Ισπανία: Πρώτο εμβόλιο Astra Zeneca, δεύτερο Pfizer

Το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας πρότεινε οι άνθρωποι κάτω των 60 ετών που έχουν ήδη λάβει μία δόση του εμβολίου της AstraZeneca για την Covid-19 να κάνουν τη δεύτερη δόση με το εμβόλιο της Pfizer, γράφει η εφημερίδα El Pais.

Η Επιτροπή των ειδικών συνεδριάζει ακόμη ώστε να λάβει μια τελική απόφαση, πρόσθεσε η εφημερίδα, η οποία δεν κατονομάζει τις πηγές της.

Η πρόταση

αυτή έγινε αφού μια μελέτη του κρατικού Ινστιτούτου Υγείας Κάρλος Γ΄ διαπίστωσε ότι η ανάμιξη των δύο σκευασμάτων είναι ασφαλής και αποτελεσματική.

Η μελέτη Combivacs, που διεξήχθη από το κρατικό Ινστιτούτο Υγείας Carlos III της Ισπανίας, διαπίστωσε ότι η παρουσία αντισωμάτων IgG στην κυκλοφορία του αίματος ήταν μεταξύ 30 και 40 φορές υψηλότερη σε άτομα που έκαναν τη δεύτερη δόση με το εμβόλιο της Pfizer σε σχέση με την ομάδα ελέγχου που έλαβε μόνο μία δόση του εμβολίου της AstraZeneca.

Εν τω μεταξύ, η παρουσία εξουδετερωτικών αντισωμάτων αυξήθηκε κατά επτά φορές μετά τη χορήγηση της δόσης του εμβολίου Pfizer, ήτοι πολύ περισσότερο από ό,τι παρατηρήθηκε μετά τον εμβολιασμό με τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, όπου τα εξουδετερωτικά αντισώματα διπλασιάστηκαν.

Περίπου 670 εθελοντές ηλικίας 18-59 ετών που είχαν ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου AstraZeneca συμμετείχαν στη μελέτη, με περίπου 450 εξ αυτών να λαμβάνουν ως δεύτερη δόση το εμβόλιο της Pfizer.

Μόνο το 1,7% των συμμετεχόντων ανέφεραν σοβαρές παρενέργειες, οι οποίες περιορίστηκαν σε πονοκεφάλους, μυϊκούς πόνους και γενική αδιαθεσία, δήλωσε η Δρ Magdalena Campins, από τους επικεφαλής της μελέτης. “Δεν είναι συμπτώματα που μπορούν να θεωρηθούν σοβαρά”, πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα