Ισχυρές πιέσεις στα ομόλογα μετά την απαισιόδοξη έκθεση της UBS

Οι πιέσεις που δέχθηκαν τα ομόλογα διεθνώς παρέσυραν και τα ελληνικά των οποίων οι αποδόσεις  αυξήθηκαν στο 1,35% (10ετή) από 1,21% την Πέμπτη. Αίσθηση προκάλεσε στην αγορά η  έκθεση της UBS η οποία συστήνει πώληση όλων των ελληνικών ομολόγων καθώς εκτιμά πως οι πιστωτικοί κίνδυνοι γύρω από την Ελλάδα μακροπρόθεσμα είναι υψηλοί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι  ανάλογη στάση κράτησε η UBS και τον

Μάιο όταν σε έκθεσή της τότε είχε επίσης συστήσει “Sell για όλα τα ελληνικά ομόλογα”. Η αγορά την διέψευσε.

Όπως σημειώνει στην τελευταία έκθεση η UBS, η Ελλάδα συνεχίζει τη δημοσιονομική της προσαρμογή και οι πρόσφατες εκλογές έφεραν στην εξουσία μία κυβέρνηση που φαίνεται να συνεργάζεται με τους πιστωτές και έχει δεσμευθεί για συνετές πολιτικές. Ωστόσο,  συνεχίζει να βλέπει υψηλούς μακροπρόθεσμους πιστωτικούς κινδύνους γύρω από τη χώρα και διατηρεί την Ελλάδα στη λίστα των εκδοτών “Προς αποφυγή”, και έτσι συστήνει την πώληση των ελληνικών κρατικών ομολόγων που έχουν διάρκεια μεγαλύτερη των δύο ετών (όλα δηλαδή… εκτός από τα έντοκα).

Αν και έως το 2021 ο κίνδυνος default για την Ελλάδα είναι περιορισμένος λόγω του μεγάλου cash buffer και της μακράς ωρίμανσης του χρέους, η UBS εξακολουθεί να θεωρεί ότι το ελληνικό χρέος παραμένει μη βιώσιμο εάν δεν υπάρξει συνεχιζόμενη και μακρά εξωτερική στήριξη για τη χώρα.

Αν και η βαθμολογία της Ελλάδας από τους οίκους θα συνεχίσει σταδιακά να αυξάνεται, ωστόσο δεν θα ξεπεράσει το επίπεδο του ΒΒ μέσα στους επόμενους 12μήνες, δηλαδή δεν θα βρεθεί στην “επενδυτική βαθμίδα”.

Keywords
Τυχαία Θέματα