Κ. Μητσοτάκης: «Στόχος μας ο διπλασιασμός του εμπορίου με την Ινδία μέχρι το 2030»

Τις εξαιρετικές σχέσεις της χώρας μας με την Ινδία και την πολύ καλή προσωπική σχέση του ίδιου με τον Ινδό ομόλογό του Μαρέντρα Μόντι υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Times Now» της Ινδίας, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη αμοιβαίων επενδύσεων στις δύο χώρες.

Αρχικά ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη μεταρρυθμιστική πολιτική της κυβέρνησης: «Η κυβέρνησή μου έχει ισχυρή εντολή να υλοποιήσει μεγάλες μεταρρυθμίσεις κατά τη δεύτερη θητεία και έχουμε επίσης οικοδομήσει μια αληθινή, θα έλεγα

προσωπική, επαφή με τον πρωθυπουργό Μόντι, επαφή την οποία εκτιμώ πολύ».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ινδία πρέπει να έχει θέση μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ αναφερόμενος στα κοινά σημεία των δύο χωρών και στην εξαιρετική σχέση του με τον Ινδό πρωθυπουργό επεσήμανε: «Πιστεύω ότι είναι η θεμελιώδης δυναμική δύο χωρών και δύο οικονομιών που αναπτύσσονται και τώρα ανακαλύπτουν εκ νέου τη συμπληρωματικότητα μεταξύ τους. Αυτό δεν πρέπει να αφορά μόνο το εμπόριο. Θέσαμε στόχο με τον πρωθυπουργό Μόντι να διπλασιάσουμε το εμπόριό μας μέχρι το 2030. Προσωπικά πιστεύω ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί νωρίτερα. Αφορά επίσης τις επενδύσεις. Επενδύσεις από ελληνικές εταιρείες στην Ινδία, επενδύσεις από ινδικές εταιρείες στην Ελλάδα… Η επίσκεψή μου στην Ινδία συνιστά μια ευκαιρία να κάνουμε μία ανασκόπηση της προόδου που έχει σημειωθεί, αλλά και να χαράξουμε την πορεία προς μια πολύ ισχυρότερη, πολύ πιο παραγωγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας με πολλούς στόχους προς επίτευξη σε πολλά μέτωπα.

Ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε εκ νέου κάλεσμα στους Ινδούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα μας, λέγοντας ότι είναι καθήκον του να ενημερώσει την ινδική επιχειρηματική κοινότητα για τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα και για την πρόοδο που έχουμε σημειώσει: «Διότι πολλοί άνθρωποι μπορεί να εξακολουθούν να θεωρούν την Ελλάδα μια χώρα με μια προβληματική οικονομία. Αυτό ίσχυε ίσως πριν από πέντε χρόνια. Τώρα, όμως, η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με διπλάσιο ρυθμό από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Η δημοσιονομική μας θέση είναι πολύ ισχυρή. Έχουμε σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους που κατευθύνονται προς την Ελλάδα για να συμπληρώσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις. Έχουμε εξορθολογήσει τις διαδικασίες μας και έχουμε καταστήσει το κανονιστικό πλαίσιο πολύ πιο φιλικό για τους ξένους επιχειρηματίες. Και ήδη έχουμε ινδικές εταιρείες στην Ελλάδα. Ένας από τους κορυφαίους φορείς διαχείρισης αεροδρομίων της χώρας σας κατασκευάζει το νέο αεροδρόμιο στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Κρήτη. Έχουμε επενδύσεις στην αγροδιατροφική βιομηχανία, στα φαρμακευτικά προϊόντα και πιστεύω ότι αυτό είναι μόνο η αρχή».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι δημοφιλής για γάμους σε νησιά όπως η Σαντορίνη και τόνισε: «Προσπαθούμε να ενθαρρύνουμε την κινηματογραφική σας βιομηχανία να γυρίζει περισσότερες ταινίες στην Ελλάδα, για να κάνουμε την Ελλάδα πιο αναγνωρίσιμη. Οι δυνατότητες για τους Ινδούς να ανακαλύψουν την Ελλάδα σε αυτό το συγκεκριμένο πλαίσιο είναι τεράστιες».

Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις διεθνείς εξελίξεις, υπογραμμίζοντας ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια βάναυση προσπάθεια να αλλάξουν, να επανασχεδιαστούν γραμμές στον χάρτη με τη χρήση βίας και προσθέτοντας ότι αυτό επί της αρχής δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, όχι απλώς να καταδικαστεί. «Εμείς, εννοώ ως Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστηρίζουμε την Ουκρανία επειδή, στο τέλος της ημέρας, όταν αυτός ο πόλεμος τελειώσει, γιατί όλοι οι πόλεμοι τελειώνουν, θέλουμε η Ουκρανία να είναι σε θέση ισχύος και όχι αδυναμίας. Συνεπώς, αυτό που έχω πει είναι ότι ίσως οι χώρες που για δικούς τους λόγους, τους οποίους κατανοώ απολύτως, έχουν λάβει μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση, όταν φτάσει η ώρα, χρειάζεται να ρίξουν το διαπραγματευτικό βάρος βοηθώντας μας να το επιλύσουμε. Ξαναλέω, όμως, για εμάς δεν υπήρξε ποτέ ζήτημα να κρατήσουμε ίσες αποστάσεις από τις δύο πλευρές. Υπάρχει ένας επιτιθέμενος και μία χώρα που είναι θύμα αυτής της επιθετικότητας».

Keywords
Αναζητήσεις
k-mitsotakis-stochos-mas-o-diplasiasmos-tou-eboriou-me-tin-india-mechri-to-2030.htm
Τυχαία Θέματα