ΗΠΑ: Στηρίζουν λύση δύο κρατών, ένα ισραηλινό και ένα παλαιστινιακό

Στη Μέση Ανατολή για συνομιλίες βρέθηκε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. Κατά τις δηλώσεις του μετά τις συνομιλίες με Ισραηλινούς και Παλαιστινίους στην Ιερουσαλήμ και τη Ραμάλα, τόνισε την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στη λύση «των δύο κρατών», ένα ισραηλινό και ένα παλαιστινιακό. Κάλεσε και τις δύο πλευρές να δημιουργήσουν ένα «καλύτερο περιβάλλον» προκειμένου να μπορέσει στο μέλλον να πραγματοποιηθεί.

Όπως τόνισε σε συνέντευξη Τύπου «είναι δυνατόν να επαναληφθούν οι προσπάθειες για την επίτευξη

μιας λύσης δύο κρατών, την οποία εξακολουθούμε να βλέπουμε ως τον μοναδικό τρόπο για να διασφαλιστεί το μέλλον του Ισραήλ ως εβραϊκού και δημοκρατικού κράτους και φυσικά να δώσουμε στους Παλαιστίνιους το κράτος το οποίο δικαιούνται».

Ο υπουργός Εξωτερικών δεσμεύθηκε επίσης σε ανθρωπιστική βοήθεια αλλά και στην ανοικοδόμηση της Γάζας στο πλαίσιο των προσπαθειών ενίσχυσης της κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των ισλαμιστών ηγετών της Χαμάς και του Ισραήλ.

Ελπίζοντας να αντιστρέψει την απόφαση του πρώην Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που είχε εξοργίσει τους Παλαιστίνιους, ο Μπλίνκεν ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ξεκινήσουν διαδικασία ανοίγματος του προξενείου της Ιερουσαλήμ που είχε χρησιμεύσει ως διπλωματικό κανάλι επικοινωνίας με τους Παλαιστινίους.

Στη συνάντηση με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στην Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, ο Μπλίνκεν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παράσχουν επιπλέον 75 εκατομμύρια δολάρια σε αναπτυξιακή και οικονομική βοήθεια στους Παλαιστίνιους το 2021, 5,5 εκατομμύρια δολάρια σε άμεση ανακούφιση από καταστροφές για τη Γάζα και 32 εκατομμύρια δολάρια στον ΟΗΕ για βοήθεια στους Παλαιστίνιους.

Ο Μπλίνκεν θα βρίσκεται στην περιοχή έως την Πέμπτη και θα επισκεφθεί την Αίγυπτο και την Ιορδανία. Με αφορμή την επίσκεψή του, οι ισραηλινές αρχές επέτρεψαν την είσοδο καυσίμων, φαρμάκων και τροφίμων στην Λωρίδα της Γάζας για πρώτη φορά μετά την έναρξη των εχθροπραξιών στις 10 Μαΐου.

Keywords
Τυχαία Θέματα