Ιδιωτικό χρέος-Servicers: Δεν υπάρχει ορατή ανησυχία για τα δάνεια των ιδιωτών

Δεν έχουμε κάποια ορατή ανησυχία για τα δάνεια των ιδιωτών», τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Quant, Νίκος Βαρδαραμάτος, στο πάνελ του Moneyreview Banking Summit για το ιδιωτικό χρέος με τίτλο: «Από τις τράπεζες στην αγορά».

«Μας απασχολεί το θέμα της ακρίβειας και του πληθωρισμού», είπε αρχικώς, εκπέμποντας πάντως το μήνυμα ότι «ακόμα η όλη κατάσταση δεν έχει επίδραση αρνητική στην εισπραξιμότητα».

Σημείωσε ότι είναι «πιο

βιώσιμες οι ρυθμίσεις που γίνονται με τους ιδιώτες», ενώ αναφορικά με το επιχειρείν στο servicing, σχολίασε ότι «για να έχεις κέρδος πρέπει να έχεις λειτουργική επάρκεια και σε αυτό παίζει ρόλο η τεχνολογία». «Υιοθετούμε μία ψηφιακή πλατφόρμα που αντικαθιστά την κόπωση από την τηλεφωνική επικοινωνία» και «ο ιδιώτης μπορεί να κάνει μια σειρά διαδικασιών», υπογράμμισε. Κατέληξε λέγοντας ότι η δική τους προσέγγιση «είναι να βρούμε μια συναινετική λύση».

Από την πλευρά του, ο εκτελεστικός πρόεδρος της Cepal Hellas, Αρτέμης Θεοδωρίδης, παρατήρησε ότι «το θέμα των τιτλοποιήσεων μας απασχολεί ιδιαίτερα», σημειώνοντας ότι «τα senior ομόλογα δεν θέλουμε να έχουν πρόβλημα».

«Τα business plans έχουν μεγάλο χρονικό βάθος», είπε ερωτηθείς σχετικά, επισημαίνοντας ότι οι ρευστοποιήσεις και ρυθμίσεις είναι στο 50-50. «Είμαστε καλύτερα από το πλάνο, δεν υπάρχει κανένας άμεσος κίνδυνος», πρόσθεσε αναφορικά με τη συγκυρία.

Στη συνέχεια τόνισε ότι «η πιο φθηνή χρηματοδότηση που υπάρχει είναι η τραπεζική» και πως «ο ρόλος των servicers είναι να φτιάξουμε τα χαρτοφυλάκια και να έρθουν σε επαφή με φορείς που μπορούν να χρηματοδοτήσουν».

Επισήμανε ότι πλέον «έχουν ωριμάσει οι διαδικασίες» και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «η διαδικασία πλέον, λειτουργεί και είναι δίμηνη – θα τρέξει τώρα».

Όσον αφορά στους πλειστηριασμούς, είπε ότι «επενδυτικό ενδιαφέρον υπάρχει, η αγορά των ακινήτων, μέχρι την έναρξη του πολέμου, ήταν αρκετά καλή».

Η Αλεξάνδρα Φατσέα, General Manager Retail, SB & AGRI Recovery της Intrum Hellas τόνισε ότι «η αβεβαιότητα είναι μεγάλη» αυτή τη στιγμή, αλλά «δεν υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις. Οι εισπράξεις είναι σε καλά επίπεδα». «Είναι πολύ σημαντικό ότι οι servicers σε σχέση με τις τράπεζες είναι πιο κοντά στους δανειολήπτες και έτσι γνωρίζουμε καλύτερα την αντίδραση των πελατών», είπε και πρόσθεσε ότι «ο τρόπος που έχουν στηθεί οι τιτλοποιήσεις είναι τέτοιος ώστε, πρέπει να γίνει τεράστια ανατροπή για να κινδυνεύσουν τα senior κομμάτια».

Η ίδια υπογράμμισε ότι ο ρόλος των υπηρεσιών τους δεν εξαντλείται σε μία ρύθμιση, αλλά και στην εξυγίανση – «υπάρχουν εργαλεία μέσω συμβουλευτικής, για συμβουλές για ΕΣΠΑ», ενώ χαρακτήρισε «εξαιρετικό εργαλείο το νέο πτωχευτικό πλαίσιο». «Ο εξωδικαστικός μηχανισμός προσήλκυσε το ενδιαφέρον», πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα