θα περάσουν μήνες…

ΠΡΩΤΟ ΚΑΛΟ ΝΕΟ: Η τρόικα

δε δείχνει να βιάζεται, παρά τα δημοσιεύματα περί του αντιθέτου. Όλοι, περιμένουν τη νέα γερμανική κυβέρνηση και κυρίως τον νέο υπουργό Οικονομικών. Την άποψη ότι οι εκπρόσωποι της Τρόικας αποφάσισαν προς το παρόν να αναστείλουν τις εργασίες τους στην Αθήνα επειδή δεν έχει σχηματιστεί ακόμα κυβέρνηση στη Γερμανία, ώστε να γίνει δυνατό να διευθετηθούν οι εκκρεμότητες που σχετίζονται με τη νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας και την αναδιάρθρωση του χρέους, εκφράζει σε ανάλυση που φιλοξενεί η βελγική εφημερίδα De Tijd, υπό τον τίτλο «Η Τρόικα παραπέμπει από μόνη της στις καλένδες την έκθεση για το ελληνικό πρόγραμμα».

Όπως σημειώνεται, οι εκπρόσωποι των δανειστών κάνουν λόγο για «σοβαρή πρόοδο» στον ελληνικό φάκελο. Ωστόσο, συνεχίζει η εφημερίδα, οι τεχνοκράτες της Τρόικας διέκοψαν τις συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου «να διευθετηθούν οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες». Με αυτή την ασαφή διατύπωση, εκτιμά, τόσο το ΔΝΤ, όσο και η Ε.Ε. εξασφαλίζουν τον αναγκαίο χρόνο για να προετοιμάσουν το έδαφος ενόψει των επικείμενων δύσκολων αποφάσεων για τη νέα χρηματοδότηση και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΑΛΟ ΝΕΟ: Το νέο μήνυμα του Τζώρτζ Σόρος στην Α.Μέρκελ. Η έκδοση ευρωομολόγου και η επιτάχυνση της εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις χώρες της Ευρωζώνης, είναι οι δύο λύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, σύμφωνα με τον διάσημο μεγαλοεπενδυτή. “Με την έκδοση ευρωομολόγων το κόστος δανεισμού θα μειωνόταν πολύ για τις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης και η Γερμανία έχει συμφέρον από την εξέλιξη αυτή».

ΤΡΙΤΟ ΚΑΛΟ ΝΕΟ: Η Ελλάδα «αξιολογείται» με «Α+» με βάση τα θεμελιώδη στοιχεία και την απόδοση, ειδικά συγκριτικά με τους ανταγωνιστές της, από την Japonica. Η εταιρεία επισημαίνει ότι η χώρα αποτελεί ιστορικό παράδειγμα «αναγέννησης», ένα δεδομένο που, όπως λέει, δεν γίνεται κατανοητό λόγω των διάχυτων συστημικών λανθασμένων αντιλήψεων.Υποστηρίζει, μάλιστα, πως τα ελληνικά ομόλογα είναι σημαντικά υποεκτιμημένα και εκτιμά πως το 2014 η απόδοσή τους θα ξεπεράσει το 5% και η τιμή τους θα ανέλθει άνω του 85% της ονομαστικής αξίας.

ΤΕΤΑΡΤΟ ΚΑΛΟ ΝΕΟ: Η Citigroup κάνει λόγο για άνοδο κερδών κατά 31% μέσα στο 2014 των μη τραπεζικών εταιρειών που καλύπτει. Τα κέρδη, από τα 900 εκατομμύρια θα φτάσουν στο 1,2 δισ. ευρώ. Ο ίδιος οίκος, θυμίζουμε, που είχε εκφράσει πολλές φορές τον έντονο σκεπτικισμό του για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και έδινε 90% πιθανότητα στο σενάριο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.
«Ο ρυθμός υποχώρησης των πωλήσεων επιβραδύνεται, γεγονός που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να επωφεληθούν από τις επιθετικές πολιτικές μείωσης κόστους και από τη διαδικασία απομόχλευσης των τελευταίων ετών» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Βελτίωση στην κερδοφορία μέσα στο 2014, προβλέπει ο οίκος για εισηγμένες όπως η Aegean Airlines (από 35,9 φέτος σε 40,4 εκατ. του χρόνου), η ΤΙΤΑΝ (από -8,8 σε +22,8 εκατ. ευρώ), η ΔΕΗ (από 110 σε 191,5 εκατ. ευρώ), η Coca Cola (από 234 σε 336,8 εκατ. ευρώ), η Motor Oil (από 29,6 σε 118,1 εκατ. ευρώ) και ο ΟΤΕ (από 294,4 σε 298,2 εκατ. ευρώ). Ακόμη μεγαλύτερη προβλέπεται η βελτίωση των εταιρικών κερδών, αν συνεκτιμηθούν και τα αποτελέσματα των τραπεζών, καθώς η Citigroup προβλέπει το 2014 κέρδη για την Εθνική Τράπεζα (+175,8 εκατ. έναντι -117,8 εκατ. φέτος) και μειωμένες ζημίες για την Alpha Bank (-881 εκατ. έναντι -1,26 δις ευρώ φέτος).

ΠΕΜΠΤΟ ΚΑΛΟ ΝΕΟ: Σε πρωτογενές πλεόνασμα επιμένει το υπουργείο Οικονομικών το 2013, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα να εμφανίζεται βέβαιος ότι ο στόχος θα επιτευχθεί. Στο 8μηνο, σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης παρουσιάζεται πλεόνασμα 1,78 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 748 εκατ. ευρώ, μέγεθος το οποίο αναμένεται να συρρικνώνεται συνεχώς τους επόμενους μήνες και να «τερματίσει» σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις στα 100 εκατ. ευρώ.

Οι πρώτες ενδείξεις για το Σεπτέμβριο αναφέρουν αύξηση εσόδων κοντά στο 18% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσυνό μήνα. Τα έσοδα προ επιστροφών φόρων ανήλθαν στα 4.083 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 313 εκατ. ευρώ ή 8,3% έναντι του στόχου που είχε τεθεί και 614 εκατ. ευρώ ή 17,7% έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα.

ΣΙΓΟΥΡΑ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΑΛΑ ΝΕΑ που δείχνουν απλά μία τάση για το πώς η Ελλάδα μπορεί, βοηθούμενη και από τη διεθνή συγκυρία, να ξεπεράσει τη μεγάλη φουρτούνα. Το ερώτημα είναι αν καταφέρει, να αντέξει ο Έλληνας πολίτης, περιμένοντας καρτερικά και χωρίς…εξάρσεις, κάποιους μήνες ακόμα. Να μην ξεχνάμε, ότι όλοι οι κορυφαλίοι παράγοντες της Ε.Ε., με πρώτη την Α.Μέρκελ, έχουν πει ότι η «ελάφρυνση» της Ελλάδας, προσδιορίζεται χρονικά για τα μέσα του 2014…

ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ…ΚΟΥΠΙ! Τουλάχιστον να ευχόμαστε να μην έχουμε την τύχη των άτυχων λαθρομεταναστών στο ναυάγιο του λαθρεμπορικού πλοίου στη Λαμπετόζα…

Βασίλης Βαλαμβάνος, [email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα