Χρηματιστήριο: Το σενάριο για τις 1.200 μονάδες και η πληροφορία του… ενός εκατ. ευρώ για τις τράπεζες

Χρηματιστήριο: Το σενάριο για τις 1.200 μονάδες και η πληροφορία του… ενός εκατ. ευρώ

Με τους διαχειριστές των hedge funds να επιβεβαιώνουν την φήμη τους πως οσμίζονται εγκαίρως τα «παράθυρα ευκαιρίας» όπως αυτό που έχει ανοίξει σταδιακά το τελευταίο διάστημα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο- και όπως όλα δείχνουν το έχουν αξιοποιήσει δεόντως- ολοκληρώνεται οσονούπω το January Effect

στο ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών εν μέσω μάλιστα της αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την Standard α Poor’s έστω και κατά μια μόνο βαθμίδα.

Αν και το ενδιαφέρον δεν βρίσκεται τόσο στην βαθμολογία αλλά στην συνοδευτική έκθεση στην οποία αξίζει να εστιάσει κανείς για να καταλάβει την λογική και το σκεπτικό των τεχνοκρατών, σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια εξέλιξη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως επιχείρημα από την πλευρά της Κυβέρνησης ότι η οικονομία πάει καλά, αλλά και ως ένα επιπλέον άλλοθι για τους fund managers για να συνεχίσουν να «μπιτάρουν» προς τα πάνω τους Ελληνικούς τίτλους.

Ταυτόχρονα δε η επικοινωνιακή προσπάθεια των τραπεζιτών αναφορικά με τα σημαντικά βήματα που κάνουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ώστε να απαλλαγούν από τα προβληματικά δάνεια, τουλάχιστον διατηρεί αλλά και προσελκύει νέο ενδιαφέρον πιο συντηρητικών επενδυτών που πάντα μελετούν τεχνοκρατικά τα δεδομένα πριν τοποθετήσουν κεφάλαια σε μια αγορά. Με την σημείωση πως αν οι συγκεκριμένοι επενδυτικοί πόλοι πειστούν πως υπάρχει ουσιαστικός ορίζοντας τότε θα μιλάμε για αλλαγή επιπέδου για το χρηματιστήριο της Αθήνας.

Το κρίσιμο ποσοστό ανάκτησης

Στο σημείο αυτό δε, δηλαδή στο κατά πόσο οι τράπεζες θα καταφέρουν να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις τους, βρίσκεται «κρυμμένη» η «πληροφορία του ενός εκατομμυρίου ευρώ» όπως έχει χαρακτηριστεί από την χρηματιστηριακή πιάτσα του Λονδίνου το ερώτημα αναφορικά με το ποιο θα είναι το ποσοστό ανάκτησης των προβληματικών δάνειων για τις τράπεζες.

Με άλλα λόγια οι ομογενείς και διεθνείς επενδυτές που κατοικοεδρεύουν στο City θεωρούν πως αν οι τράπεζες καταφέρουν να πετύχουν ποσοστό ανάκτησης της τάξεως του 50% όπως έχουν θέσει ως στόχο τότε τα περιθώρια ανόδου των μετοχών τους ενισχύονται σημαντικότατα και αρκετά πάνω από την λογιστική τους αξία.

Η κουβέντα γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα δεν είναι καινούρια και αξίζει να σημειωθεί πως οι αναλυτές συνέδεαν τις προηγούμενες και κατά πολύ κάτω της λογιστικής τους άξιας αποτιμήσεις των τραπεζικών μετοχών, με αυτό το ζητούμενο. Επισημαίνεται πάντως πως οι πιο συντηρητικοί παρατηρητές εκτιμούν πως ο στόχος του 50% είναι δύσκολος, όμως παράλληλα ούτε οι εκτιμήσεις για ανάκτηση προβληματικών δάνειων της τάξεως μόλις του 15% είναι βάσιμες.

Η πολιτική παράμετρος

Σε χρηματιστηριακό επίπεδο τώρα, η παραπάνω παράμετρος μπορεί να κρίνει την πορεία του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 1.000 μονάδες με το πιο αισιόδοξο σενάριο να μιλά για 1.200 μονάδες, υπό την προϋπόθεση πως τα στοιχεία που θα βλέπουν το φως της δημοσιότητας θα τείνουν προς το θετικό και όπως φαίνεται να συμβαίνει ως ώρας.

Επίσης το γεγονός ότι έχουμε κινητικότητα και στις μετοχές της Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης δείχνει μια πρώτη διάχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος προς πιο ταχυκίνητες επιλογές από χρηματιστηριακής άποψης, συν του ότι όλοι ανεξαιρέτως οι ξένοι επαγγελματίες επενδυτές και αναλυτές συμφωνούν πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να αφεθεί μονή της μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο, κάτι στο οποίο κομψά αναφέρεται και η S&P.

Πέρα από την πολιτική διάσταση του θέματος, μια και επί της ουσίας οι ξένοι πιστεύουν πως με κάποιο τρόπο η επιτήρηση θα συνεχιστεί, η ουσία είναι πως υπάρχει μια περιρρέουσα εμπιστοσύνη πως η οικονομική πορεία της χώρας δεν θα ανακοπεί.

Χαρακτηριστική είναι η ατάκα fund manager ο οποίος στην αρχή της χρονιάς είχε στείλει ένα εσωτερικό μήνυμα στους συναδέλφους του σε μεγάλο «οίκο» λέγοντας «εάν οι τράπεζες έχουν δίκιο όσον αφορά τα ποσοστά ανάκτησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει σοβαρή υποτίμηση των μετοχών τους πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει σημαντική ευκαιρία στον κλάδο.» Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο η επισήμανση επιβεβαιώθηκε μια και η ανοδική αντίδραση του ΧΑ και κυρίως των τραπεζών χαρακτηρίζεται ως προεξοφλητική κίνηση θετικών εξελίξεων.

Του Αντώνη Τάντουλου – [email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα