Και μετά το συλλαλητήριο τι; Η ώρα της αλήθειας για κυβέρνηση – κόμματα

Και μετά το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, τι; Αρκεί στην κυβέρνηση και στα κόμματα να πουν “εντάξει μωρέ, κάποιοι ακροδεξιοί πήγαν, μαζί με ακραίους παπάδες και κάποιους γραφικούς”;

Η απάντηση είναι όχι! Θα αποτελέσει τεράστιο λάθος να σταλούν…πακέτο στην ακροδεξιά οι δεκάδες χιλιάδες των πολιτών που διαδήλωσαν στη Θεσσαλονίκη…

…Αν η κυβέρνηση δεν άκουγε εκείνους που τη συμβουλεύουν “κάθε ένας που διαφωνεί μαζί μας είναι εχθρός, είναι δεξιός, είναι…μνημονιακός”, θα μπορούσε κάλλιστα να εκμεταλλευτεί υπέρ των διαπραγματεύσεων που θα κάνει με τους γείτονες τη “λαική έκφραση” στο συλλαλητήριο.

Η αλήθεια είναι ότι συζητάμε για το νέο όνομα της FYROM, “Νέα”, “Βόρεια”, “Άνω” (Μακεδονία), ανακαλύπτουμε χάρτες του 1937 με την ονομασία Vardaska, οι ΗΠΑ επείγονται να τελειώσει το θέμα μέχρι τον Ιούνιο για να ενταχθεί η FYROM στο ΝΑΤΟ ώστε να εξυπηρετηθούν τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα, η ΕΕ θέλει λύση για την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών, ο Μάθιου Νίμιτς και οι δύο πλευρές, η ελληνική και η σκοπιανή άρχισαν τις συζητήσεις, στην κυβέρνηση άλλα λέει το ΥΠΕΞ και τα εντελώς αντίθετα ο Π.Καμμένος, στη ΝΔ οι μισοί σκέπτονται τη σύνθετη ονομασία με τον όρο Μακεδονία μέσα αλλά χωρίς τα “αλλυτρωτικά” των σκοπιανών και οι άλλοι μισοί είναι φόρα παρτίδα υπέρ των συλλαλητηρίων, ο Κώστας Καραμανλής διαμηνύει πως “Μακεδονικό έθνος δεν υπάρχει” (σ.σ. και έχει δίκιο) και στην Εκκλησία …χτυπάνε καμπάνες, κυρίως για τον Ιερώνυμο, που …δεν ευλόγησε το συλλαλητήριο…

Πέρα όμως από το όνομα, που θα πρέπει να παραδεχθούμε πως το έχουμε ουσιαστικά χάσει από τότε που αναγνωρίστηκαν από δεκάδες χώρες τα Σκόπια με το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας, οφείλουν όλοι, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, να δούν δύο σημαντικά πράγματα…

Το πρώτο, αφορά στο Σύνταγμα της γείτονος χώρας, στους χάρτες που ανεπίσημα διακινεί αλλά και σε αυτά που γράφουν τα σχολικά βιβλία…Στις αλλυτρωτικές δηλαδή εκφράσεις …

Δείτε λοιπόν, τι γράφει το Σύνταγμα των Σκοπίων:

«Η Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι εθνικό κράτος του Μακεδονικού έθνους, συνεχίζει την παράδοση του Ηλιντεν, αποτελεί νόμιμη συνέχεια της Δημοκρατίας του Κρουσόβου, είναι η κοιτίδα όλων των Μακεδόνων και έχει υποχρέωση να φροντίζει όλους τους Μακεδόνες που ζουν στις άλλες χώρες και στα εξωτερικά τμήματα της Ενιαίας Μακεδονίας».

Το δεύτερο, αφορά στη σημασία που πρέπει να δοθεί με βάση τις γεωπολιτικές εξελίξεις, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Οι ΗΠΑ θέλουν να κάνουν την ΠΓΔΜ “αμυντικό” τους προγεφύρωμα, εξ ου και η αντίδραση της Μόσχας. Επίσης, από εκεί θα περάσουν αγωγοί πετρελαίου, με ότι αυτό συνεπάγεται. Θα επιλέξει η Ελλάδα για την τιμή του ονόματος να βρεθεί απομονωμένη από αυτές τις εξελίξεις; Και θα επιλέξει επίσης έναν δρόμο που μπορεί να οδηγήσει στη “Μεγάλη Αλβανία”;

Τα αλλυτρωτικά και τα γεωπολιτικά είναι τα σημαντικά θέματα που η πολιτική ηγεσία πρέπει να εξετάσει με εθνική υπευθυνότητα, σύνεση και σύμπνοια, πέρα από κομματικές κορώνες και μικροκομματικούς υπολογισμούς. Πιθανόν, βοηθούμενη εμμέσως και από τα συλλαλητήρια…

Βασίλης Βαλαμβάνος, vasval9@gmail.com

Keywords