Η Βρετανία τινάζει στον αέρα την τραπεζική ένωση – Το City λέει “όχι” σε bail-in

10:50 8/4/2014 - Πηγή: BankWars

Το Λονδίνο προσπαθεί στο …παρά πέντα να προασπίσει τις τράπεζες του City από τους κανόνες bail in της τραπεζικής ενοποίησης, απειλώντας με κατάρρευση την ευρύτερη συμφωνία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, το Λονδίνο επιμένει ότι αυτό που ζητά – έστω και καθυστερημένα- είναι μία τεχνική διόρθωση. Διπλωμάτες άλλων χωρών ωστόσο, κάνουν λόγο για

αναθεώρηση ενός θεμελιώδους στοιχείου της συμφωνίας, της οποίας βασικός στόχος είναι να μη πληρώνουν οι φορολογούμενοι πολίτες το κόστος της αναδιάρθρωσης των τραπεζών.

«Είναι το απόλυτο χάος, ένας εφιάλτης και πρέπει να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε γρήγορα» δηλώνει αξιωματούχος στους Financial Times.

Η Βρετανία θέλει να αποσαφηνιστεί ότι οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούν να παρέχουν ρευστότητα σε έναν χρηματοπιστωτικό οργανισμό, ακόμη κι αν αυτή συνοδεύεται από κρατικές εγγυήσεις, χωρίς να επιβάλλονται «κουρέματα» στους ομολογιούχους.

Σύμφωνα με τους FT, η Τσεχία αρνείται επί της αρχής να συζητήσει οιαδήποτε αλλαγή στη συμφωνία που έχει επιτευχθεί, ενώ η Δανία διαφωνεί συγκεκριμένα με την πρόταση της Βρετανίας. Παράλληλα, με αφορμή το βρετανικό αίτημα, άλλες χώρες ζητούν και εκείνες νέες εξαιρέσεις. Γαλλία, Ιταλία, Σουηδία και Πορτογαλία ζητούν αναθεώρηση των κανόνων περί κρατικών εγγυήσεων, ώστε μία τράπεζα να μπορεί να εκδίδει ομόλογα με την εγγύηση του κράτους, χωρίς να πυροδοτούνται οι κανόνες bail in. Με αυτή την πρόταση ωστόσο, διαφωνεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Γερμανία δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί και η παρέμβασή της θα είναι κρίσιμη. «Οι διαπραγματευόμενοι έχουν μόλις μία ή δύο ημέρες στη διάθεσή τους για να λύσουν τη διαμάχη» αναφέρουν οι FT.

Original article: Η Βρετανία τινάζει στον αέρα την τραπεζική ένωση – Το City λέει “όχι” σε bail-in.

Keywords
Τυχαία Θέματα