Ιστορική πλειοψηφία 288 βουλευτών είπε “ναι” στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Ιστορική στιγμή για τη Βουλή, καθώς με ψήφους ρεκόρ στα κοινοβουλευτικά χρονικά πέρασε  το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων. Υπερψηφίστηκε επί της αρχής από 288 βουλευτές.

Συνολικά ψήφισαν 296 βουλευτές, εκ των οποίων 288 τάχθηκαν υπέρ του νομοσχεδίου, 7 καταψήφισαν ενώ 1 βουλευτής δήλωσε παρών. Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και Ελληνική

Λύση, ενώ καταψήφισε το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη.

«Ναι» επί της αρχής και επί όλων των άρθρων – πλην του άρθρου 4 όπου δήλωσε «παρών» – ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται πως το άρθρο 4, αφορά τον τρόπο εγγραφής των Ελλήνων που βρίσκονται στην αλλοδαπή, στους εκλογικούς καταλόγους.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, οι Έλληνες του εξωτερικού θα έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο κατοικίας τους στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.   

Θεσμικό στίγμα και έλλειμα δημοκρατίας χαρακτήρισε τη μη δυνατότητα να ψηφίζουν οι Έλληνες του Εξωτερικού όλα αυτά τα χρόνια ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.  Όπως είπε  είναι υπερήφανος που πλέον αυτό συμβαίνει με πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας και με ευρεία κοινοβουλευτική συναίνεση.

Μητσοτάκης: Εθνική νίκη το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων

Ο δρόμος για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού άνοιξε με τον ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «ο δρόμος για την επίλυσή του άνοιξε επί της δικής μας κυβέρνησης με την αναθεώρηση του άρθρου 54 του Συντάγματος, αλλά και μέσω της διαμόρφωσης μίας αναλυτικής πρότασης νόμου για πρώτη φορά στην Ιστορία της χώρας μας».

Πρόσθεσε ότι “δεν είναι τυχαίο που αυτό συμβαίνει σήμερα με τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση, δηλαδή σε μια θέση που όταν τα κόμματα του παλιού δικομματισμού βρέθηκαν, συνήθιζαν να λένε σε όλα όχι. Και σε όσα διαφωνούσαν αλλά και σε όσα πιθανώς συμφωνούσαν”. Αναφέρθηκε στα δύο αγκάθια που υπάρχουν στο νομοσχέδιο και ανέφερε ότι “η πρότασή του είναι οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι εξωτερικού να επικαιροποιούνται σε ετήσια βάση. Το δεύτερο βασικό ζήτημα έχει να κάνει με το ότι στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ευρύτατες εξουσιοδοτήσεις προς τον εκάστοτε υπουργό Εσωτερικών για ρύθμιση βασικών θεμάτων, όπως η διαδικασία εγγραφής στους καταλόγους και ο τρόπος πιστοποίησης του εκλογέα…Προτείνουμε ως λύση όλες οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις να εκδίδονται ύστερα από σύμφωνη γνώμη (όχι απλή όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, και μόνο για κάποιες από τις αποφάσεις), με σύμφωνη γνώμη και με πλειοψηφία των δύο τρίτων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς ή της Διακομματικής Επιτροπής. Ζητώ λοιπόν από τον υπουργό να άρει το αδιέξοδο ως προς τα δύο αυτά θέματα, προκειμένου να μπορέσουμε να υπερψηφίσουμε το νομοσχέδιο όχι μόνο επί της αρχής, αλλά και επί όλων των άρθρων.

Μήνυμα για εθνική εγρήγορση με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, με αφορμή τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, έστειλε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.

Κάλεσμα στους Έλληνες του εξωτερικού «να αξιοποιηθεί η ψήφους τους για να τιμωρηθούν αυτοί που τους οδήγησαν στη μετανάστευση» απηύθυνε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Δεν θα ήταν δυνατόν ένα κόμμα αρχών να ψηφίσει επί της αρχής ένα τέτοιο προσβλητικό νόμο που αποκλείει χιλιάδες Έλληνες της διασποράς να συμμετέχουν και να ψηφίσουν για την πατρίδα τους. Εμείς σήμερα για λόγους αρχής θα είμαστε το μόνο κόμμα που θα καταψηφίσουμε» ανέφερε ο γραμματέας του ΜεΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα