ΙΤΑΛΙΑ – ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ: ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ Ο ΡΕΝΤΣΙ – ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟ “ΟΧΙ” ΜΕ 60% – ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

upd: Οι Ιταλοί αποφάσισαν: Η συνταγματική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης δεν θα γίνει νόμος. Υπερ του «όχι» τάχθηκε το 59,95% των ψηφοφόρων και του «ναι» το 40,05%.Το δημοψήφισμα έληξε με τον χειρότερο τρόπο για τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, ο οποίος υπέστη μια βαριά ήττα και μία ώρα μετά το τέλος της ψηφοφορίας ανακοίνωσε την παραίτησή του…

«Αναλαμβάνω την ευθύνη της ήττας», δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. «Αύριο

το απόγευμα θα συγκαλέσω συνεδρίαση του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου και θα ανέβω στο προεδρικό μέγαρο να παραιτηθώ», πρόσθεσε ο Ρέντσι. Έδωσε την διαβεβαίωση ότι η κυβέρνησή του θα δουλέψει, πριν παραιτηθεί, για την τελική έγκριση του προϋπολογισμού του 2017 και για τα τελευταία μέτρα υπέρ των σεισμοπαθών».

«Έχασα και το λέω με δυνατή φωνή: έκανα ό,τι μπορούσα, αλλά με την ήττα δεν μπορείς να σφυρίζεις αδιάφορα», τόνισε ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός. Ευχαρίστησε τη σύζυγό του Ανιέζε και τα παιδιά του, με έντονη συγκίνηση. «Για να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα, δεν μπορούμε να μείνουμε γραπωμένοι στις καρέκλες μας», δήλωσε ο Ρέντσι, και εξήγησε ότι «οι ηγέτες του μετώπου του όχι θα πρέπει να αναλάβουν, τώρα, την πρωτοβουλία για την έγκριση νέου εκλογικού νόμου». «Μπορεί να χάσει, κανείς, ένα δημοψήφισμα, αλλά η χώρα μας είναι η ωραιότερη του κόσμου», είπε, παράλληλα, ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος.

«Άμεσα εκλογές» ζητά το κίνημα Πέντε Αστέρων

Την άμεση προκήρυξη εκλογών ζήτησαν πέντε βουλευτές του κινήματος Πέντε Αστέρων, μετά την νίκη του «όχι» στο συνταγματικό δημοψήφισμα. «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι. Δώσαμε μεγάλη μάχη και κέρδισαν οι πολίτες, ενάντια σε μια μεταρρύθμιση που μας στερούσε τα δικαιώματά μας», δήλωσε ο βουλευτής Αλεσσάντρο Ντι Μπατίστα. Πρόσθεσε, δε, ότι «τα Πέντε Αστέρια δεν εκπροσωπούν, πλέον, την αντιπολιτική».

Ο δε αντιπρόεδρος της Βουλής, Λουίτζι Ντι Μάιο, τόνισε ότι «έχασε η αλαζονεία στην εξουσία» ενώ, παράλληλα, δήλωσε με έμφαση ότι «από αύριο ξεκινά η επεξεργασία του προγράμματος των Πέντε Αστέρων για την διακυβέρνηση της χώρας και ο καθορισμός της κυβερνητικής του ομάδας».

Ο Ντι Μάιο υπογράμμισε, πάντως, ότι «το κίνημά του είναι έτοιμο να συμβάλει σε όλα τα αναγκαία βήματα για να μπορέσουν να προκηρυχθούν οι εκλογές», καθιστώντας σαφές, όμως, ότι «στην κυβέρνηση της χώρας, μπορεί να φτάσει, κανείς, μόνον διαμέσου της λαϊκής ψήφου και όχι με tweet».

Λέγκα του Βορρά: Άμεση διεξαγωγή εκλογών

Η Λέγκα του Νορρά, ένα λαϊκιστικό κόμμα της ιταλικής δεξιάς, ζήτησε σήμερα τη διεξαγωγή εκλογών «το συντομότερο δυνατό» μετά τη συντριπτική ήττα του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση.

«Είμαστε έτοιμοι να πάμε σε εκλογές το συντομότερο δυνατό, με οποιονδήποτε εκλογικό νόμο», δήλωσε ο Ματέο Σαλβίνι επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά.

«Πιστεύουμε ότι η Ιταλία δεν μπορεί να επιτρέψει να περάσουν μήνες συζητήσεων για ένα νέο εκλογικό σύστημα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, αν γίνουν τώρα εκλογές, το Δημοκρατικό Κόμμα του Ρέντσι θα κέρδιζε στον πρώτο γύρο των εκλογών, όμως στον δεύτερο θα έχανε από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων. Παρόλα αυτά το κόμμα του Γκρίλο, που έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με κανένα κόμμα, θα δυσκολευτεί να κερδίσει την πλειοψηφία στη Γερουσία.

Το ευρώ στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2015 έναντι του δολαρίου

Η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου υποχωρεί πέφτοντας στο χαμηλότερο επίπεδό της τους τελευταίους 20 μήνες στις πρώτες συναλλαγές σήμερα στα ασιατικά χρηματιστήρια μετά τη νίκη του «όχι» στο δημοψήφισμα στην Ιταλία, ένα πλήγμα για τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι ο οποίος ανακοίνωσε την παραίτησή του.

Το ευρώ υποχώρησε μόλις τα exit-polls τα οποία ανακοινώθηκαν αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης στις 07.00 ώρα Τόκιο (24.00 ώρα Ελλάδας) έδιναν νίκη στο “όχι”, με ποσοστό πάνω από 54% και μάλιστα κοντά στο 60%. Στη συνέχεια το ευρώ έφθασε το 1,0506 δολάριο στις 08.22′ ώρα Τόκιο (01.22′ ώρα Ελλάδας) έναντι 1,0664 την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη.Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2105: το ευρώ είχε πέσει τότε στο 1,0458 δολάριο.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Η ήττα του Ματέο Ρέντσι στο δημοψήφισμα είναι γεγονός. Και μάλιστα, αν επιβεβαιωθεί το δεύτερο exit poll, που δείχνει πως το ναι θα πάρει 39%-43% και το όχι 59%-61%, θα μπορούμε να μιλάμε για συντριβή. Τα πρώτα exip polls δίνουν στο ΟΧΙ νίκη που θα κυμανθεί από 54%-58%, με το “ΝΑΙ” να λαμβάνει από 42%-46%.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της παράταξης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι Forza Italia στη ιταλική Βουλή, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σημαίνει ότι ο Ματέο Ρέντσι οφείλει να παραιτηθεί.

ΑΓΩΝΙΑ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Το δημοψήφισμα συμπίπτει με μια πολύ λεπτή συγκυρία για τις ιταλικές τράπεζες. Η προσέλκυση επενδυτών για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Monte dei Paschi, που είναι ήδη εξαιρετικά δύσκολη λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η τράπεζα, θα γίνει απαγορευτική σε περίπτωση πολιτικής αστάθειας. Οι διεθνείς αγορές παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις, ελπίζοντας σε αντικατάσταση του Ρέντσι από κάποιον πιο πιστό στη γραμμή της λιτότητας, όπως ο υπουργός Οικονομικών Πιερ-Κάρλο Πάντοαν.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που πρέπει άμεσα να αντιμετωπίσει η ιταλική οικονομία είναι αυτό τον “κόκκινων” δανείων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ιταλικών τραπεζών αγγίζουν τα 360 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι ανάγκες των τραπεζών συνολικά ανέρχονται σε 5 δισεκατομμύρια ευρώ έως το τέλος του χρόνου για να αποφύγουν την κατάρρευση. Ωστόσο, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών επιχειρεί να καταλαγιάσει τις ανησυχίες πως σε περίπτωση που επικρατήσει το “Όχι” δεν θα προκληθεί χρηματοπιστωτικός σεισμός, αλλά αναταραχή για ένα 48ωρο.

Όπως είχε σημειώσει η HSBC την περασμένη εβδομάδα, “το “Ναι” στο δημοψήφισμα θα ωθήσει σε ράλι 5%-10% την ιταλική αγορά το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ ένα “Οχι” θα προκαλέσει διόρθωση 5%-10% εάν ο Ρέντζι παραιτηθεί”.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να προσπαθήσει άμεσα να φέρει κάποια ηρεμία στην αγορά. Ήδη έχει δηλώσει έτοιμη να εντείνει τις αγορές ιταλικών κρατικών ομολόγων αν το δημοψήφισμα αυξήσει το κόστος δανεισμού της χώρας.

Δύο ακόμη exit polls ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών προβλέπουν επικράτηση του «όχι» με περίπου 10 μονάδες, σύμφωνα με το Reuters.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των exit poll της εταιρίας Emg acqua, «ναι» στην συνταγματική μεταρρύθμιση δήλωσε πως ψήφισε από το 41% μέχρι το 45% του στατιστικού δείγματος, ενώ «όχι» στη συνταγματική αλλαγή απάντησε ότι ψήφισε από το 55% μέχρι το 59%.

Ο πρώτος πολιτικός αρχηγός που έκανε δηλώσεις μετά τα πρώτα exit polls ήταν ο επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος έκανε λόγο για «νίκη των πολιτών» ζητώντας από τον Ρέντσι να παραιτηθεί άμεσα ώστε η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

ΙΤΑΛΙΑ – ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ: Αγορές, ευρώ, πολιτικά κόμματα τρέμουν το “Όχι”

Όλα τα μάτια στραμμένα στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Ιταλίας. Οι δημοσκοπήσεις έχουν δείξει επικράτηση του ΟΧΙ, ενώ το ίδιο ακριβώς “παίζουν” και τα γραφεία στοιχημάτων, που δίνουν 75% πιθανότητα να κερδίσει το “Όχι” και οι από δεξιά και αριστερά αντίπαλοι του Ματέο Ρέντσι.

Η προσέλευση στις κάλπες στις 7 το απόγευμα, τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας) ξεπερνά το 57%. Αναμένεται, δηλαδή, μέχρι τις 11 το βράδυ ώρα Ιταλίας, (24:00 ώρα Ελλάδας) να ξεπεράσει οπωσδήποτε το 60%.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν από το μέτωπο του “όχι”, τα τελευταία γκάλοπ -που δεν δημοσιοποιήθηκαν- δίνουν ποσοστό 53% στους αντίθετους στη μεταρρύθμιση και 47% στους υποστηρικτές του “ναι”.

Πρέπει να διαπιστωθεί, όμως, τι ψήφισαν οι απόδημοι Ιταλοί. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ένα εκατομμύριο εξακόσιες χιλιάδες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό συμμετείχαν στη διαδικασία. Ο Ρέντσι ελπίζει να μπορέσει να ευνοηθεί σημαντικά από την μεγάλη αυτή συμμετοχή. Πάντως, η ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά κάνει ήδη λόγο για νοθεία σε ότι αφορά την επιστολική ψήφο.

Τα κόκκινα δάνεια των 360 δισ ευρώ

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που πρέπει άμεσα να αντιμετωπίσει η ιταλική οικονομία είναι αυτό τον “κόκκινων” δανείων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ιταλικών τραπεζών αγγίζουν τα 360 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι ανάγκες των τραπεζών συνολικά ανέρχονται σε 5 δισεκατομμύρια ευρώ έως το τέλος του χρόνου για να αποφύγουν την κατάρρευση. Ωστόσο, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών επιχειρεί να καταλαγιάσει τις ανησυχίες πως σε περίπτωση που επικρατήσει το “Όχι” δεν θα προκληθεί χρηματοπιστωτικός σεισμός, αλλά αναταραχή για ένα 48ωρο.

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ

Οι ιταλικές τράπεζες είναι …πρωταθλήτριες στα κόκκινα και μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Σε σύνολο 990 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων στην ευρωζώνη, τα 286 δισ. ευρώ, τα έχουν οι ιταλικές τράπεζες.

Ένα ενδεχόμενο λοπόν πολιτικό χάος στη χώρα αναμένεται να στρέψει τους επενδυτές μακριά από τις ιταλικές τράπεζες και από την στήριξη των σχεδίων αναδιάρθρωσής τους. Ο μεγαλύτερος άμεσα χαμένος θα είναι η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, η Monte dei Paschi di Siena, η οποία θέλει να αντλήσει 5 δις. ευρώ ως το τέλος του έτους, για να αποφύγει την κατάρρευση. Μάλιστα, όπως αναφέρει η Corriere della Sera, η Ιταλία έχει ήδη αιτηθεί στην Κομισιόν την κρατική διάσωση της Monte και βρίσκεται σε συζητήσεις για τους όρους της, η οποία θα μπορούσε να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα αν χρειαστεί. Η Unicredit προχωρά σε αναβολή για τις αρχές του 2017, του σχεδίου πώλησης μετοχών ύψους 13 δισ. ευρώ.

Η ΕΚΤ πάντως, είναι έτοιμη να αυξήσει προσωρινά τις αγορές των ιταλικών κρατικών ομολόγων, εάν το αποτέλεσμα του κρίσιμου δημοψηφίσματος της Κυριακής οδηγήσει σε άλμα το κόστος δανεισμού της χώρας, η οποία έχει το υψηλότερο χρέος στην ευρωζώνη.

Το ίδιο έτοιμη δηλώνει και η Γερμανία. “Η Γερμανία είναι έτοιμη να αντιδράσει σε οποιαδήποτε επίδραση στις χρηματοπιστωτικές αγορές από το συνταγματικό δημοψήφισμα στην Ιταλία το Σαββατοκύριακο”, ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών. “Είμαστε πάντα έτοιμοι”, τόνισε η Friederike von Tiesenhausen στη διάρκεια προγραμματισμένης συνέντευξης Τύπου.

Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΠΑΕΙ…ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΑΙΚΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η Λέγκα του Βορρά και τα Πέντε Αστέρια του Μπέπε Γκρίλο επιμένουν ότι αν ο ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός χάσει το δημοψήφισμα, θα πρέπει να παραιτηθεί.

Ο Νικόλα Φρατοϊάννι, γενικός συντονιστής του κόμματος Αριστερά και Ελευθερία και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Ιταλικής Αριστεράς, εξηγεί σε συνέντευξη στο ΑΜΠΕ τους λόγους για τους οποίους στηρίζει το “όχι” :

“Πρόκειται για μεταρρύθμιση η οποία μειώνει τη λαϊκή συμμετοχή στη δημοκρατική ζωή της χώρας”, δηλώνει και προσθέτει ότι μια νίκη του “όχι” θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση για την οικοδόμηση μιας εναλλακτικής, ριζοσπαστικής πρότασης για την Ιταλία, με αναφορά στις εμπειρίες της ελληνικής κυβέρνησης, των Podemos και άλλων ευρωπαϊκών δυνάμεων”.

Ο Μ.Ρέντσι ολοκλήρωσε χθες βράδυ την εκστρατεία του στο κέντρο της Φλωρεντίας με την παρουσία και στήριξη των παιδιών του. “Μέσα στις επόμενες ώρες, θα αποφασιστεί το μέλλον μας για τα επόμενα 20 χρόνια”, είπε ο Ρέντσι, σύμφωνα με τον οποίο “η μάχη θα κριθεί τελικά μόνον από λίγες χιλιάδες ψήφων”.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ IFO ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ…

Το δημοψήφισμα είναι σημαντικότερο από το Βrexit και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ως νέου Πρόεδρου των ΗΠΑ. Η Ιταλία είναι πολύ μεγάλη για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και τότε θα επανέλθουν και τα σενάρια για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, όπως το 2012″, είπε στη γερμανική υπηρεσία του Reuters ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Μαρσέλ Φράτσερ.

“Bλέπω τον κίνδυνο μιας ευρωκρίσης Νο 2 και ο πολιτικός κίνδυνος είναι τεράστιος. Στη Γερμανία δεν συνειδητοποιούμε καθόλου το τι ακριβώς συμβαίνει στη νότια Ευρώπη. Στην Ισπανία και την Ελλάδα η ανεργία των νέων είναι γύρω στο 40% και εμείς ζούμε στη νήσο των μακάρων/ της ευδαιμονίας. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ευρωζώνη αυτήν τη στιγμή προέρχεται από την Ιταλία.

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

– ΕΑΝ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΟ «ΝΑΙ»

Ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο οποίος διαπραγματεύτηκε αυτή τη μεταρρύθμιση και στη συνέχεια την έθεσε ενώπιον όλων των πολιτικών παρατάξεων, βγαίνει ενισχυμένος.

Αν και οι επόμενες βουλευτικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2018, ο Ματέο Ρέντσι θα μπορούσε να ζητήσει πρόωρες εκλογές στον απόηχο της νίκης του. Αλλά έχει υποσχεθεί ότι προηγουμένως θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο. Και μόνο ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα έχει την εξουσία να διαλύσει τη βουλή.

-ΕΑΝ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΟ «ΟΧΙ»

Η παραίτηση του Ρέντσι μοιάζει αναπόφευκτη. Αλλά στη συνέχεια όλα γίνονται πιο πολύπλοκα:

– Ο Ρέντσι παραμένει στην εξουσία

– Ο Ματέο Ρέντσι υποβάλλει την παραίτησή του στον Σέρτζιο Ματαρέλα, αλλά εκείνος του ζητεί αμέσως τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Είναι σε θέση να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου, είτε με την παρούσα πλειοψηφία του, είτε με μία νέα πλειοψηγφία στην οποία θα περιληφθεί και η Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όπως αυτός το έχει αφήσει να εννοηθεί τις τελευταίες ημέρες.

Ο εκλογικός νόμος, ο οποίος στη σημερινή του μορφή προσφέρει ένα μεγάλο πριμ στην πλειοψηφία, τροποποιείται υπέρ ενός περισσότερο αναλογικού εκλογικού συστήματος και προκηρύσσονται πρόωρες εκλογές, το νωρίτερο για την άνοιξη του 2017.

Το κυριότερο εμπόδιο στο σενάριο αυτό είναι ο ίδιος ο Ρέντσι: έχει διατυπώσει σαφώς την άρνησή του να τεθεί επικεφαλής μίας κυβέρνησης που δεν θα έχει άλλη αποστολή από την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Αλλά έχει ακόμη τα περιθώρια να αλλάξει γνώμη.

-Ορισμός κυβέρνησης τεχνοκρατών

Είναι το πιθανότερο σενάριο, εάν ληφθούν κατά γράμμα υπ΄όψιν οι δηλώσεις του Ματέο Ρέντσι. Ο Σέρτζιο Ματαρέλα διορίζει πρωθυπουργό πρόσωπο που θα έχει την υποστήριξη της σημερινής πλειοψηφίας ή μίας νέας διευρυμένης πλειοψηφίας.

Πολλά ονόματα κυκλοφορούν στο πλαίσιο του σεναρίου αυτού: του σημερινού υπουργού Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν, του υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης Κάρλο Καλέντα, του προέδρου της Γερουσίας Πιέτρο Γκράσο.

Η κυβέρνηση αυτή μπορεί να έχει ως αποστολή την τροποποίηση του εκλογικού νόμου εν όψει πρόωρων εκλογών ή να ασκήσει εξουσία μέχρι το τέλος της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου, το 2018, προς μεγάλη δυσαρέσκεια του λαϊκιστικού Κινήματος των Πέντε Αστέρων.

-Άμεση διάλυση του Κοινοβουλίου

Είναι το πιο απίθανο σενάριο: η πρόσφατη εκλογική μεταρρύθμιση προσφέρει μεγάλο πριμ στην πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων , ενώ η ματαίωση της συνταγματικής μεταρρύθμισης της Γερουσίας διατηρεί εκεί το αναλογικό σύστημα, καθιστώντας τα δύο σώματα του ιταλικού κοινοβουλίου ασύμβατα.

Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, το οποίο οι δημοσκοπήσεις δίνουν νικητή σε περίπτωση εκλογών με το ισχύον πλειοψηφικό σύστημα, επιδιώκει την προσφυγή στις κάλπες το συντομότερο δυνατόν. Ομως όλες οι άλλες πολιτικές παρατάξεις είναι αντίθετες με τη διεξαγωγή εκλογών πριν από την επιστροφή σε ένα αναλογικότερο εκλογικό σύστημα…

Keywords
ιταλια, δημοψηφισμα, αγωνια, τραπεζες, ιταλια, αγωνια, corriere della sera, τελευταίες δημοσκοπήσεις, exit poll, exit polls, εκλογικός νόμος, δημοψηφισμα 2015, εκλογες, βουλη, tweet, δημοσκοπηση, ελλαδα, νέα, exit, italia, σημαίνει, dei, σεισμος, hsbc, reuters, γκαλοπ, συμμετοχή, siena, δις, ΕΚΤ, χρεος, ifo, ηπα, δευτερα, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, αναδιαρθρωση, αλλαγη ωρας, νεα κυβερνηση, μπερλουσκονι, σεισμος τωρα, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, ιταλια εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, exit polls 2014, εκλογες 2015, τελευταίες δημοσκοπήσεις, κομματα, εκλογικός νόμος, βουλευτες, νικητη, γερμανια, γνωμη, δανεια, ηπα, ηττα, ισοτιμια, ισπανια, οικονομια, ονοματα, πλαισιο, σημερινη, χθες βραδυ, ωρα, dei, hsbc, italia, reuters, αγορα, αυξηση, ανεργια, ανοιξη, αστερια, βγαινει, βραδυ, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινονται, γραφεια, γραμμα, δευτερο, δευτερα, διαστημα, δηλωσεις, δειχνει, δις, δολαριο, ευρω, ειπε, εκστρατεια, ελευθερια, εβδομαδα, ετοιμο, ευθυνη, ευρωπη, ζωη, ζητα, ιδιο, υπηρεσια, ηρεμια, κυβερνηση, κομμα, λογο, μακρια, ματια, μηνες, μορφη, μπορεις, νεα υορκη, νικη, νοθεια, παντα, οπωσδηποτε, παιδια, παμε, σεναριο, συζυγο, συνεχεια, συμμετοχή, τοκιο, τριτη, φωνη, χαος, ωρες, αγορες, βηματα, corriere della sera, data, δικαιωματα, εμφαση, ετοιμη, exit, ηγετες, χωρα, ifo, μοιαζει, πεφτοντας, πληροφοριες, σημαίνει, siena, σωματα, τραπεζα
Τυχαία Θέματα