ΗΠΑ για Μονή της Χώρας: «Ενθαρρύνουμε την Τουρκία να σεβαστεί την ποικιλόμορφη ιστορία του μνημείου»

09:46 9/5/2024 - Πηγή: BankWars

Στη μετατροπή της ιστορικής Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος αντέδρασε το State Department, διατυπώνοντας την πάγια αμερικανική θέση και καλώντας την κυβέρνηση της Τουρκίας να διασφαλίσει τη προσβασιμότητα στα μνημεία διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων που μετατρέπονται σε τζαμιά.

Απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου ανάφερε ότι αυτό πρέπει να γίνει με έναν τρόπο που θα σέβεται την ποικιλόμορφη ιστορία του μνημείου.

«Γνωρίζουμε ότι το Μουσείο της Χώρας, ένα μνημείο που βρίσκεται στον Κατάλογο

Παγκόσμιας Κληρονομιάς, άνοιξε ξανά ως τζαμί και σας παραπέμπουμε στην κυβέρνηση της Τουρκίας για περισσότερες λεπτομέρειες. Ενθαρρύνουμε την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει και να διασφαλίσει την προσβασιμότητα στις τοποθεσίες και τα κτίρια που φιλοξενούσαν διαφορετικές θρησκευτικές κοινότητες, με τρόπο που σέβεται την ποικιλόμορφη ιστορία τους» ανέφερε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο του 2020 το State Department σχολίασε με ακριβώς τον ίδιο τρόπο τη μετατροπή της Αγίας Σοφία σε τζαμί.

Keywords
Αναζητήσεις
ipa-gia-moni-tis-choras-entharrynoume-tin-tourkia-na-sevastei-tin-poikilomorfi-istoria-tou-mnimeiou.htm
Τυχαία Θέματα