ΗΠΑ: Στο 8,2% ο πληθωρισμός – Κοντά σε ρεκόρ 40 ετών – Εκτοξεύεται η απόδοση του 10ετούς ομολόγου

Ξεπέρασε τις δυσοίωνες προβλέψεις των αναλυτών στις ΗΠΑ, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI), καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία αυξήθηκε κατά 0,4% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, την ώρα που οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση 0,2%.

Από ένα χρόνο νωρίτερα ο πληθωρισμός ενισχύθηκε στο 8,2%, εξακολουθώντας να κυμαίνεται κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Δομικός δείκτης

Την ίδια ώρα, ο λεγόμενος δομικός δείκτης, που δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια, αυξήθηκε κατά 6,6% σε σχέση με το 2021, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από το 1982.

Σύμφωνα

με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, ο δομικός δείκτης σκαρφάλωσε 0,6% για δεύτερο διαδοχικό μήνα, ξεπερνώντας την εκτίμηση των αναλυτών για μηνιαία άνοδο 0,4%.

Υπενθυμίζεται πως οι τιμές χονδρικής στις ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο κατά τον μήνα Σεπτέμβριο, παρά τις προσπάθειες της Federal Reserve να ελέγξει τον πληθωρισμό, σύμφωνα με έκθεση της αρμόδιας στατιστικής αρχής.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού, ένα μέτρο των τιμών που λαμβάνουν οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που παράγουν, αυξήθηκε κατά 0,4% για τον Σεπτέμβριο, διπλάσια σε σύγκριση με την εκτίμηση του Dow Jones που προέβλεπε αύξηση κατά 0,2%. Σε δωδεκάμηνη βάση, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή έχει αυξηθεί κατά 8,5%, ελαφρώς μικρότερο ποσοστό από το 8,7% του Αυγούστου.

Αύξηση κατά 5,6% σε ετήσια βάση

Εξαιρουμένων των κλάδων τροφίμων, ενέργειας και εμπορίου, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 0,4% τον Σεπτέμβριο και κατά 5,6% σε σχέση με πέρυσι.

Ο πληθωρισμός ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα της οικονομίας το περασμένο έτος, καθώς το κόστος ζωής πλησιάζει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών.

Η Fed αντέδρασε αυξάνοντας τα επιτόκια πέντε φορές φέτος και συνολικά κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ αναμένεται από πολλές πλευρές να ανακοινώσει μια τέταρτη συνεχή αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης, στην επόμενη συνεδρίασή τους σε τρεις εβδομάδες.

Στον απόηχο των παραπάνω απογοητευτικών στοιχείων, οι επενδυτές προχωρούν σ΄ ένα μαζικό κύμα ρευστοποιήσεων, καθώς θεωρούν σχεδόν δεδομένη την περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής και την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων. Η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας είναι για το διήμερο 1-2 Νοεμβρίου. 

Σύμφωνα με τα στοιχήματα των traders, η Fed θα προχωρήσει σε μια αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης -η τέταρτη συνεχόμενη αντίστοιχου εύρους-, οδηγώντας το επιτοκιακό εύρος στο 3,75% – 4% από 3% – 3,25% σήμερα. Και το τίμημα αυτής της στρατηγικής, όπως είναι ευρέως γνωστό, είναι η υπονόμευση της ανάπτυξης. 

Δεν είναι τυχαίο ότι την Τρίτη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εκτίμησε ότι η αμερικανική οικονομία, παρότι θα αποφύγει την ύφεση, θα αναπτυχθεί μόλις κατά 1% το επόμενο έτος, με τον πληθωρισμό να φθάνει στο 8,8% το 2022 από 4,7% το 2021.  

Εκτοξεύθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που παρέμεινε σε υψηλά 40 ετών, διαμορφούμενος στο 8,2% για τον Σεπτέμβριο του 2022.

Στο πλαίσιο αυτό, η απόδοση του 2ετούς κρατικού ομολόγου αυξήθηκε κατά 15 μονάδες βάσης στο 4,44%, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου αυξήθηκε κατά 8 μονάδες βάσης στο 3,985% και ξεπέρασε για λίγο το 4% μετά τη δημοσίευση της έκθεσης για τον πληθωρισμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα