Η Τουρκία συμφώνησε για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησε να προωθήσει στο κοινοβούλιο το αίτημα της Σουηδίας για ένταξή της στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ από το Βίλνιους.

«Έχω τη χαρά να ανακοινώσω (…) ότι ο πρόεδρος Ερντογάν συμφώνησε να προωθήσει το ενταξιακό πρωτόκολλο για τη Σουηδία στη μεγάλη Εθνοσυνέλευση το συντομότερο δυνατόν και να συνεργαστεί στενά με το κοινοβούλιο για να διασφαλίσει την επικύρωσή του», είπε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη

Τύπου που παραχώρησε, παραμονή της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

Η ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας θα είναι ένα «ιστορικό βήμα», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ. Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν μπορεί να δώσει ο ίδιος λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθήσει η τουρκική πλευρά αλλά επέμεινε ότι πρόκειται για μια «σαφή δέσμευση» και ότι ο Ερντογάν είπε ότι θα συμβεί «το συντομότερο δυνατόν».

Όσον αφορά την Ουγγαρία, που επίσης δεν έχει επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας, υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα είναι η τελευταία χώρα που θα εγκρίνει το πρωτόκολλο.

Ο Στόλτενμπεργκ έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ερντογάν και τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον.

ΗΠΑ και Βερολίνο χαιρετίζουν την απόφαση της Τουρκίας να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε την απόφαση του Τούρκου ομολόγου του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να στηρίξει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Μπάιντεν δήλωσε «έτοιμος» να εργαστεί με τον Ερντογάν για την προαγωγή της άμυνας και της αποτροπής στην ευρωατλαντική περιοχή, προσθέτοντας ότι «ανυπομονεί» να υποδεχτεί τη Σουηδία ως το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ.

Από το Βερολίνο, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ χαιρέτισε επίσης τη συμφωνία, σημειώνοντας ότι «άνοιξε επιτέλους ο δρόμος» για την επικύρωση του ενταξιακού πρωτοκόλλου της Σουηδίας από το τουρκικό κοινοβούλιο.

Νωρίτερα, ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι ο Ερντογάν δέχτηκε να προωθήσει το ενταξιακό πρωτόκολλο της Σουηδίας στο τουρκικό κοινοβούλιο και να συνεργαστεί μαζί του για την επικύρωσή του, κάνοντας λόγο για «ιστορικό βήμα». «Η ολοκλήρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι ένα ιστορικό βήμα που ωφελεί την ασφάλεια όλων των συμμάχων του ΝΑΤΟ σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο. Μας καθιστά όλους περισσότερο ισχυρούς και πιο ασφαλείς», σημείωσε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, η Σουηδία δέχτηκε «ως μέλος της ΕΕ να στηρίξει ενεργά τις προσπάθειες για την επανενεργοποίηση της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και να συμβάλει για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας και την απελευθέρωση της βίζας».

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

ΗΠΑ: Η Τουρκία δεν πρέπει να συνδέει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με τη δική της στην ΕΕ

Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η Τουρκία δεν θα έπρεπε να συνδέει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με τη δική της φιλοδοξία να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτίμησε σήμερα ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Οι ΗΠΑ στηρίζουν εδώ και πολλά χρόνια τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας και θα συνεχίσουμε να τις στηρίζουμε. Ωστόσο, δεν πιστεύουμε ότι αυτό θα έπρεπε να αποτελεί εμπόδιο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ» ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ.

Οι ΗΠΑ δεν αποφασίζουν ποιες χώρες θα γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογράμμισε εξάλλου ο Μίλερ, τονίζοντας ότι αυτό το ζήτημα «θα πρέπει εν τέλει να λυθεί μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας».

Την παραμονή της διήμερης συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους ο Ερντογάν έθεσε έναν νέο όρο για να άρει το βέτο του στην ένταξη της Σουηδίας στο Σύμφωνο: την επανέναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, οργάνωσε μια συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον στο Βίλνιους, η οποία όμως διακόπηκε ώστε να συζητήσει ο Ερντογάν πρώτα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Σύμφωνα με την Άγκυρα, ο Ερντογάν πρόκειται να συναντηθεί στο Βίλνιους και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον οποίο θα συζητήσει κυρίως «την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ».

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν έχει επικοινωνήσει τρεις φορές τις τελευταίες ημέρες με τον Τούρκο ομόλογό του, τον Χακάν Φιντάν, ώστε να πείσει την Τουρκία να άρει το βέτο, ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Η Τουρκία επιθυμεί επίσης να αγοράσει μαχητικά F-16 από τις ΗΠΑ, ένα αίτημα που προσκρούει όμως στην αντίθεση του Κογκρέσου.

Απάντηση και από τη Γερμανία στον Ερντογάν: «Η Τουρκία δεν έχει κάνει κάποιο βήμα για την ένταξή της στην Ε.Ε.»

Keywords
Αναζητήσεις
i-tourkia-symfonise-gia-tin-entaxi-tis-souidias-sto-nato.htm
Τυχαία Θέματα