ΚΑΦΕΣ: Αντέχει» στην ύφεση – Οριακή άνοδος το 2015 – 250 εκατ. ευρώ ο τζίρος λιανικής


Ανθεκτικότητα και ανάπτυξη παρουσιάζει η κατανάλωση καφέ, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για ένα προϊόν άμεσα συνυφασμένο με την καθημερινή καταναλωτική κουλτούρα των Ελλήνων.

Το γεγονός αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι η συγκεκριμένη αγορά έχει μείνει αλώβητη από την ύφεση, την οποία αντιμετωπίζει με μετατόπιση της κατανάλωσης. Συγκεκριμένα, η ύφεση και η υποχώρηση του διαθέσιμου εισοδήματος, έχουν σταδιακά οδηγήσει σε αύξηση της εντός οικίας κατανάλωση, γεγονός που αντισταθμίζει τις απώλειες

που υφίσταται ο τομέας της μαζικής εστίασης, λόγω της αύξησης του ΦΠΑ και του περιορισμού της εκτός σπιτιού διασκέδασης.

Ως αποτέλεσμα αυτής της τάσης, το 2015 η αγορά καφέ, που σε επίπεδο λιανικής αποτιμάται στα 250 εκατ. ευρώ ετησίως, εμφανίζεται οριακά θετική.

Με βάση στοιχεία της εταιρείας Nestle, οι πωλήσεις ελληνικού καφέ κινούνται στα ίδια επίπεδα σε σχέση με πέρυσι, ενώ ο στιγμιαίος παρουσιάζει πτώση. Ο espresso χωρίζεται σε δύο κατηγορίες, στις κάψουλες, που γνωρίζουν διψήφια ανάπτυξη και στο υπόλοιπο κομμάτι, που γνωρίζει πτώση, ενώ ο καφές φίλτρου παραμένει σχετικά σταθερός, σε σχέση με πέρυσι.

Τα συστήματα πολυροφημάτων με κάψουλες, φαίνεται να έχουν κερδίσει την προτίμηση των καταναλωτών, γνωρίζοντας διψήφια ανάπτυξη. Αυτό εκτιμάται πως οφείλεται στο γεγονός ότι διαθέτουν πολύ μεγάλη ποικιλία με ποιότητα καφετέριας και πολύ καλή τιμή.

Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας αγοράς -σχεδόν το 50% του καταναλωθέντος όγκου- καταλαμβάνει ο ελληνικός καφές, το 25% ο στιγμιαίος καφές και το υπόλοιπο η κατηγορία των καφέδων μηχανής (καφές φίλτρου 15% και espresso 10%). Εξακολουθεί επίσης να παρατηρείται στροφή προς την κατανάλωση espresso.

ΠΗΓΗ: foodbusiness.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα