ΙΟΒΕ: Ανάπτυξη 4,5% έως 5% στο βασικό σενάριο για το 2022 – Έως 1,8% ο πληθωρισμός

Ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ 4,5 και 5% φέτος μετά από εκρηκτική ανάπτυξη 9%-9,5% το 2021 προβλέπει το βασικό σενάριο του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία.

Στο εναλλακτικό σενάριο για το 2022, στο οποίο αναμένεται επαναφορά ορισμένων ισχυρών περιοριστικών μέτρων, όχι όμως lockdown, τα οποία θα επενεργήσουν ανασχετικά στον τουρισμό, αλλά θα κάμψουν και τις αυξήσεις στην ενέργεια, ενώ η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης θα είναι παρόμοια με το βασικό σενάριο,

η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στην περιοχή του 2,5-3,0%.

Στο βασικό σενάριο ο πληθωρισμος θα διαμορφωθεί στο 1,5%- 1,8% σε μέσα επίπεδα φέτος.

Η αναμενόμενη ανάπτυξη θα συμβάλει στη μείωση της ανεργίας στο 13,5% κατά μέσο όρο το επόμενο έτος, σημειώνει το ΙΟΒΕ.

“Αναθεωρούμε την ανάπτυξη λίγο προς τα πάνω, καθώς η οικονομία δείχνει ισχυρή δυναμική”, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν λόγοι ανησυχίας, ενώ από ορισμένες κρίσιμες πλευρές της οικονομίας, οι εξελίξεις δεν έχουν ακόμη σαφή κατεύθυνση.

Πέρυσι η οικονομία στηρίχθηκε στην ανθεκτικότητα του τουριστικού κλάδου, με τα έσοδα να σημειώνουν άλμα 76,6% σε ετήσια βάση τους πρώτους εννέα μήνες του 2021, σημείωσε.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, το ΙΟΒΕ αναμένει και φέτος ισχυρές επιδόσεις με τα έσοδα από τον τουρισμό να φτάνουν το 80% έως 90% του ρεκόρ που σημειώθηκε το 2019.

Η πρόβλεψη του ΙΟΒΕ είναι ελαφρώς υψηλότερη από την πρόβλεψη της κυβέρνησης για ανάπτυξη 4,5% για φέτος.

Η αναμενόμενη ανάπτυξη θα συμβάλει στη μείωση της ανεργίας στο 13,5% κατά μέσο όρο το επόμενο έτος, σημειώνει το ΙΟΒΕ.

Ο πληθωρισμός, ο οποίος διαμορφώθηκε σε ετήσιο ποσοστό 5,1% τον Δεκέμβριο κυρίως λόγω του υψηλότερου ενεργειακού κόστους, αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 1,5%-2% το 2022.

“Αυτό το ποσοστό πληθωρισμού δεν είναι κάτι που δεν μπορεί να διαχειριστεί η οικονομία”, τόνισε ο κ. Βέττας.

Keywords
Τυχαία Θέματα