Η τράπεζα Πειραιώς ανοίγει προσεκτικά τη στρόφιγγα στεγαστικών-καταναλωτικών δανείων

09:51 7/5/2019 - Πηγή: BankWars

Οι τράπεζες αρχίζουν και πάλι, με δειλά βήματα να δανείζουν νοικοκυριά και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

“Δεν υπάρχει πλέον λόγος για όσους έχουν ανάγκη δανεισμού να διστάζουν να απευθυνθούν στις τράπεζες”, είναι το μήνυμα που έδωσαν χθες, μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου για τις νέες συνθήκες στην αγορά των χρηματοδοτήσεων, ανώτερα στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς.

Η αφύπνιση της αγοράς στεγαστικών, καταναλωτικών και

δανείων προς επαγγελματίες ή πολύ μικρές επιχειρήσεις οδήγησε το 2018 σε νέες χρηματοδοτήσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διεύθυνσης λιανικής τραπεζικής της τράπεζας Πειραιώς, η αγορά αναμένεται να διατηρήσει την επόμενη τριετία τη θετική δυναμική της, αυξάνοντας τις νέες χορηγήσεις κατά 40% κατ’ έτος.

Με βάση στοιχεία που παρουσίασε χθες ο επικεφαλής του Τομέα Λιανικής Τραπεζικής της τράπεζας Πειραιώς κ. Βασίλης Κουτεντάκης από το 1,5 δισ. ευρώ των νέων χορηγήσεων που δόθηκαν το 2018, τα 400 εκατ. ευρώ αφορούν σε στεγαστικά δάνεια, τα 500 εκατ. ευρώ σε καταναλωτικά, ενώ στα 650 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα νέα δάνεια προς μικρές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτεντάκη οι παράγοντες που συνηγορούν υπέρ της ανάκαμψης της ζήτησης είναι η μείωση της ανεργίας και η μεγέθυνση της οικονομίας σε συνδυασμό με την ικανοποιητική ρευστότητα που διαθέτουν οι τράπεζες, μέσα από την απεξάρτησή τους από τον ELA και την αύξηση των καταθέσεων.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Τομέα Λιανικής Τραπεζικής της τράπεζας Πειραιώς «η ζήτηση που καταγράφεται σήμερα έχει υγιή χαρακτηριστικά, καθώς τα νέα δάνεια που δίνονται συνοδεύονται και από την ίδια συμμετοχή των δανειοληπτών σε ποσοστό που αγγίζει και το 50% του αιτούμενου ποσού».

ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ

Αξιοσημείωτη είναι σύμφωνα με τον επικεφαλής του τομέα στεγαστικής πίστης της τράπεζας Πειραιώς κ. Γρηγόρη Τζανέτο και η ζήτηση που εκδηλώνεται για δάνεια αγοράς ή ανακαίνισης κατοικίας, που ενισχύθηκε με ρυθμό 43% τη διετία 2016 – 2018, μετά από μακρά περίοδο πλήρους αποχής.

Η νέα τάση εκμετάλλευσης κατοικιών μέσω Airbnb, αλλά και οι ανάγκες που δημιουργούνται σε νέα νοικοκυριά, που δεν έχουν έκθεση σε δανεισμό, δημιουργεί τις συνθήκες για ανάκαμψη της αγοράς με αντίστοιχους ρυθμούς τα προσεχή χρόνια. Η αλλαγή στάσης στην αγορά της κατοικίας αποτυπώνεται σε στοιχεία όπως η αυξημένη κινητικότητα στην αγορά ακινήτων με άνοδο στις αγοραπωλησίες κατά 15,3% το 2017 σε σχέση με το 2016 και κατά 11% το 2016 σε σχέση με το 2015.

Το αυξημένο ενδιαφέρον για αγοραπωλησίες δεν ευθυγραμμίστηκε με τη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία από τις 69.000 μεταβιβάσεις ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν το 2017, μόλις το 15% αποκτήθηκε μέσω τραπεζικής χρηματοδότησης.

Σημαντικό μέρος των αγοραπωλησιών στην αγορά ακινήτων χρηματοδοτήθηκε μέσω του αποθησαυρισμού των ελληνικών νοικοκυριών, ενώ ένα επίσης σημαντικό τμήμα ήταν από ξένα κεφάλαια για την απόκτηση της χρυσής βίζας.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανέτο η τάση αυτή αλλάζει καθώς πελάτες με αποταμιεύσεις επιθυμούν να επενδύσουν σε κάποιο ακίνητο σε συνδυασμό με κάποιο δανεισμό.

ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε ό,τι αφορά τις χρηματοδοτήσεις προς μικρές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή Πίστης κ. Γιάννη Γραμματικό, σημαντική παράμετρος ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας είναι η ενεργοποίηση και απορρόφηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων σημαντικού προϋπολογισμού.

Μεταξύ αυτών είναι το ΤΕΠΙΧ Ι προϋπολογισμού 384 εκατ. ευρώ, το COSME 500 εκατ. ευρώ και προγράμματα μέσω του ΕΣΠΑ 700 ύψους εκατ. ευρώ. Για το 2019, εκτός από τη συνέχιση του προγράμματος COSME, έχει ενεργοποιηθεί το ΤΕΠΙΧ ΙΙ με προϋπολογισμό 915 εκατ. ευρώ, ενώ μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ αναμένεται να διατεθούν επιπλέον 860 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι ειδικά για το ΕΣΠΑ ο συνολικός προϋπολογισμός περιόδου 2016-2019 ανέρχεται σε 2,64 δισ.. ευρώ.

ΠΡΩΤΟΣ ΡΟΛΟΣ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ

Την ηλεκτρονική τραπεζική στη χορήγηση καταναλωτικών δανείων με απλές και γρήγορες διαδικασίες που δεν απαιτούν την παρουσία του πελάτη στην τράπεζα, επιδιώκει να επεκτείνει η Tράπεζα Πειραιώς, διευρύνοντας το μοντέλο του e-loan.

Το e-loan προσφέρεται και διεκπεραιώνεται αποκλειστικά μέσω της winbank και ο πελάτης καταχωρίζει ηλεκτρονικά την αίτησή του, υπογράφει ψηφιακά τη σύμβαση και εκταμιεύει το δάνειό του εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια, από τον χώρο του και στον χρόνο που επιθυμεί. Εκτός από την ταχύτητα στην εκταμίευση, το e-loan εξασφαλίζει μειωμένο επιτόκιο δύο μονάδων σε σχέση με τα συμβατικά καταναλωτικά δάνεια, το επιτόκιο των οποίων διαμορφώνεται σήμερα μεταξύ 12%-16%.

Η τράπεζα προωθεί πλήρως αυτοματοποιημένες διαδικασίες χορήγησης καταναλωτικών δανείων και μικρών επιχειρηματικών δανείων μέσω του δικτύου των καταστημάτων της, υιοθετώντας την πλέον σύγχρονη τεχνολογία για την αξιολόγηση των πιστωτικών κινδύνων, υπογραφή των συμβατικών εντύπων με χρήση ψηφιακών πρωτοκόλλων και άμεση εκταμίευση του δανείου.

Η τράπεζα προωθεί επίσης νέο μοντέλο τιμολόγησης τόσο για τα καταναλωτικά όσο και για τα στεγαστικά δάνεια, λαμβάνοντας υπόψη παραμέτρους πιστωτικής συμπεριφοράς του πελάτη, αλλά και την ευρύτερη σχέση του πελάτη με την τράπεζα. Ο νέος τρόπος τιμολόγησης είναι απόλυτα προσωποποιημένος, ενώ παράλληλα δίνει στον ενδιαφερόμενο τη δυνατότητα να διαμορφώσει το επιτόκιο δανεισμού και κατ’ επέκταση το ποσό της δόσης που θα πληρώνει. Η αναφορά ενός πελάτη στον «Τειρεσία» και ανάλογα με το είδος της αναφοράς δεν είναι αποτρεπτική για δανειοδότηση, καθώς τα σύνθετα μοντέλα αξιολόγησης βοηθούν να συνεκτιμώνται οι βασικοί παράγοντες που καθιστούν τους πελάτες αξιόχρεους ή μη.

Επιπλέον, η παραμονή τους στην «κακή λίστα» στα συστήματα της «Τειρεσίας» έχει μειωθεί και ο χρόνος τήρησης των δυσμενών στοιχείων εξαρτάται από το είδος τους. Σε περίπτωση που η αναφορά του πελάτη στον «Τειρεσία» οφείλεται σε ρύθμιση δανείων, εφόσον τηρεί τη ρύθμιση για ένα ικανοποιητικό διάστημα θεωρείται «εξυγιανθείς» και έχει τις ίδιες προοπτικές χρηματοδότησης με τους λοιπούς πελάτες, στην κατεύθυνση μη αποκλεισμού ενός μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινωνίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα