Ιστορική απόφαση: Τέλος οι κυρώσεις στο Ιράν από ΗΠΑ-ΕΕ – Ανοίγει η αγορά

Η διεθνής κοινότητα ήρε όλες τις οικονομικές κυρώσεις που συνδέονται με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης όπως προβλέπει η συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε στις 14 Ιουλίου 2015. Η αγορά του Ιράν ανοίγει και επίσημα, ενώ σημαντικές θα είναι οι επιπτώσεις και στην τιμή του πετρελαίου, αν ο ΟΠΕΚ δεν αποφασίσει μείωση της προσφοράς καθώς στο εξής, το

ιρανικό πετρέλαιο θα διατίθεται στις αγορές αυξάνοντας την παγκόσμια προσφορά, χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη ζήτηση.

Την ιστορική απόφαση ανακοίνωσαν στη Βιέννη η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι και της ιρανικής, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Την ίδια ώρα, και οι Ηνωμένες Πολιτείες ήραν τις κυρώσεις τους που συνδέονταν με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι.

“Με το Ιράν να έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις του, σήμερα, οι πολυμερείς και εθνικές οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κυρώσεις που συνδέονται με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα αίρονται”, ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους η Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, που βρίσκεται στη Βιέννη, αναφέρει πως “οι δεσμεύσεις των Ηνωμένων Πολιτειών σε σχέση με τις κυρώσεις όπως περιγράφονται στη συμφωνία του Ιουλίου τίθενται στο εξής σε ισχύ”.

Μάλιστα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε την εκτελεστική εντολή με την οποία αίρονται οι κυρώσεις κατά του Ιράν, τονίζοντας ότι «η εφαρμογή της συμφωνίας αποτελεί μια θεμελιώδη αλλαγή των συνθηκών σε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν».

Νωρίτερα, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) δήλωσε πως το Ιράν έχει λάβει όλα τα μέτρα που απαιτούνταν βάσει της συμφωνίας στην οποία είχε καταλήξει με τις έξι παγκόσμιες δυνάμεις τον Ιούλιο.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Η Τεχεράνη δεν έχει εγκαταλείψει τα σχέδια της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων, ακόμη και μετά την υπογραφή της συμφωνίας για το πυρηνικό της πρόγραμμα, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Ακόμα και μετά την υπογραφή της πυρηνικής συμφωνίας, το Ιράν δεν έχει εγκαταλείψει το στόχο του να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και συνεχίζει με τις ενέργειές του να προκαλεί την αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής, σκορπίζοντας τον τρόμο σε όλο τον κόσμο, παραβιάζοντας διεθνείς δεσμεύσεις που έχει προσυπογράψει», τόνισε.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επεσήμανε πως η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να παρακολουθεί τις ενέργειες του Ιράν για να διασφαλίσει ότι η Τεχεράνη δεν θα κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.

Keywords
Τυχαία Θέματα