Ιράν: Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του ελικοπτέρου που μετέφερε τον πρόεδρο Ραϊσί – Ο αγιατολάχ Χαμενεΐ καλεί τους Ιρανούς να μην ανησυχούν

Οι εντατικές έρευνες συνεχίζονται σήμερα το βράδυ στο βορειοδυτικό Ιράν για τον εντοπισμό του ελικοπτέρου που μετέφερε τον πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί, ο οποίος ήταν θύμα “ατυχήματος”, σύμφωνα με αξιωματούχους και επίσημα μέσα ενημέρωσης.

Η προοπτική να βρεθεί ζωντανός ο 63χρονος πρόεδρος, ο οποίος εξελέγη το 2021, μειώνεται καθώς περνούν οι ώρες, ελλείψει πληροφοριών για την τύχη του ελικοπτέρου που εξαφανίστηκε νωρίς το απόγευμα.

Το πρακτορείο Tasnim μετέδωσε πως εντοπίστηκε η τοποθεσία της συντριβής του ελικοπτέρου, διαψεύδοντας την κρατική τηλεόραση

του Ιράν που ανέφερε ότι βρέθηκε το ίδιο το ελικόπτερο. Είδηση που διέψευσε και η Ερυθρά Ημισέληνος.

Ιρανός αξιωματούχος που μίλησε στην ιρανική κρατική τηλεόραση ανέφερε πως υπήρξε επαφή με έναν επιβάτη και ένα μέλος του πληρώματος, και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις, ωστόσο δεν υπήρξαν περαιτέρω αναφορές για την τύχη των επιβαινόντων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν έχουν εντοπίσει σήματα από το ελικόπτερο και το κινητό τηλέφωνο μέλους του πληρώματος πτήσης. “Τώρα κινούμαστε προς την περιοχή με όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις και ελπίζω ότι μπορούμε να δώσουμε καλά νέα στον λαό”, δήλωσε ο Asghar Abbasgholizadeh, διοικητής του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης στο Ανατολικό Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με το πρακτορείο Tasnim.

Τα ιρανικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως το ελικόπτερο συνετρίβη εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών και ο τραυματισμός ή ο θάνατος των επιβατών δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί, ενώ η κακοκαιρία στην περιοχή του συμβάντος περιπλέκει τις επιχειρήσεις διάσωσης.

Την εξέλιξη της κατάστασης παρακολουθεί με προσοχή η διεθνής κοινότητα, κυρίως οι Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς το Ιράν είναι μεγάλος παράγοντας στη Μέση Ανατολή, περιοχή που συγκλονίζεται από τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

“Παρακολουθούμε στενά τις αναφορές για πιθανή απότομη προσγείωση ενός ελικοπτέρου που μετέφερε τον πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της διπλωματίας στην Ουάσινγκτον.

Αρκετές χώρες του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κουβέιτ) δήλωσαν την υποστήριξή τους στην Τεχεράνη και προσφέρθηκαν να βοηθήσουν στην έρευνα, όπως επίσης η Συρία και το Ιράκ.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στέκονται στο πλευρό του Ιράν και είναι έτοιμα να παράσχουν υποστήριξη στις προσπάθειες για τον εντοπισμό του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο, το οποίο συνετρίβη σήμερα το μεσημέρι, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΑΕ.

Η Τουρκία έστειλε 32 διασώστες και έξι οχήματα στο Ιράν για να συμμετάσχουν στις έρευνες για τον εντοπισμό του ελικοπτέρου του προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί, ανακοίνωσε απόψε η κυβερνητική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών και εκτάκτων καταστάσεων (AFAD).

“Τριάντα δύο μέλη εξειδικευμένου προσωπικού στην έρευνα και διάσωση στο βουνό και έξι οχήματα αναπτύχθηκαν” από τα κέντρα του Βαν και του Ερζερούμ, στην ανατολική Τουρκία, ανακοίνωσε η AFAD σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα X, διευκρινίζοντας ότι η Τεχεράνη είχε ζητήσει επίσης την υποστήριξη ενός ελικοπτέρου κατάλληλα εξοπλισμένου για νυχτερινές έρευνες.

Ομάδες από δεκαπέντε μέλη η καθεμία είναι επίσης “σε ετοιμότητα” σε Άγκυρα, Ντιγιάρμπακιρ και Κόνια (Ικόνιο), πρόσθεσε η AFAD.

Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος Akinci και ένα ελικόπτερο Cougar εξοπλισμένο με δυνατότητες νυχτερινής όρασης αναπτύχθηκαν επίσης, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Ο αγιατολάχ Χαμενεΐ καλεί τους Ιρανούς να “μην ανησυχούν” για τη διακυβέρνηση της χώρας

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κάλεσε σήμερα τους Ιρανούς να “μην ανησυχούν” για τη χώρα, καθώς οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό του ελικοπτέρου που συνετρίβη στο βορειοδυτικό Ιράν, στο οποίο επέβαιναν ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί και ο υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν.

“Ο ιρανικός λαός δεν θα πρέπει να ανησυχεί, δεν θα υπάρξει αναταραχή” στη χώρα, δήλωσε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, λέγοντας: “ελπίζω ο Θεός να φέρει τον πρόεδρο και τους συντρόφους του πίσω στην αγκαλιά του έθνους”. “Προσευχηθείτε όλοι για την υγεία αυτών των υπηρετών”, πρόσθεσε σε ομιλία του ενώπιον των οικογενειών μελών των Φρουρών της Επανάστασης, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο IRNA.

Δεν θα υπάρξει αναστάτωση στις κρατικές υποθέσεις του Ιράν, τόνισε αγιατολάχ Χαμενεΐ.

Γ. Λέναρσιτς: Μετά το αίτημα του Ιράν για βοήθεια ενεργοποιούμε την υπηρεσία «Κοπέρνικος»

«Μετά από αίτημα του Ιράν για βοήθεια, ενεργοποιούμε την υπηρεσία χαρτογράφησης ταχείας ανταπόκρισης «Κοπέρνικο», μετά το ατύχημα του ελικοπτέρου που φέρεται να μετέφερε τον πρόεδρο του Ιράν και τον υπουργό Εξωτερικών του», ανέφερε με ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ» ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνες Λέναρσιτς.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ δήλωσε σήμερα ότι είναι βαθιά αναστατωμένος από την είδηση για τη συντριβή του ελικοπτέρου που μετέφερε τον πρόεδρο του Ιράν, αφότου τον είχε αποχαιρετήσει φιλικά νωρίτερα σήμερα μετά τη συνάντησή τους.

“Σήμερα, αφότου αποχαιρετήσαμε φιλικά τον πρόεδρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί, είμαστε βαθιά αναστατωμένοι από την είδηση για τη συντριβή κατά την προσγείωση στο Ιράν του ελικοπτέρου που μετέφερε την πλέον υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία”, δήλωσε ο Αλίεφ.

“Οι προσευχές μας στον Παντοδύναμο Αλλάχ είναι για τον πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί και την αντιπροσωπεία που τον συνόδευε. Ως γειτονική, φίλη και αδελφή χώρα, η Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν είναι έτοιμη να προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί”, τόνισε.

Ο πρόεδρος Ραϊσί είχε μεταβεί σήμερα στην επαρχία Ανατολικό Αζερμπαϊτζάν, όπου εγκαινίασε ένα φράγμα μαζί με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ στα σύνορα των δύο χωρών.

Μισέλ: H EE παρακολουθεί στενά την κατάσταση

H EE και τα κράτη-μέλη της παρακολουθούν στενά την κατάσταση με το ελικόπτερο που μετέφερε τον πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, τονίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με δήλωσή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης “Χ”.

“Παρακολουθούμε στενά τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες το ελικόπτερο που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών αναγκάστηκε να προσγειωθεί απροσδόκητα και η κατάστασή τους δεν είναι ακόμα σαφής. Μαζί με τα κράτη-μέλη και τους εταίρους της ΕΕ παρακολουθούμε στενά την κατάσταση”, αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ.

Ενημερώθηκε ο Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε για τις αναφορές σε σχέση με τη συντριβή του ελικοπτέρου που μετέφερε τον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί και τον υπουργό του των Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Παράλληλα εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρακολουθεί στενά τις αναφορές για τη συντριβή του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαιναν ο πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Θρίλερ στο Ιράν: Σε κίνδυνο η ζωή του πρόεδρου Ραϊσί και του υπ. Εξωτερικών μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαιναν

Keywords
Αναζητήσεις
iran-synechizontai-oi-erevnes-gia-ton-entopismo-tou-elikopterou-pou-metefere-ton-proedro-raisi--o-agiatolach-chamene-kalei-tous-iranous-na-min-anisychoun.htm
Τυχαία Θέματα