Στα λευκά ντύνεται η χώρα – Χιόνια και στα βόρεια προάστια της Αθήνας

Στα λευκά έχουν ντυθεί αρκετές περιοχές της χώρας λόγω της επέλασης της κακοκαιρίας «Ελπίδα», ενώ τις επόμενες ώρες θα υπάρξει επιδείνωση των φαινομένων.

Ήδη τα πρώτα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους και στα ορεινά του νομού Αττικής. Πεντέλη, Υμηττός, Πάρνηθα, Ιπποκράτειος Πολιτεία ντύθηκαν στα λευκά από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, ενώ από το μεσημέρι άρχισαν να πέφτουν και οι πρώτες νιφάδες και στα βόρεια προάστια της Αττικής.

Από τις χιονοπτώσεις και τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στη χώρα, η κίνηση των οχημάτων σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου

διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ σε κάποια άλλα έχει διακοπεί τελείως.

Ειδικότερα λόγω της χιονόπτωσης κλειστή είναι η λεωφόρος Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Κλειστή για τα φορτηγά είναι και η Αθηνών – Θήβας στο ύψος του πρατηρίου υγρών καυσίμων «Cyclon» στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα.

Την ίδια ώρα απαραίτητη είναι η χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσιδών σε αρκετές περιοχές της χώρας κυρίως σε Μακεδονία και Θεσσαλία.

Συνεχείς ρίψεις αλατιού στη Μαλακάσα

Μεγάλη είναι η κινητοποίηση και στη Μαλακάσα προκειμένου να μην παρουσιαστούν προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων.

Από το μεσημέρι του Σαββάτου δέκα μηχανήματα της Νέας Οδού ρίχνουν συνεχώς αλάτι για να μην κλείσει ο δρόμος από την χιονόπτωση.

Σύμφωνα με το meteo.gr, τοπικές και ασθενείς χιονοπτώσεις ή χιονόνερο αναμένονται αρχικά σήμερα ακόμα και σε πεδινά τμήματα της Ανατολικής Στερεάς, του Βορείου Αιγαίου και της Βορειοανατολικής Πελοποννήσου.

Τοπικές βροχές αναμένονται στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, ενώ είναι πιθανό στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα να εκδηλωθούν καταιγίδες που ενδεχομένως θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους.

Τα φαινόμενα στα ηπειρωτικά μετά το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και αναμένονται διαστήματα ηλιοφάνειας, ωστόσο θα διατηρηθούν κυρίως στα νοτιότερα νησιωτικά τμήματα και στην Κρήτη, όπου με την παράλληλη πτώση της θερμοκρασίας μετά τις απογευματινές ώρες, οι τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά θα εκδηλώνονται πάνω από τα 600-800 μέτρα.

Χιονοπτώσεις ακόμη και σε παραθαλάσσια τμήματα της Ηπείρου

Τις πρώτες νυχτερινές ώρες του Σαββάτου είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο και ενδεχομένως καταιγίδες στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα του Ιονίου, τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά πάνω από τα 300-400 μέτρα, ενώ τοπικές χιονοπτώσεις είναι πιθανό να εκδηλωθούν ακόμα και σε παραθαλάσσια τμήματα της Ηπείρου και της Δυτικής Στερεάς.

Μέσα στη νύχτα προς το ξημέρωμα της Κυριακής είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και παραθαλάσσια και τοπικές χιονοπτώσεις πάνω από τα 300-400 μέτρα στα δυτικότερα τμήματα της Πελοποννήσου, ενώ οι χιονοπτώσεις στην Εύβοια και το Βόρειο Αιγαίο αναμένονται να ενταθούν εκ νέου.

Στα λευκά αρκετές περιοχές

Οι δήμοι του βορείου τμήματος της Αττικής,  βρίσκονται σε επιφυλακή, όπως ο δήμος Διονύσου, ο οποίος πέρυσι επλήγη από την επέλαση της «Μήδειας».

Τα εκχιονιστικά μηχανήματα, οι γεννήτριες, καθώς και οι τόνοι από αλάτι, είναι έτοιμα να τεθούν στη διάθεση των πολιτών καθ’ όλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας, ενώ σε 24ωρη ετοιμότητα θα βρίσκονται όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Στα λευκά έχουν ντυθεί και περιοχές της Εύβοιας, της Φλώρινας κ.α.

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί στην Αττική εξαιτίας χιονόπτωσης

Στην Αττική έχουν πέσει ήδη τα πρώτα χιόνια, ενώ οι δρόμοι που έχουν κλείσει είναι οι εξής:

 Λεωφόρος Διονύσου (Περιφερειακή Πεντέλης) από το ύψος του Αγίου Πέτρου προς Πεντέλη  Οδός Διονύσου (Περιφερειακή Διονύσου) από το ύψος του «414» προς Ν. Μάκρη Λ. Πάρνηθος από το ύψος του τελεφερίκ και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας

Τα πρώτα χιόνια στη Λέσβο

Τα πρώτα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους στα ορεινά της Λέσβου, στο βορειοανατολικό και βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, όπου ξεκίνησε να χιονίζει από τις 6 το πρωί. Μεγάλη προσοχή πρέπει να δείχνουν οι οδηγοί που κινούνται στους δρόμους, από Στύψη-Πελόπη – Κάπη-Μανταμάδο, από Κλειού – Σκαμιά – Λεπέτυμνο – Άργενο – Βαφείο και από Φίλια-Ανεμώτια-Σκαλοχώρι.

Πολικές θερμοκρασίες στη Βόρεια Ελλάδα

Χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνια στα ορεινά έφερε από χθες στη Βόρεια Ελλάδα η κακοκαιρία «Ελπίδα».

Tα πρώτα χιόνια έπεσαν στα ορεινά της Θεσσαλονίκης, στο Φίλυρο και τον Χορτιάτη, ενώ ελαφριά και ολιγόλεπτη χιονόπτωση είχε, νωρίτερα, και στο κέντρο της πόλης.

Χιονόπτωση σημειώθηκε προς τα χιονοδρομικά κέντρα Σέλι, 3-5 Πηγάδια και Καϊμακτσαλάν και σε τμήματα του οδικού δικτύου η κυκλοφορία διεξάγεται προς αυτά με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Στους 0 βαθμούς είναι η θερμοκρασία στο Βελβεντό, τα Γρεβενά και την Καστοριά, στο Κιλκίς στον 1 βαθμό, στη Βέροια και στο Δίον στους 3.

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας

Με εκχιονιστικά μηχανήματα και αλάτι έχουν εφοδιαστεί οι δήμοι, ενώ έτοιμοι εμφανίζονται και οι αρμόδιοι ώστε να μείνει ανοιχτό το εθνικό οδικό δίκτυο.

Στο μεταξύ, ο Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, μιλώντας στο protothema, εστίασε στην κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας των επόμενων ωρών – ημερών και ανάλυσε την εξέλιξη του διπλού «κύματος» κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει με σφοδρότητα τη χώρα. Το ψυχρό μέτωπο σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο ξεκίνησε από χθες με κατεύθυνση από βορρά προς νότο. «Καθώς αυτό το ψυχρό μέτωπο θα κινείται νότια αναμένουμε αρχικά τοπικές βροχοπτώσεις στα πεδινά και ημιορεινά τμήματα και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά κυρίως της δυτικής, κεντρικής και βόρειας χώρας ενώ τοπικές βροχές και πιθανές καταιγίδες αναμένονται στις Κυκλάδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη.

Σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο το πρώτο κύμα της «Ελπίδας» θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή ενώ από τη Δευτέρα αναμένεται ακόμη πιο ισχυρό το δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας με πυκνές χιονοπτώσεις, ενώ σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά αναμένεται να χιονίσει μέχρι και τα νότια προάστια της Αττικής.

Δείτε χιονισμένη την Ιπποκράτειο Πολιτεία

Οδηγίες από την Πολιτική Προστασία

Με ανακοίνωσή της χθες η Πολιτική Προστασία καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού) και να ακολουθούν πιστά τις εξής βασικές οδηγίες:

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), το πρώτο καιρικό σύστημα θα επηρεάσει τη χώρα από σήμερα και το δεύτερο, που θα είναι πιο ισχυρό, από τη Δευτέρα. Τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της βόρειας και της ανατολικής Ελλάδας καθώς και στα νησιά του Αιγαίου και οι βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα ανατολικά.

Keywords
αθηνα, χιονια, βορεια, βορεια προαστια, λευκα, χωρα, cyclon, meteo.gr, κρητη, αιγαιο, ελλαδα, θεσσαλονικη, καιμακτσαλαν, καστορια, βεροια, live, protothema, ιπποκράτειο, ΕΜΥ, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, προγνωστικα στοιχηματος, αλλαγη ωρας, www.meteo.gr, meteo, 600 δις, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, σελι, χιονοδρομικα, αστεροσκοπειο, ιπποκράτειο, αιχμη, αυτοκινητο, γρεβενα, δωδεκανησα, εθνικη, ευβοια, θηβα, κυκλαδες, νησια, προγραμμα, ρουχα, υμηττος, υψος, φιλια, ωρα, αλατι, αττικη, δευτερο, δευτερα, δημος, διον, δρομος, δικτυο, εμφάνιση, εξελιξη, ιδια, υπηρεσια, υπηρεσιες, θεσσαλια, καπη, κυμα, κινηση, κυρια, κιλκις, λεωφορος, μακεδονια, νυχτα, νησιωτικα, ξημερωμα, οδος, οχηματων, οχημα, παπουτσια, πεντελη, πολιτεια, προβληματα, πρωι, ρεζερβουαρ, ρευμα, ριψεις, τμημα, τροχαια, φορτηγα, χιονοδρομικα κεντρα, ωρες, μποφορ, εκχιονιστικα, εθνικο, ηπειρωτικα, ιδιαιτερα, κωστας, κυριακη, μεινει, οδηγοι, πηγαδια, protothema, θερμοκρασια, θηβας, ξεκινησε
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα