Ισχυρή άνδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ισχυρή ανοδική κίνηση εκδηλώνουν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, αντιδρώντας θετικά στο μήνυμα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα πραγματοποιηθούν το επόμενο έτος, ενώ παράλληλα τροφοδοτούν και τις ελπίδες για πιο ήπια νομισματική πολιτική από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας, η οποία συνεδριάζει σήμερα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει

άνοδο 1,6%, με τον κλάδο των μεταλλευμάτων να κερδίζει 3,8%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 1,97% στις 7.696 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 1,26% στις 16.975 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 1,56% στις 7.648 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της AMS-Osram σημειώνουν άλμα άνω του 10% και ηγούνται του Stoxx 600 μετά την αναβάθμιση της μετοχής της αυστριακής εταιρείας ηλεκτρονικών ειδών από την Jefferies σε “αγορά” από “διακράτηση”.

Άνοδο 9% και για την Vivendi, αφού ο γαλλικός κολοσσός των μέσων ενημέρωσης ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο διάσπασης σε διάφορες εισηγμένες οντότητες.

Η αισιοδοξία παραμένει και επί ευρωπαϊκού εδάφους, καθώς η Fed διατήρησε τα επιτόκια στο 5,25%-5,5% για τρίτη συνεχόμενη φορά και καθόρισε το χρονοδιάγραμμα για περικοπές τουλάχιστον τριών εκατοστιαίων μονάδων το 2024. Την ίδια ώρα, η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) ανακοίνωσε την απόφασή της να αφήσει και αυτή αμετάβλητο το επιτόκιο πολιτικής της στο 1,75% για δεύτερη συνεχή φορά.

Την ίδια ώρα, τα βλέμματα των επενδυτών να βρίσκονται στραμμένα στη Φρανκφρούρτη. Το σήμα που έστειλε χθες ο επικεφαλής της Fed, διατηρώντας παγωμένα τα επιτόκια δημιουργεί προσδοκίες για ανάλογες κινήσεις από την σιδηρά κυρία της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Στο επίκεντρο θα είναι και οι προβλέψεις σε σχέση με το πότε θα ξεκινήσουν οι μειώσεις των επιτοκίων, αλλά και οι εκτιμήσεις στο μέτωπο του πληθωρισμού και του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.

Στα μάκρο της ημέρας τώρα, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI) στην Ισπανία επιβεβαιώθηκε ότι σημείωσε άνοδο 3,2% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής. Μηνιαίως ο δείκτης σημείωσε πτώση 0,3%.

Keywords
Αναζητήσεις
ischyri-andos-sta-evropaika-chrimatistiria.htm
Τυχαία Θέματα