“Καμπάνα” μεγατόνων από την Κομισιόν στην Apple – Ζητά 13 δισ. ευρώ φόρους

Το ποσό των 13 δισ. ευρώ επέβαλε στην Apple η Επιτροπή η Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έναντι αναδρομικών φόρων στην Ιρλανδία, ποσό κατά 40 φορές μεγαλύτερο από τους φόρους που, συνήθως, επιβάλλεται σε εταιρείες σε ανάλογες περιπτώσεις.Η Κομισιόν, που ξεκίνησε την έρευνα στις φορολογικές πρακτικές της Apple, απέρριψε τις φορολογικές συμφωνίες που έχει πετύχει ο τεχνολογικός κολοσσός στην Ιρλανδία το 1991 και το 2007 , αποφασίζοντας ότι το ειδικό φορολογικό καθεστώς
στη χώρα συνιστά “παράνομη κρατική ενίσχυση”.Οι φόροι που κατέβαλε Apple για τα κέρδη της από τις ευρωπαϊκές της δραστηριότητες της είναι της τάξης του 0,005%–1%, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, διευκρινίζοντας ότι το ποσό που επεβλήθη στην εταιρεία “θα μπορούσε να μειωθεί”, αν άλλες χώρες ζητήσουν να φορολογήσουν περισσότερο τον αμερικάνικο κολοσσό της τεχνολογίας.

Έφεση θα σκήσουν Ιρλανδία-Apple

Η ιρλανδική κυβέρνηση αντέδρασε στην απόφαση της Κομισιόν. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Michael Noonan θα ασκηθεί έφεση στην συγκεκριμένη απόφαση, αφού πρώτα εγκριθεί από το υπουργικού συμβουλίου της χώρας. “Αυτό είναι απαραίτητο για να υπερασπιστούμε την ακεραιότητα του φορολογικού μας συστήματος” διευκρίνισε.

Ο ιρλανδός ΥΠΟΙΚ απέρριψε τις αιτιάσεις για κρατική ενίσχυση από την Apple. Η Ιρλανδία δεν παρείχε “ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση για την Apple και δεν κάνει συμφωνίες με τους φορολογούμενους”, είπε.

Έφεση κατά της ευρωπαϊκής απόφασης θα ασκήσει και η Apple.

Μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει:

“Η Apple ακολουθεί το νόμο και πληρώνει το σύνολο των φόρων που οφείλει όπου δραστηριοποιείται. Θα ασκήσουμε έφεση και είμαστε βέβαιοι ότι η απόφαση θα ανατραπεί”.

“Η υπόθεση της Επιτροπής δεν είναι σχετικά με το κατά πόσο η Apple πληρώνει φόρους, αλλά για το κατά πόσο η κάθε κυβέρνηση εισπράττει τα χρήματα. Η Κομισιόν θα υποστεί μια βαθιά και βλαβερή επίδραση στις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ευρώπη”.

Keywords
Τυχαία Θέματα