ΙΤΑΛΙΑ: Νέος πρωθυπουργός ο Ενρίκο Λέτα – Ποιός είναι ο 47χρονος πολιτικός

[UPD] Ο πρόεδρος της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο ανέθεσε πριν από λίγο την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ενρίκο Λέτα, δεύτερο γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος (PD).

“O Ενρίκο Λέτα δέχθηκε με επιφύλαξη την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης”, δήλωσε πριν από λίγο ο γενικός γραμματέας του προεδρικού Μεγάρου της Ρώμης, Ντονάτο Μάρα.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να στηριχθεί από το Δημοκρατικό Κόμμα που ηγείται ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, την κεντροδεξιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και το κόμμα Λαός της Ελευθερίας (PdL), αλλά και την κεντρώα συμμαχία Επιλογή Πολιτών (SC) του

Μάριο Μόντι.

Αναλυτές εκτιμούν πως η νέα κυβέρνηση μπορεί να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την ιταλική βουλή και τη γερουσία, πριν από το τέλος της εβδομάδας.

Η επιλογή του Λέτα δίνει «ισχυρό πολιτικό προφίλ» στην κυβέρνηση, σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές.

Νωρίτερα το BankWars μετέδιδε:

Ο Ενρίκο Λέττα, νούμερο δύο του προοδευτικού Δημοκρατικού Κόμματος, φέρεται ως φαβορί για την πρωθυπουργία, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Υπενθυμίζεται ότι ο ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα την επιλογή του για το νέο πρωθυπουργό της χώρας με σκοπό τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο 47χρονος Λέττα είναι πτυχιούχος νομικής με ειδίκευση στο διεθνές δίκαιο και από το 1991 μέχρι το 1995 ήταν πρόεδρος των νέων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Από το 1998 μέχρι το 1999 διετέλεσε υπουργός κοινοτικών θεμάτων της κυβέρνησης Ντ’ Αλέμα και στη συνέχεια υπουργός βιομηχανίας της κυβέρνησης του Τζουλιάνο Αμάτο, ενώ από το 2000 εκλέγεται συνεχώς βουλευτής και ευρωβουλευτής.

Στο διάστημα 2006 – 2008, χρημάτισε υφυπουργός παρά την προεδρία της κυβέρνησης, επί πρωθυπουργίας Ρομάνο Πρόντι.

Από τα ιδρυτικά στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος, το 2007 έλαβε το 11% των ψήφων στις εσωτερικές εκλογές των μελών και φίλων για την ανάδειξη του γραμματέα.

Μετά από την παραίτηση του γραμματέα του κόμματος Πιερλουίτζι Μπερσάνι, είναι ο μόνος, από την ηγετική ομάδα των Δημοκρατικών, που έχει παραμείνει στην θέση του για να οδηγήσει το κόμμα προς έκτακτο συνέδριο.

Aν όντως λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, σημαίνει ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα θα χαρακτηρίζεται από ισχυρή παρουσία πολιτικών, με παράλληλη, «δυναμική» συμμετοχή στελεχών της κεντροδεξιάς και του μετριοπαθούς κέντρου του Μάριο Μόντι.

Keywords
Τυχαία Θέματα