Ίλβα Γιόχανσον: «Η Ελλάδα έχει κάνει αξιοσημείωτα βήματα στη μοντέρνα διαχείριση του Μεταναστευτικού»

16:39 8/1/2024 - Πηγή: BankWars

Για «αξιοσημείωτα βήματα στη μοντέρνα διαχείριση του Μεταναστευτικού που έχει κάνει η Ελλάδα» έκανε λόγο η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον, η οποία έλαβε μέρος σε συζήτηση με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη με θέμα «Ευρωπαϊκές λύσεις στην κοινή πρόκληση της μετανάστευσης» που διεξήχθη στο υπουργείο Μετανάστευσης.

Προηγήθηκε συνάντηση της επιτρόπου με τον πρωθυπουργό στο υπουργείο, κατά την οποία συζητήθηκαν μεταναστευτικά ζητήματα, αλλά και επόμενα βήματα για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού.

«Δίκαιη

μεταναστευτική πολιτική δεν σημαίνει ανοιχτά ή ανύπαρκτα σύνορα, αλλά κανόνες. Και αυτούς τους κανόνες τηρήσαμε το 2020 απέναντι στην εργαλειοποίηση της προσφυγικής κρίσης» τόνισε -μεταξύ άλλων- ο πρωθυπουργός που άνοιξε τη συζήτηση.

Παρών ήταν και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος αναφέρθηκε στο νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου που έχει συμφωνηθεί από τους 27 και αναμένεται να επικυρωθεί την άνοιξη, τονίζοντας: «Με αυτή τη συμφωνία πήρε σάρκα και οστά η Ευρώπη των λύσεων. Πρόκειται για μια ολιστική και ισορροπημένη συμφωνία». Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ελλάδα θα είναι μεταξύ των νικητών αυτής της συμφωνίας και προανήγγειλε πως πρόκειται να διατεθούν 2 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. για τη διαχείριση του μεταναστευτικού μέχρι το 2027. Το 1 δισ. θα αφορά την ενίσχυση της τεχνογνωσίας και των υποδομών στα εξωτερικά σύνορα, ενώ προανήγγειλε επίσης τη διάθεση επιπλέον 1,6 δισ. στα κράτη-μέλη για προγράμματα μετανάστευσης.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησής της με τον Δημήτρη Καιρίδη, η κυρία Γιόχανσον τόνισε ότι έχουν γίνει αξιοσημείωτα βήματα σε αυτή τη χώρα σε σχέση με τη διαχείριση του μεταναστευτικού και επισήμανε ότι αποδεικνύεται πως, αν οι χώρες εργαστούν από κοινού, μπορούν να επιτύχουν πολλά, αν και ακόμα υπάρχουν πολλές προκλήσεις. Αναφερόμενη στη νόμιμη μετανάστευση, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων είπε ότι κάθε χρόνο έρχονται νόμιμα στην Ευρώπη 3,5 εκατομμύρια μετανάστες και 300.000 παράτυπα, και ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να λειτουργεί αυτό το σύστημα καλύτερα, ενώ παράλληλα ζήτησε να συναφθεί μια παγκόσμια συμμαχία κατά των παράνομων διακινητών, οι οποίοι, όπως τόνισε, πρέπει να συλληφθούν.

Δ. Καιρίδης: «Οι 27 χώρες έχουν καθυστερήσει πάρα πολύ»

Στο θέμα των διακινητών αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, ο οποίος σημείωσε ότι το 90% των παράτυπων αφίξεων στη χώρα γίνονται μέσω παράνομων διακινητών και επισήμανε ότι τα δίκτυα καταπολεμούνται με δίκτυα, δηλαδή είναι η απαραίτητη η συνεργασία για την αντιμετώπιση του φαινομένου. «Πρέπει να συνεργαστούμε. Οι 27 χώρες έχουν καθυστερήσει πάρα πολύ. Έχουν υπάρξει πάρα πολλοί αφελείς απέναντι σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα και στην τεράστια “μπίζνα” δισεκατομμυρίων που είναι η παράνομη διακίνηση μεταναστών. Να σώσουμε το σύστημα ασύλου από τους καταχραστές του, κάτι που προϋποθέτει και επιστροφές. Όποιος έρχεται στην Ευρώπη δεν σημαίνει ότι θα μείνει στην Ευρώπη. Αν δικαιούται άσυλο, ναι, αν όχι θα πρέπει να επιστρέφει», τόνισε ο κ. Καιρίδης.

Ο υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της νόμιμης μετανάστευσης, ένα ζήτημα στο οποίο «είμαστε πίσω», όπως είπε, καθώς η ανανέωση μιας νόμιμης άδειας παραμονής μπορεί να χρειαστεί ακόμα και δύο χρόνια. Ο κ. Καιρίδης ανέφερε ότι αυτό είναι ένα ζήτημα στο οποίο πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο άμεσο διάστημα.

Στις δηλώσεις που ακολούθησαν η Ευρωπαία επίτροπος αναγνώρισε και πάλι την αξιοσημείωτη πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα σε σχέση με τη διαχείριση του Μεταναστευτικού. Τόνισε ακόμα ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις σχετικά με τις προκλήσεις που υπάρχουν, όπως για παράδειγμα σε σχέση με τις παράτυπες αφίξεις και πώς μπορούν να αποφευχθούν μέσω της στενής συνεργασίας αλλά και σε σχέση με τις επιστροφές. Παράλληλα, όπως δήλωσε η κυρία Γιοχάνσον, βρίσκονται υπό συζήτηση και τρόποι για να γίνουν επενδύσεις στους νόμιμους δρόμους μετανάστευσης και στην «εργατική» μετανάστευση, γιατί είναι απαραίτητη. «Οι κοινωνίες μας, οι αγορές εργασίας μας έχουν έλλειψη προσωπικού και πρέπει γίνεται νόμιμη μετανάστευση με τάξη» σημείωσε η κυρία Γιόχανσον και προσέθεσε ότι μετά την επίτευξη του νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, η Ευρώπη από θέση ισχύος μπορεί να δείξει ότι το Μεταναστευτικό είναι διαχειρίσιμο. Καταλήγοντας η Ευρωπαία επίτροπος υποστήριξε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μιας μοντέρνας διαχείρισης του μεταναστευτικού.

Ο κύριος Καιρίδης αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις που υπάρχουν μπροστά σε σχέση με την πολιτική μετανάστευσης που ακολουθεί η κυβέρνηση και έχει δύο βασικούς πυλώνες: την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών και από την άλλη την ενθάρρυνση νόμιμων οδών λελογισμένης μετανάστευσης με όρους και κανόνες, «όπως τους χρειάζεται η ταχέως αναπτυσσόμενη ελληνική οικονομία». «Το μεταναστευτικό είναι ένα πεδίο που μπορεί να μας ενώσει και όχι να μας διχάσει» κατέληξε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Keywords
Αναζητήσεις
ilva-giochanson-i-ellada-echei-kanei-axiosimeiota-vimata-sti-monterna-diacheirisi-tou-metanasteftikou.htm
Τυχαία Θέματα