Ι.Γαμβρίλης – AtticaBank: Η χώρα έχει ανάγκη από νέο παραγωγικό μοντέλο

Η αυγή του νέου χρόνου βρίσκει τη χώρα μας στην πιο κρίσιμη καμπή της σύγχρονης ιστορίας της, μπροστά σε τεράστιες οικονομικές, πολιτικές και γεωπολιτικές δυσκολίες, αλλά και σε μεγάλες προκλήσεις και κρίσιμα διλήμματα. Με την κοινωνία γονατισμένη και την οικονομία εγκλωβισμένη στις συμπληγάδες της ύφεσης, της ανεργίας και της απαξίωσης του παραγωγικού της δυναμικού. Κι όμως, αν και φαινομενικά “τίποτε δεν έχει αλλάξει”, ωστόσο “τίποτα δεν είναι όπως παλιά”. Έπειτα από μια καταστροφική επταετία αδιεξόδων και χαμένων ευκαιριών, φαίνονται τώρα στον ορίζοντα τα πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια ότι η χώρα μπορεί να γυρίσει σελίδα.

Η ύφεση στην οικονομία αναμένεται αρκετά ηπιότερη από ό,τι αρχικά υπολογιζόταν και όλες οι εκτιμήσεις συμφωνούν ότι από το δεύτερο εξάμηνο του έτους η οικονομία μπορεί επιτέλους να καταγράψει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Στο τραπεζικό σύστημα διαμορφώνεται ένα νέο τοπίο μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία και ολοκληρώθηκε εγκαίρως, χωρίς να συνδεθεί με την αξιολόγηση του προγράμματος, χωρίς να επιβαρύνει υπέρμετρα το δημόσιο χρέος της χώρας και χωρίς να κινδυνεύσουν οι καταθέσεις.

Η νέα χρονιά βρίσκει τις συστημικές τράπεζες επαρκώς ανακεφαλαιοποιημένες με ιδιωτικά και κρατικά κεφάλαια. Βρίσκει, όμως, και την Attica Bank να παραμένει, με τη στήριξη του βασικού της μετόχου, του ΤΣΜΕΔΕ, αυτόνομη και ανεξάρτητη και να γίνεται η μόνη ελληνική τράπεζα που ανακεφαλαιοποιήθηκε αποκλειστικά με ιδιωτικά κεφάλαια, χωρίς το ΤΧΣ, διαψεύδοντας όλους εκείνους που προέβλεπαν ή προσδοκούσαν ότι δεν θα τα καταφέρει.

Ήδη ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας έχει εκτοξευτεί περίπου στο 23%, γεγονός που της δίνει τη δυνατότητα να κατοχυρώσει τη θέση της στο τραπεζικό σύστημα και να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Η ανακεφαλαιοποίηση ήταν ένα πρώτο, σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα, ικανό να επιταχύνει την περαιτέρω χαλάρωση και απόσυρση των capital controls και την επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες. Ωστόσο, η ανακεφαλαιοποίηση από μόνη της δεν αρκεί για την πλήρη ομαλοποίηση της λειτουργίας των τραπεζών, ως μοχλών χρηματοδότησης της οικονομίας. Πρέπει ακόμα να γίνουν πολλά να ολοκληρωθεί με επιτυχία η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, η συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους και η επιστροφή της χώρας στις αγορές.

Η έξοδος από την κρίση θα είναι μια περίπλοκη, επώδυνη, αλλά και δυναμική διαδικασία. Δεν θα εξαρτηθεί μόνο από την τήρηση των μνημονιακών δεσμεύσεων που ανέλαβε η χώρα, αλλά και από το αν θα εφαρμοστούν παραλλήλως και εκείνες οι προοδευτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο κράτος, στην οικονομία και στους θεσμούς που θα δημιουργούν ένα νέο παραγωγικό μοντέλο στη χώρα. Γιατί, άλλωστε, η κρίση, που μας βασανίζει τόσα χρόνια, δεν είναι κυρίως δημοσιονομική. Είναι κρίση του μοντέλου ανάπτυξης της χώρας, πάνω στο οποίο οικοδομήθηκε η μεταπολιτευτική μας “ευημερία”.

Και, για να αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση αποτελεσματικά και βιώσιμα, χρειάζεται σχέδιο, πολιτική σταθερότητα και συναίνεση στις βαθιές τομές που θα αλλάξουν τη χώρα, κρατώντας όρθια την κοινωνία. Σε αυτή την εθνική προσπάθεια η Attica Bank θα δώσει δυναμικό “παρών”, όπως έκανε πάντα.

Άρθρο του Προέδρου της Attica Bank Ι.Γαμβρίλη στο capital

Keywords
Τυχαία Θέματα