“Καμπανάκι” από Citigroup: Κίνδυνος για bail-in στην Πορτογαλία

Για τον κίνδυνο bail-in στην Πορτογαλία, προειδοποιεί η Citigroup από το νέο γύρο ανακεφαλαιοποίησης των πορτογαλικών τραπεζών, καθώς δεν είναι βέβαιο ότι οι όροι ικανοποιούν την οδηγία της EBRD.

Η Κομισιόν και η Πορτογαλία συμφώνησαν επί της αρχής στην ανακεφαλαιοποίηση της προβληματικής κρατικής τράπεζας Caixa Geral de Depositos

(CGD), με μια ένεση 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ σε κρατικά κεφάλαια και έκδοση ομολόγων. Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τις Βρυξέλλες εδώ και μήνες, ώστε η οποιαδήποτε ένεση ρευστότητας να μην θεωρηθεί κρατική βοήθεια και να μην μετρηθεί στο έλλειμμα του προϋπολογισμού, το οποίο η Λισαβόνα έχει υποσχεθεί να μειώσει στο 2,5% του ΑΕΠ το 2016 από το περσινό 4,5%.

Η Citigroup προειδοποιεί για τρεις βασικούς κινδύνους σε αυτό το νέο γύρο ανακεφαλαιοποίησης των πορτογαλικών τραπεζών.

1.Ίσως η μετατροπή των 900 εκατ. ευρώ των CoCos σε μετοχές να μην είναι αρκετή να ικανοποιήσει την οδηγία της EBRD, η οποία απαιτεί το bail-in του 8% των συνολικών υποχρεώσεων της τράπεζας πριν εκταμιευθούν τα κρατικά κεφάλαια.

2. Η ανακεφαλαιοποίηση θα βαρύνει τα δημοσιονομικά της χώρας, υπογραμμίζοντας το κόστος για τα δημόσια ταμεία και τις συνέπειες για τους ήδη φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί στον προϋπολογισμό του 2016.

3. Μπορεί να υπάρξουν πολιτικές συνέπειες για τη σταθερότητα της σοσιαλιστικής κυβέρνησης μειοψηφίας, καθώς οι δύο εταίροι της αριστεράς, το ΒΕ και το CDU, είναι εναντίον της κρατικής παρέμβασης στον τραπεζικό τομέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα