Η Υγεία στην εντατική – O Άδωνις, ο Μπέζας και η Ζέτα στο προσκεφάλι της…

Στην Αριστοτέλους σήμερα εγκαθίστανται ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης (υπουργός), ο κ. Αντώνης Μπέζας ( υφυπουργός) και η κυρία Ζέτα Μακρή (υφυπουργός). Η επιλογή τριών γνωστών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας υποδηλώνει και τη σημασία που δίδεται πλέον από τον Πρωθυπουργό στο υπουργείο Υγείας.

Με αυτήν την ηγεσία θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα σημαντικά προβλήματα στον χώρο της υγείας, με μείζον εκείνο που αφορά στον υπερ-ασφαλιστικο

φορέα ΕΟΠΥΥ και την επαπειλούμενη κατάρρευσή του, μετά την αποκάλυψη της μαύρης τρύπας των 2 δισ. ευρώ .

Ο ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσει να βρίσκεται στο προσκήνιο, καθώς η Τρόικα ζήτησε την περασμένη εβδομάδα τη λήψη άμεσων μέτρων για την κάλυψη των δημοσιονομικών κενών του, έχοντας δώσει μάλιστα τελεσίγραφο δυο εβδομάδων στην προηγούμενη ηγεσία. Με αυτό το δεδομένο αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η κατανομή των αρμοδιοτήτων των τριών προσώπων στην Αριστοτέλους: ο ΕΟΠΥΥ θα περιληφθεί στις αρμοδιότητες του υπουργού Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη ως ένδειξη και της σημασίας που αποδίδεται στον φορέα και της νευραλγικής θέσης του στην οικονομική ραχοκοκαλιά της χώρας ή θα δοθεί στον κ. Μπέζα, παρότι υφυπουργός, λόγω της θητείας του στο υπουργείο Οικονομίας;

Βάσει της προηγούμενης κατανομής αρμοδιοτήτων ο ΕΟΠΥΥ και η φαρμακευτική δαπάνη ήταν αντικείμενο του κ. Σαλμά. Οποιος κι αν πάρει τώρα τη σκυτάλη εκ των τριών προαναγερθέντων καλείται να πιάσει τον στόχο του 2,4 δισ. ευρώ για το 2013, με τη δαπάνη ωστόσο να έχει ξεφύγει ήδη το πρώτο πεντάμηνο κατά 90 εκατ. ευρώ.

Ανάλογες δυσκολίες θα αντιμετωπίσει όποιος αναλάβει το ΕΣΥ και την αναδιάρθρωση του. Οι προσπάθειες για συγχωνεύσεις κλινικών, μετακινήσεις προσωπικού και οι ουσιαστικές διασυνδέσεις νοσοκομείων που παρακολουθούσε προσωπικά ο κ. Λυκουρέντζος δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.

Κανένα νοσοκομείο δεν άλλαξε χρήση παρά τα σχέδια που είχαν καταρτιστεί. Είναι χαρακτηριστικο ότι και αυτό το θέμα τέθηκε στην τελευταία συνάντηση που είχε η προηγούμενη ηγεσία με τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας.

Ανοιχτά παραμένουν επίσης τα θέματα του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών, η μείωση του οποίου αποτελεί σταθερά αξίωση της Τρόικας, η πρωτοβάθμια περίθαλψη υγείας με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ να είναι δυσεύρετοι στην περιφέρεια, οι τοποθετήσεις νέων διοικητών-μάνατζερ στα νοσοκομεία.

ΠΗΓΗ: PROTOTHEMA.GR

Keywords
Τυχαία Θέματα