Κ. Λαγκάρντ: Τέλος τα αρνητικά επιτόκια στα τέλη Σεπτεμβρίου

Σήμα για το τέλος των αρνητικών επιτοκίων μετά από οκτώ χρόνια απέστειλε σήμερα Δευτέρα η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οριοθετώντας μάλιστα τον χρονικό ορίζοντα για τα τέλη του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.

Με ανάρτησή της στο blog της ΕΚΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ έγραψε ότι ο τερματισμός του προγράμματος αγορών ομολόγων (όπως έχει προαναγγελθεί)

θα γίνει πολύ νωρίς στις αρχές του επόμενου τριμήνου, κάτι που θα ανοίξει το δρόμο για να αποφασισθεί τον Ιούλιο η επιτοκιακή αύξηση. «Με βάση τις τρέχουσες συνθήκες, είναι πιθανό να είμαστε σε θέση να βγούμε από τα αρνητικά επιτόκια στα τέλη του τρίτου τριμήνου», γράφει η επικεφαλής της ΕΚΤ.

Η αφορμή για τη σημερινή ανάρτησή της όπως αναφέρει η Κριστίν Λαγκάρντ, είναι ότι πλησιάζει ο καιρός για τις νέες αποφάσεις της ΕΚΤ.

«Ωστόσο όσο η αναμενόμενη ημερομηνία της αύξησης των επιτοκίων έρχεται όλο και πιο κοντά, καθίσταται περισσότερο σημαντικό να διασαφηνίσουμε τον δρόμο της ομολοποίησης της πολιτικής που ανοίγεται μπροστά μας -ειδικότερα με δεδομένο το πολύπλοκο περιβάλλον με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη η νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη», επισημαίνει.

Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει, σε περίπτωση που ο πληθωρισμός σταθεροποιηθεί στο 2% μεσοπρόθεσμα, τότε το δ.σ. της ΕΚΤ μπορεί να προχωρήσει σε μια πιο προοδευτική ομολοποίηση των επιτοκίων, καθώς τη χαρακτήρισε ως «κατάλληλη».

As the expected interest rate lift-off date draws closer, it gets more important to clarify the policy normalisation path ahead – especially given the complex environment that we are facing. Read my #ECBBlog “Monetary policy normalisation in the euro area” https://t.co/Z7MNwSN3nW pic.twitter.com/PA4ptxJ2Ud

— Christine Lagarde (@Lagarde) May 23, 2022

Keywords
Τυχαία Θέματα