Η Γερμανία συναινεί σε στοχευμένους περιορισμούς της Ρωσίας από το SWIFT – Στέλνει και αντιαρματικά

Η Γερμανία συμφώνησε σε «στοχευμένους και λειτουργικούς» περιορισμούς του συστήματος SWIFT για τη Ρωσία, ανακοίνωσαν πριν από λίγο οι υπουργοί Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ. 

Εργαζόμαστε πυρετωδώς για να περιορίσουμε την αποσύνδεση της Ρωσίας από το SWIFT

ώστε να πλήξει τα σωστά άτομα, δήλωσαν οι δύο υπουργοί, χωρίς ωστόσο να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Μέχρι σήμερα το Βερολίνο αρνείτο να συναινέσει στον αποκλεισμό της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT, προκαλώντας κριτική τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό.

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο dpa, το Βερολίνο ενέκρινε την παράδοση 400 γερμανικής κατασκευής αντιαρματικών όπλων στην Ουκρανία, ανατρέποντας την απαγόρευση που έχει επιβάλει για αποστολή φονικών όπλων σε ζώνη σύγκρουσης.

ΚΑΙ ΟΠΛΑ

Η Γερμανία εξουσιοδότησε την Ολλανδία να στείλει στην Ουκρανία 400 αντιαρματικά για να βοηθήσει στη μάχη κατά των Ρώσων εισβολέων, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους της ΕΕ, γεγονός που σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στην στρατιωτική πολιτική του Βερολίνου εν μέσω πιέσεων από συμμάχους ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Τα όπλα θα παραδοθούν από την Ολλανδία, αλλά χρειαζόταν η έγκριση του Βερολίνου επειδή είναι γερμανικής κατασκευής.

Η Γερμανία ακολουθούσε μια μακροχρόνια πρακτική ώστε να μην επιτρέπεται η μεταφορά φονικών όπλων σε ζώνες σύγκρουσης.

Πριν από την ιστορική, όπως τη χαρακτηρίζουν οι αναλυτές, απόφαση του Βερολίνου, υψηλόβαθμοι Ουκρανοί αξιωματούχοι διαμαρτύρονταν επί σειρά εβδομάδων για την άρνηση της Γερμανίας να επιτρέψει τις αποστολές όπλων που θα ενίσχυαν την άμυνα της Ουκρανίας.

Η Εσθονία, προ ημερών, είχε διαμηνύσει ότι ήθελε να στείλει παλιά οβιδοβόλα, αλλά εμποδίστηκε να το πράξει επειδή η Γερμανία αρνήθηκε να δώσει την έγκρισή της. Η Εσθονία αγόρασε, τελικά, τα όπλα από τη Φινλανδία.

Ορισμένοι αξιωματούχοι από χώρες της ΕΕ εξέφρασαν την οργή τους μετά την άρνηση του Βερολίνου. Ως απάντηση, τότε, η Γερμανία διεμήνυσε ότι στέλνει 5.000 κράνη στην Ουκρανία, μια πενιχρή – όπως χαρακτηρίστηκε –  συνεισφορά που αποτέλεσε αντικείμενο χλευασμού, δεδομένου ότι η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη και πλουσιότερη χώρα της ΕΕ.

Ο Σολτς είναι ο τελευταίος ηγέτης της ΕΕ που δεν συναινεί στον αποκλεισμό της Ρωσίας από τον SWIFT

Η απόφαση να αποκοπεί η Ρωσία από το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών SWIFT θα ληφθεί σε λίγες μέρες, δήλωσε στο Reuters το Σάββατο ο διοικητής κεντρικής τράπεζας της ευρωζώνης.

«Το SWIFT είναι απλώς θέμα χρόνου, πολύ σύντομου χρόνου, ημερών», είπε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας -και μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας- ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

“Είναι επαρκές; Όχι. Είναι απαραίτητο; Απολύτως. Οι κυρώσεις έχουν νόημα μόνο εάν υπάρχει κόστος και για τις δύο πλευρές και αυτό θα είναι δαπανηρό”, πρόσθεσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Παράθυρο και από Γερμανία

Η Γερμανία είναι ανοιχτή στο να αποκόψει τη Ρωσία από το παγκόσμιο διατραπεζικό σύστημα πληρωμών SWIFT, αλλά πρέπει πρώτα να υπολογίσει τις συνέπειες για την οικονομία της, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ. Η τοποθέτηση έρχεται ενώ η Γερμανία αντιστάθηκε στην Σύνοδο Κορυφής στις πιέσεις να περιληφθεί το μέτρο στο πακέτο κυρώσεων που υιοθετήθηκε.

«Είμαστε ανοιχτοί, αλλά πρέπει να ξέρει κανείς τι κάνει», είπε ο Λίντνερ σε δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση του Ecofin στο Παρίσι για να συζητηθούν οι κυρώσεις κατά της Μόσχας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Λίντνερ είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να εντείνει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να περιλαμβάνουν τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ (κάτι που συνέβη).

Η Βρετανία θα ήθελε να αποκλείσει τη Ρωσία από το παγκόσμιο σύστημα διατραπεζικών πληρωμών SWIFT, δήλωσε ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας στο BBC.

«Θα θέλαμε να πάμε παραπέρα, θα θέλαμε να φτιάξουμε το σύστημα SWIFT, το χρηματοπιστωτικό σύστημα που επιτρέπει στους Ρώσους να μεταφέρουν χρήματα σε όλο τον κόσμο για να λαμβάνουν πληρωμές για το αέριο τους, αλλά ξέρετε, όπως τόσα πολλά πράγματα, πρόκειται για διεθνείς οργανισμούς και δεν θέλει η κάθε χώρα να τους πετάξει από το SWIFT, γίνεται δύσκολο», δήλωσε ο Γουάλας στο BBC.

Keywords
Τυχαία Θέματα