ΙΤΑΛΙΑ: Ακυβέρνητο καράβι με δύο λαικιστές καπεταναίους – Η στάση της κεντροαριστεράς, οι βιομήχανοι και οι Βρυξέλλες

21:57 7/3/2018 - Πηγή: BankWars

Η Ιταλία δεν έχει συνέλθει ακόμη από το εκλογικό σοκ της Κυριακής, που δεν ανέδειξε κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ οι δύο λαϊκιστές ηγέτες του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, και της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, άρχισαν ήδη να κονταροχτυπιούνται για τη διεκδίκηση της πρωθυπουργίας. Την ίδια ώρα, ο χαμένος των εκλογών Ματέο Ρέντζι βάζει βέτο σε οποιαδήποτε συνεργασία της Κεντροαριστεράς και του Δημοκρατικού Κόμματος με τους “εξτρεμιστές” και κυρίως με το Κ5Α, γιατί με τη Λέγκα φαίνεται αδύνατη οποιαδήποτε συνεργασία.

Θα χρειαστεί περίπου ένας μήνας για να ξεκαθαρίσει το τοπίο, εάν δηλαδή θα υπάρξει κυβέρνηση ή η Ιταλία θα επιστρέψει στις κάλπες. Διαιτητής του παιχνιδιού θα είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

“Η στήριξη των Πέντε Αστέρων ή της Δεξιάς θα αποτελέσει τραγικό λάθος. Εάν κάποιος το θέλει, ας το θέσει στη συνεδρίαση της Διεύθυνσης του κόμματος τη Δευτέρα ή στις κοινοβουλευτικές ομάδες της Βουλής και της Γερουσίας… Χωρίς κακία, χωρίς ύβρεις, χωρίς πολεμικές, όποιος θέλει να οδηγήσει το Δημοκρατικό Κόμμα να υποστηρίξει τις δεξιές δυνάμεις ή το Κ5Α ας το πει”, προειδοποίησε ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντζι, την επομένη της υποτιθέμενης παραίτησής του από τη θέση του γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος.

“Στα επόμενα χρόνια το Δ.Κ. θα πρέπει να μείνει στην αντιπολίτευση εναντίον των εξτρεμιστών. Να υποστηρίξουμε τη Δεξιά ή το Κίνημα Πέντε Αστέρων προσωπικά πιστεύω ότι θα ήταν μεγάλο και τραγικό λάθος” έγραψε ο Ρέντζι, καθιστώντας σαφές ότι ελέγχει το κόμμα και τις κοινοβουλευτικές ομάδες του. Τουλάχιστον προς το παρόν.

Το θέμα για πολλούς είναι εάν ο Ρέντζι μιλάει από μόνος του ή εκ μέρους του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου. Πίσω από την αδιαλλαξία του για συνεργασία με το Κ5Α βρίσκονται ο Ναπολιτάνο και ο Πρόντι, τα μεγάλα οικονομικά και τραπεζικά συμφέροντα που τον στήριξαν; Πίσω από την κατηγορηματική του άρνηση για συνεργασία με το Κ5Α βρίσκονται οι Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Παρίσι; Με άλλα λόγια, ο Ρέντζι παίζει μόνος του ή έχει από πίσω το ιταλικό και ευρωπαϊκό θεσμικό κατεστημένο; Η πρώην Ευρωπαία επίτροπος της Κεντροαριστεράς Μπονίνο ευθυγραμμίστηκε με τον Ρέντζι αποκλείοντας κάθε συνεργασία με το Κ5Α εκτιμώντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να κάνει το δημοκρατικό και θεσμικό καθήκον του και “αυτοί που κέρδισαν τις εκλογές να αναλάβουν τις ευθύνες τους”.

Το γεγονός πάντως ότι ο Ρέντζι αποφάσισε να παραμείνει μέχρι νεωτέρας, δηλαδή μέχρι την πιθανή επανεκλογή του, στη θέση του γραμματέα δεν άρεσε ακόμη και σε στελέχη της πλειοψηφίας, αλλά ούτε και στον Πάολο Τζεντιλόνι.

Βιομήχανοι: “Δεν φοβόμαστε το Κ5Α”

“Το Κίνημα Πέντε Αστέρων; Αποτελεί ένα δημοκρατικό κόμμα που δεν προκαλεί φόβο. Θα αξιολογήσουμε τις προτάσεις. Είναι σημαντικό για τη χώρα να διασφαλίσει μια κυβέρνηση και να μην θιγούν μέτρα που έχουν προσφέρει θετικά αποτελέσματα στην πραγματική οικονομία”, τόνισε διπλωματικά ο πρόεδρος των Ιταλών βιομηχάνων της Confindustria Βιντζέντζο Μπότσια κατά τη διάρκεια έκθεσης της ιταλικής μόδας στο Μιλάνο, ισοπεδώνοντας όμως στην κυριολεξία την πρόταση του Κ5Α για την υιοθέτηση “κοινωνικού εισοδήματος σε όλους τους πολίτες”, γιατί “θα πρέπει να κατανοηθεί το ποσοστό το κόστους για το κράτος, δηλαδή κατά πόσο θα επηρεάσει το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος”. Η αλήθεια είναι ότι το Κ5Α από τη δημιουργία του μέχρι σήμερα, παρ’ όλο που δεν ανήκει “ούτε στην Αριστερά ούτε στη Δεξιά”, ενόχλησε περισσότερο τα συνδικάτα παρά την εργοδοσία.

“Τον Σαλβίνι και τον Ντι Μάιο δεν τους γνωρίζω, δεν με φοβίζουν. Έχουμε περάσει και χειρότερα”, τόνισε από το σαλόνι αυτοκινήτου της Γενεύης ο Μαρκιόνε, ο “πατέρας – αφέντης” της FCA, όπως λέγεται σήμερα η FIAT, ο μάνατζερ που προσπάθησε να πετάξει από τα εργοστάσια τα συνδικάτα, που κατέστρεψε περισσότερες θέσεις από… δέκα εισβολές μεταναστών και δεν βρήκε ποτέ μπροστά του ούτε το Κ5Α ούτε, πολύ περισσότερο, τη ρατσιστική Λέγκα.

“Καραντίνα” σε Κ5Α από Ελεύθερους και Ίσους;

“Μου φαίνεται λάθος ή μάλλον αυτοκτονία να σκεφτούμε να υποστηρίξουμε ή να διευκολύνουμε το Κ5Α. Δεν συμβιβάζομαι με την ιδέα ότι η Αριστερά θα πρέπει να εξαφανιστεί από την πολιτική της χώρας μας. Πρέπει να κάνουμε αντιπολίτευση και να σταθούμε στους κοινωνικούς αγώνες για να οικοδομήσουμε ένα Κόμμα της Εργασίας”, τόνισε ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της Τοσκάνης – Φλωρεντίας Ενρίκο Ρόσι, απευθυνόμενος στους Ελεύθερους και Ίσους, των οποίων αποτελεί ιδρυτικό ηγετικό στέλεχος.

Ιδιαίτερα απογοητευμένος εμφανίστηκε από το εθνικό και προσωπικό του εκλογικό αποτέλεσμα ο Μάσιμο Ντ’ Αλέμα υπογραμμίζοντας, για το 3,1% που πήρε, ότι αποτέλεσε “την τελευταία μάχη, γιατί πήρα λιγότερες ψήφους από τα άτομα που συνάντησα, γεγονός που σημαίνει ότι δεν πείσαμε”. “Εμείς [οι Ελεύθεροι και Ίσοι] και το Δημοκρατικό Κόμμα μείναμε εκτός παιχνιδιού… Τελείωσε μια εποχή. Ήταν η τελευταία μάχη που έδωσα από την πρώτη γραμμή”, συμπλήρωσε ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός.

Σαλβίνι: Συνεργασία και με την… Αριστερά

“Υπάρχει μια Βουλή, υπάρχει ένας υποψήφιος πρωθυπουργός, ο υποφαινόμενος, και υπάρχει ένα πρόγραμμα που θα βγάλει την Ιταλία από την κινούμενη άμμο. Θα δεχθούμε όποιον θέλει να τον υποστηρίξει, αλλά δεν θα κάνουμε συμφωνίες με κόμματα ή πολιτικούς. Είμαστε έτοιμοι για το κάλεσμα [από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας]”, τόνισε ο ρατσιστής ηγέτης της Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι έξω από την έδρα της περιφέρειας της Λομβαρδίας – Μιλάνου, όπου ο υποψήφιος της Λέγκας Φοντάνα εκλέχθηκε σχεδόν με το 50% πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης αφήνοντας κατά 20 μονάδες πίσω τον υποψήφιο του Δημοκρατικού Κόμματος.

“Η Κεντροδεξιά θα πάει ενωμένη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος “ξέρει ποιος συνασπισμός έχει τα νούμερα για να σχηματίσει κυβέρνηση και ποιος όχι” υποστήριξε ο Σαλβίνι. Χωρίς να παραλείψει με τη θρασύτητα που τον διακρίνει να κάνει ανοίγματα και στον κόσμο της Αριστεράς “που παρακολουθεί τη Λέγκα” και που “θα προσπαθήσουμε να μαζέψουμε τη δύναμή του, το πάθος του, τη θέλησή του να τον ακούσουν, αφού κάποιος άλλος έχασε αυτή την ικανότητα”, συμπλήρωσε ο Σαλβίνι, αναφερόμενος εμμέσως στον Ρέντζι, ενώ αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι έχει πιθανές επαφές με το Κ5Α. “Τους βλέπω μόνο στην τηλεόραση”, κατέληξε ο νεόκοπος ηγέτης της ιταλικής Κεντροδεξιάς.

Κ5Α και Λέγκα μπορεί να συνεργαστούν;

Το Κ5Α και η Λέγκα θα παίξουν μέχρι τέλους το χαρτί της διακυβέρνησης, ο καθένας από την πλευρά του και κανείς τους δεν αναφέρεται δημοσίως σε πιθανή τους συνεργασία.

Το Κ5Α απέκτησε μια πραγματική στρατιά νέων βουλευτών, μερικοί από τους οποίους προέρχονται από τον καθολικό προοδευτικό και κοινωνικό χώρο ή ακόμη και από τα διάφορα κινήματα που εκδηλώθηκαν διαχρονικά στην Ιταλία, όπως το κίνημα εναντίον των τρένων μεγάλης ταχύτητας στο Τορίνο NoTav, το κίνημα εναντίον της ιδιωτικοποίησης του νερού, της προστασίας του περιβάλλοντος κ.ά. Ο Γκρίλο είχε ανοίξει τις πόρτες του σε όλους προσπαθώντας να αποψιλώσει κυρίως το Δημοκρατικό Κόμμα. Αυτά τα ανοίγματα όμως μπορεί να αποδειχθούν τροχοπέδη σε μια συνεργασία με τη Λέγκα, γιατί ο Ντι Μάιο μπορεί να βρεθεί σε αντιπαράθεση με ένα τμήμα των νέων κοινοβουλευτικών ομάδων του Κ5Α.

Η πραγματική μάχη για την εξουσία θα ξεκινήσει με την εκλογή των προέδρων της Βουλής και της Γερουσίας στις 23 Μαρτίου και αμέσως μετά από τις πρώτες κινήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας. Στις αρχές Απριλίου ο καθένας θα πρέπει να έχει ανοίξει τα χαρτιά του και πιθανώς οι κερδοσκόποι των αγορών και οι Βρυξέλλες να επιταχύνουν τις διαδικασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης, δεδομένου ότι προς το παρόν όλοι θέλουν να αποφύγουν να ζητήσουν ξανά την κρίση του κυρίαρχου λαού.

ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ

Keywords
Τυχαία Θέματα