Ινστιτούτο Peterson: Η Ελλάδα δεν έχει πείσει τους επενδυτές – Η πιστωτική γραμμή το επικρατέστερο σενάριο

Τα σενάρια γύρω από την ξαφνική πρόθεση κυβέρνησης και θεσμών να επιχειρήσουν την έξοδο στις αγορές, αναλύει ο Senior Fellow του Peterson Institute for International Economics, Jacob Kirkegaard, σε συνέντευξη στη «Ναυτεμπορική»,τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να πετύχει «οτιδήποτε άλλο από ένα επιτόκιο που θα είναι πολύ υψηλό για να το αντέχει».

Ο ίδιος εκφράζει την πεποίθηση ότι η χώρα δεν έχει πείσει ακόμη τους ξένους επενδυτές,

οι οποίοι αναμένουν πριν απ’ όλα τις επόμενες κινήσεις των εγχώριων κεφαλαίων. Εξηγεί επίσης γιατί οι αγορές «δεν νοιάζονται ιδιαίτερα» για το ύψος του χρέους αλλά και γιατί η εξαίρεση από το QE είναι πράγματι απώλεια για την Ελλάδα. Φωτογραφίζει ως επικρατέστερη εκδοχή μετά το τέλος του προγράμματος μια πιστωτική γραμμή χρηματοδότησης και εκτιμά ότι την ελάφρυνση χρέους είναι «πολύ πιο πιθανό» να τη λάβει μια επόμενη κυβέρνηση.

«Από τη σκοπιά της ελληνικής κυβέρνησης, θεωρώ ότι ο λόγος είναι ξεκάθαρος – θα ήταν ένα σημάδι επιτυχούς ανάκαμψης και μιας πορείας προς το τέλος του προγράμματος της τρόικας. Παράλληλα, θα μπορούσε να απελευθερώσει κεφάλαια ώστε να δαπανηθούν σύμφωνα με τις πολιτικές προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό θα μπορούσε να είναι το σημείο εκκίνησης για μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Από τη σκοπιά των θεσμών, είμαι ειλικρινά έκπληκτος, υπό την έννοια ότι δεν θα έπρεπε να ενδιαφέρονται για την ανάληψη νέου χρέους από την Ελλάδα, που είναι πιθανό να κοστίσει περισσότερο απ’ ό,τι το χρέος που προσφέρεται από τον ESM – βεβαίως, αν οι αγορές είναι πρόθυμες να χρηματοδοτήσουν κοντά στο επιτόκιο του ESM, κάτι που δεν μπορώ να φανταστώ, οι θεσμοί θα ήταν αδιάφοροι», τονίζει ο Jacob Kirkegaard.

Keywords
Τυχαία Θέματα